ΠΟΥ: Τι ποσοστό ανοσίας θα τερματίσει την πανδημία του κορονοϊού

Το ποσοστό που απαιτείται να έχει ανοσία προκειμένου να σταματήσει η μετάδοση του κορονοϊού, δείχνουν μοντέλα που έχουν κατασκευάσει οι επιστήμονες

Μελέτες βασισμένες σε μοντέλα δείχνουν ότι περίπου το 60%-70% των ανθρώπων θα πρέπει να είναι ανοσοποιημένοι απέναντι στην COVID-19 για να αποδυναμώσουν ή να σταματήσουν τη μετάδοση του ιού, δήλωσε την Παρασκευή η κορυφαία ειδικός του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), δρ Κάθριν Ο’Μπράιαν.

Μιλώντας σε μια ενημέρωση τύπου, η επικεφαλής του τμήματος ανοσοποίησης, εμβολίων και βιολογίας, δήλωσε ότι ο ΠΟΥ δεν μπορεί να πει αυτή τη στιγμή «το ποσοστό του πληθυσμού που θα χρειαζόταν να εμβολιαστεί», επειδή ο οργανισμός υγείας δεν το έχει μελετήσει ακόμη.

«Αλλά η απάντηση σε αυτό μπορεί να προέλθει από μελέτες με μοντέλα που θα μας έλεγαν, υπό ορισμένες συνθήκες, ποιο ποσοστό του πληθυσμού θα χρειαζόταν για να υπάρξει ανοσία. Και έτσι αυτές οι μελέτες -έχουν γίνει αρκετές από αυτές και μια ποικιλία- έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι κάπου περίπου το 60 έως 70 τοις εκατό του πληθυσμού θα πρέπει να είναι άνοσο, πιθανώς μέσω ανοσοποίησης, προκειμένου να επιτευχθεί μείωση ή διακοπή της μετάδοσης του ιού» πρόσθεσε.

Προς το παρόν, υπάρχουν 48 υποψήφια εμβόλια στον κατάλογο του ΠΟΥ. Ορισμένοι κατασκευαστές έχουν ήδη αρχίσει να κυκλοφορούν τα προσωρινά αποτελέσματα των δοκιμών φάσης 3 των υποψήφιων εμβολίων τους.

Το Sputnik V της Ρωσίας, καθώς και τα υποψήφια εμβόλια που παράγονται από την Pfizer / BioNTech και τη Moderna, έχουν αναφέρει όλα πάνω από 90% αποτελεσματικότητα, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία.