Πώς ο Ακάρ δικαιολόγησε τις παραβιάσεις του εθνικού μας εναέριου χώρου

Καθημερινά πλέον κυβερνητικά στελέχη στην Άγκυρα, πολλές φορές εν μέσω εμπρηστικής ρητορικής, προβάλλουν τις προκλητικές αξιώσεις της τουρκικής ηγεσίας, για τα νησιά του Αιγαίου, αμφισβητώντας τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Με αυτό το «επιχείρημα», μάλιστα, ο Ακάρ, επιχείρησε, ούτε λίγο ούτε πολύ, να δικαιολογήσει τις παραβιάσεις του εθνικού μας εναέριου χώρου. Παράλληλα επανέλαβε τις γνωστές θέσεις για τα νησιά, λέγοντας πως η Τουρκία θέλει διάλογο, αλλά τα νησιά πρέπει να αποστρατιωτικοποιηθούν.

Οι παραλογισμοί Ακάρ

«Δεν παρενοχλούμε τους Έλληνες στους αιθέρες ή στη θάλασσα αν δεν κάνουν κάτι εκείνοι» είπε, ο Ακάρ, προσθέτοντας:

«Μας έχετε βάλει να αντιμετωπίζουμε το παράδοξο με τα 6 μίλια χωρικών υδάτων και 10 μίλια εναέριου χώρου. Παρόλα αυτά λέμε να κάτσουμε να μιλήσουμε. Άλλοι μιλούν για την Ελλάδα. Λέμε να κάτσουμε να μιλήσουν μεταξύ μας. Τα νησιά πρέπει να αποστρατιωτικοποιηθούν στο πλαίσιο των συνθηκών. Αυτό είναι εντελώς αντίθετο με τις συνθήκες», συμπλήρωσε, και διαστρέφοντας την πραγματικότητα μίλησε για παρενοχλήσεις και παραβιάσεις που έγιναν από την Ελλάδα.

Αναλυτικά όσα είπε

Πιο αναλυτικά, ο Ακάρ ανέφερε, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Σκάι: «Στη συνάντηση που πραγματοποιήσαμε μετά από αίτημα του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Στόλτενμπεργκ, παραδώσαμε τα έγγραφα σχετικά με τις παρενοχλήσεις και τις παραβιάσεις που έγιναν από την Ελλάδα. Και είπαμε σε εκείνη τη συνάντηση ‘σας διαβεβαιώνουμε ότι δεν τους παρενοχλούμε στους αιθέρες ή στη θάλασσα, χωρίς να μας παρενοχλήσουν ή να δεν παραβιάσουν οι Έλληνες’. Τονίσαμε ότι σίγουρα υπάρχει προηγούμενο.  Τους είπαμε πως ήρθαν μέχρι το Νταλάμαν, στο Ντίντι και στη Ντάτσα και παραβιάζουν τον εναέριο χώρο της ηπειρωτικής μας χώρας, δείτε το από αυτή την οπτική γωνία».

Για τα νησιά του Αιγαίο και τα χωρικά ύδατα

«Θεωρούμε ότι τα ελληνοτουρκικά προβλήματα μπορούν να επιλυθούν, ακόμη και αν δεν μπορούν να επιλυθούν, μπορούν να διατηρηθούν υπό έλεγχο και ότι πρέπει να τα λύσουμε και να τα διαχειριστούμε με τρόπο που να μην βλάπτει τις χώρες μας, την περιοχή και το ΝΑΤΟ.

Στρατιωτικοποιήσατε τα νησιά παρόλο που στο 12ο και 14ο άρθρο των Συμφωνιών της Λωζάνης και των Παρισίων αναφέρουν ξεκάθαρα ότι αυτά τα νησιά δεν μπορούν να στρατιωτικοποιηθούν.

Μας έχετε βάλει να αντιμετωπίζουμε το παράδοξο με τα 6 μίλια χωρικών υδάτων και 10 μίλια εναέριου χώρου.

Παρόλα αυτά λέμε να κάτσουμε να μιλήσουμε. Άλλοι μιλούν για την Ελλάδα. Λέμε να κάτσουμε να μιλήσουν μεταξύ μας. Τα νησιά πρέπει να αποστρατιωτικοποιηθούν στο πλαίσιο των συνθηκών. Αυτό είναι εντελώς αντίθετο με τις συνθήκες.

Επιπλέον, πρέπει να φανεί ότι οι προσπάθειες εξοπλισμού της Ελλάδας στην ηπειρωτική ή στα νησιά είναι μια μάταιη προσπάθεια και η μεγαλύτερη ζημιά είναι για την ευημερία του ελληνικού λαού», κατέληξε ο Ακάρ.