Πολύποδες παχέος εντέρου

Οι πολύποδες παχέος εντέρου είναι συνήθως καλοήθη εξογκώματα του βλεννογόνου. Πρέπει όμως να είμαστε πολύ προσεκτικοί, γιατί κάποιοι από αυτούς μπορεί να εξελιχθούν σε καρκίνο. Ο παθολόγος στην Αθήνα Τσολάκης Δημήτριος μας εξηγεί αναλυτικά.

Οι πολύποδες χωρίζονται σε κατηγορίες βάση τον αριθμό τους, το μέγεθος, τη θέση, το σχήμα τους και τον τύπο των κυττάρων. Αναλόγως τον τύπο των κυττάρων χωρίζονται σε 4 κατηγορίες: τα αδενώματα, τα οποία έχουν την μεγαλύτερη πιθανότητα να εξελιχθούν σε κακοήθεια, τους υπερπλαστικούς πολύποδες, οι οποίοι είναι αρκετά συχνοί και δεν εξελίσσονται σε καρκίνο, τους οδοντωτούς πολύποδες, οι οποίοι έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά με τους υπερπλαστικούς πολύποδες, αλλά μπορούν να εξελιχθούν σε κακοήθεια, και τέλος τους φλεγμονώδεις πολύποδες, οι οποίοι παρατηρούνται συνήθως σε χρόνιες  φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου, όπως η νόσος του Chron ή η ελκώδης κολίτιδα, είναι καλοήθεις και δεν είναι προκαρκινικοί.

  • Τι προκαλεί τους πολύποδες παχέος εντέρου και ποιοι παράγοντες συμβάλλουν στην εμφάνισή τους;

Τα ακριβή αίτια για τη δημιουργία των πολύποδων παχέος εντέρου δεν είναι γνωστά, υπάρχουν όμως κάποιοι παράγοντες που ευνοούν την ανάπτυξή τους. Συγκεκριμένα:

  1. Ηλικία: Οι πολύποδες παχέος εντέρου εμφανίζονται σε άτομα άνω των 50 ετών
  2. Οικογενειακό ιστορικό:

iii.      Εάν ένας από τους δύο γονείς ή τα αδέλφια πάσχουν από πολύποδες παχέος εντέρου, είναι πολύ πιθανό να αναπτύξει ένα άτομο πολύποδες και το ίδιο. Εάν πολλά μέλη της οικογενείας έχουν πολύποδες εντέρου το ποσοστό εμφάνισης μεγαλώνει.

  1. Διατροφή: Η φτωχή διατροφή σε φυτικές ίνες, δηλαδή φρούτα, λαχανικά και όσπρια, το κόκκινο κρέας και τροφές πλούσιες σε λίπος
  2. Παχυσαρκία, κάπνισμα, καθιστική ζωή.

Στους γενετικούς παράγοντες συγκαταλέγονται οι αλλαγές σε γονίδια, τα οποία είναι υπεύθυνα για κάποιες σημαντικές πρωτεΐνες των κυττάρων.

  • Τι συμπτώματα παρουσιάζουν οι πολύποδες παχέος εντέρου;

Οι πολύποδες παχέος εντέρου, ιδίως όταν είναι μικροί , δεν παρουσιάζουν κανένα σύμπτωμα. Τα συμπτώματα εμφανίζονται όταν ο πολύποδας είναι μεγαλύτερος και βρίσκεται κοντά στον πρωκτό ή στο τέλος του εντέρου. Αυτά μπορεί να είναι αιμορραγία από τον ορθό ή σιδηροπενική αναιμία και σπάνια πόνος. Μερικοί μεγάλοι πολύποδες, μπορεί να προκαλέσουν και διάρροια.

  • Ποιες θεραπείες υπάρχουν;

Σε περίπτωση διαπίστωσης πολύποδα κατά τη διάρκεια της κολονοσκόπησης, αυτός αφαιρείται και αποστέλλεται για ιστολογική εξέταση. Οι μισχωτοί πολύποδες αφαιρούνται εύκολα στα πλαίσια της κολονοσκόπησης. Αν ο πολύποδας αυτός αποδειχθεί αδενοκαρκίνωμα, ίσως χρειαστεί να γίνει κολεκτομή. Εάν ο πολύποδας είναι μεγάλος σε μέγεθος πρέπει να γίνει χειρουργείο, γιατί με την αφαίρεση κατά τη διάρκεια της κολονοσκόπησης υπάρχει κίνδυνος αιμορραγικής διάτρισης. Η κολεκτομή γίνεται λαπαροσκοπικά και περιλαμβάνει την εκτομή του τμήματος του εντέρου που περιέχει τον πολύποδα.

 

Για περισσότερες πληροφορίες: www.pathologos-tsolakis.gr