Πόση ακτινοβολία εκπέμπουν δημοφιλή smartphones;

Τα smartphones έχουν γίνει αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητάς μας. Από τη δουλειά και το σχολείο μέχρι τις καθημερινές εργασίες, αυτές οι φορητές συσκευές έχουν φέρει τα πάντα στην παλάμη των χεριών μας.

Οι περισσότεροι άνθρωποι περνούν 5-6 ώρες στο τηλέφωνό τους κάθε μέρα. Και, όπως αναλύουν παρακάτω οι Anshool Deshmukh και Sabrina Lam του Visual Capitalist, δεδομένου ότι τα τηλέφωνά μας εκπέμπουν μια μικρή ποσότητα ακτινοβολίας, εκθέτουμε τους εαυτούς μας σε ακτινοβολία για ώρες κάθε μέρα.

Αλλά τα διάφορα τηλέφωνα εκπέμπουν διαφορετικές ποσότητες ακτινοβολίας.

Με τη βοήθεια των δεδομένων που συνέλεξε η Γερμανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ακτινοπροστασίας, απεικονίζουμε τις εκπομπές ακτινοβολίας ορισμένων δημοφιλών smartphones που κυκλοφορούν σήμερα στην αγορά.

Τιμές ακτινοβολίας και SAR των Smartphones

Τα smartphones και άλλες κινητές συσκευές εκπέμπουν μικροσκοπικές ποσότητες ακτινοβολίας ραδιοσυχνοτήτων (RF). Οι άνθρωποι μπορούν να απορροφήσουν αυτή την ακτινοβολία όταν το smartphone χρησιμοποιείται ή βρίσκεται σε αδράνεια οπουδήποτε κοντά στο σώμα τους.

Η παράμετρος που χρησιμοποιείται για τη μέτρηση των εκπομπών ακτινοβολίας των τηλεφώνων είναι ο Ειδικός Ρυθμός Απορρόφησης (SAR). Είναι η μονάδα μέτρησης που αντιπροσωπεύει την ποσότητα ηλεκτρομαγνητικής ενέργειας που απορροφάται από το σώμα κατά τη χρήση μιας κινητής συσκευής.

Το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει θέσει τα πρότυπα ακτινοβολίας για τα κινητά τηλέφωνα στα 2,0 Watt ανά χιλιόγραμμο, μετρούμενα στα 10 γραμμάρια ιστού που απορροφά το μεγαλύτερο σήμα.

Οι τιμές SAR υπολογίζονται στο αυτί (μιλώντας στο τηλέφωνο) και στο σώμα (που κρατάτε στην τσέπη σας). Για τους σκοπούς αυτού του άρθρου, χρησιμοποιήσαμε τους πρώτους υπολογισμούς.

Smartphones με τα υψηλότερα επίπεδα εκπομπών ακτινοβολίας

Το Motorola Edge έχει την υψηλότερη εκπομπή ακτινοβολίας με τιμή SAR 1,79 Watt ακτινοβολίας ανά κιλό. Αυτή η τιμή είναι σημαντικά υψηλότερη από τα περισσότερα άλλα μοντέλα smartphone που κυκλοφορούν σήμερα στην αγορά και κοντά στα όρια που έχει θέσει η ΕΕ για τα κινητά τηλέφωνα.

Στη δεύτερη θέση έρχεται το Axon 11 5G της ZTE με 1,59, ενώ ακολουθεί το OnePlus 6T στην τρίτη θέση με 1,55 W/kg. Το Sony Experia AX2 Plus με 1,41 και τα Google Pixel 3 XL και 3A XL με 1,39 συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα.

Ακολουθεί μια ματιά στα 10 smartphones που εκπέμπουν το υψηλότερο επίπεδο ακτινοβολίας:

Τώρα που έχουμε περιγράψει λεπτομερώς τους χειρότερους παραβάτες, ας δούμε τα smartphones με τα χαμηλότερα επίπεδα εκπομπών ακτινοβολίας.

Smartphones με τα χαμηλότερα επίπεδα εκπομπών ακτινοβολίας

Το smartphone με τη χαμηλότερη τιμή SAR είναι το ZTE Blade V10, με 0,13 Watt ακτινοβολίας ανά κιλό.

Οι κινητές συσκευές της Samsung φέρουν από τους μικρότερους κινδύνους ακτινοβολίας. Η εταιρεία διαθέτει τέσσερα τηλέφωνα που θεωρούνται τα καλύτερα στην κατηγορία. Το Galaxy Note 10+ είναι το καλύτερο μοντέλο της σειράς τους, εκπέμποντας μόλις 0,19 Watt ανά χιλιόγραμμο.

Προς το παρόν δεν υπάρχουν σημαντικές έρευνες που να αποδεικνύουν τις βλαβερές συνέπειες της τηλεφωνικής ακτινοβολίας.

Παρόλα αυτά, οι άνθρωποι που έρχονται σε επαφή με τις συσκευές τους για μεγάλα χρονικά διαστήματα μπορούν τουλάχιστον να ποσοτικοποιήσουν την έκθεσή τους στην ακτινοβολία και να κάνουν επιλογές σχετικά με το ποιες μάρκες εξυπηρετούν τις ανάγκες τους.