Πώς οι κυβερνοκατάσκοποι «παγιδεύουν» τα κινητά τηλέφωνα με ένα SMS (βίντεο)

Εκτεθειμένοι στον κίνδυνο βρίσκονται οι χρήστες των έξυπνων κινητών, αφού η παγίδευση τους μπορεί να γίνει ακόμη και με αποστολή ενός απλού μηνύματος και μάλιστα από αριθμό που μπορεί να υπάρχει στις επαφές του κινητού μας.

Όσο απλή έχει κάνει τη ζωή μας η τεχνολογία, άλλο τόσο απλή υπόθεση είναι να την καταστρέψει. Ευαίσθητα δεδομένα, πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες, email, ταυτότητα και δίπλωμα οδήγησης βρίσκονται πλέον στο κινητό μας τηλέφωνο.

Μπορεί ωστόσο πολύ εύκολα να γίνουν όλα αυτά τα στοιχεία προσβάσιμα στα χέρια επιτήδειων.

Η παγίδευση του κινητού μας μπορεί να γίνει πολύ απλά ακόμη και με την αποστολή ενός μηνύματος από αριθμό των επαφών μας, το οποίο περιέχει έναν επικίνδυνο σύνδεσμο.

Με το πάτημα αυτού του συνδέσμου, γίνεται η εγκατάσταση του λογισμικού και ξεκινά η παρακολούθηση η οποία περιλαμβάνει:

– Αρχεία κλήσεων
– Ιστορικό αναζήτησης ίντερνετ
– Αποθηκευμένους κωδικούς πρόσβασης
– Επαφές, μηνύματα, φωτογραφίες, mail
– Ηχογράφηση κλήσεων
– Ακρόαση μικροφώνου από απόσταση
– Απομακρυσμένα στιγμιότυπα οθόνης

Τι πρέπει να προσέχουμε όμως για να μην επιτρέψουμε σε επιτήδειους να έχουν πρόσβαση στο κινητό μας τηλέφωνο; Μεγάλη προσοχή χρειάζεται στο τι επιτρέπουμε να εγκατασταθεί στο κινητό μας.

Έτσι ποτέ δεν κάνουμε κλικ σε άγνωστο ή περίεργο link. Αν παρατηρήσουμε ότι το κινητό μας δεν λειτουργεί σωστά, το επαναφέρουμε στις εργοστασιακές ρυθμίσεις, ενώ εάν παρατηρηθεί γρήγορο άδειασμα της μπαταρίας θα πρέπει να προβληματιστούμε.

Τι προσέχουμε στο κινητό μας:

– Δεν κάνουμε κλικ σε άγνωστο ή περίεργο link
– Επαναφορά κινητού σε εργοστασιακές ρυθμίσεις
– Προσοχή στο γρήγορο άδειασμα της μπαταρίας

Εάν έχουμε έστω και την υποψία ότι το κινητό μας τηλέφωνο έχει χακαριστεί, λύση στο πρόβλημά μας μπορούν να δώσουν μόνο εξειδικευμένοι τεχνικοί, οι οποίοι θα καθαρίσουν την συσκευή μας από το κακόβουλο λογισμικό.