Πολωνία: Φόβοι για αύξηση νεκρών μεταναστών στα σύνορα με την Λευκορωσία

Πολωνοί αξιωματούχοι πραγματοποιούσαν σήμερα (13/1) έρευνες σε υγρότοπους στα σύνορα με τη Λευκορωσία, μετά τον εντοπισμό τριών πτωμάτων σε μια περιοχή όπου χιλιάδες μετανάστες από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική προσπαθούν να εισέλθουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με την ερτ. 

Η Άννα Μιχάλσκα, εκπρόσωπος της συνοριοφυλακής, τόνισε ότι στρατιώτες στα σύνορα τους είπαν ότι μπορεί να υπάρχουν και άλλοι νεκροί.

«Μπορεί να υπάρχουν περισσότερα πτώματα, επομένως ερευνούμε την περιοχή. Η αστυνομία, η συνοριοφυλακή και ο στρατός συμμετέχουν στην έρευνα», είπε.

Μετανάστες συρρέουν στα σύνορα από τον Αύγουστο του 2021, όταν η Λευκορωσία, στενός σύμμαχος της Ρωσίας, άνοιξε ταξιδιωτικά γραφεία στη Μέση Ανατολή προσφέροντας μια νέα ανεπίσημη διαδρομή προς την Ευρώπη – σε μια κίνηση που η ΕΕ ανέφερε ότι είχε σκοπό να ασκήσει πίεση σε αυτήν.

Ενώ έκτοτε τα ταξιδιωτικά γραφεία έχουν κλείσει, μετανάστες συνεχίζουν να κατευθύνονται προς τη Λευκορωσία με την ελπίδα να περάσουν στην Πολωνία, κράτος-μέλος της ΕΕ, η οποία φιλοξενεί επίσης περισσότερους από 1,5 εκατομμύριο πρόσφυγες από την Ουκρανία, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πριν από σχεδόν έναν χρόνο.

Η Βαρσοβία έχει χτίσει έναν φράχτη από ατσάλι ύψους 5,5 μέτρων εξοπλισμένο με ηλεκτρονικούς αισθητήρες στα σύνορά της με τη Λευκορωσία για να προσπαθήσει να ανακόψει τη ροή, αλλά αυτό δεν εμπόδισε τους ανθρώπους να προσεγγίζουν τα σύνορα.

Η συνοριοφυλακή έχει καταγράψει 530 προσπάθειες διέλευσης από τη Λευκορωσία ήδη φέτος και η Grupa Granica έχει λάβει 121 κλήσεις για βοήθεια και έχει παράσχει βοήθεια σε 84 άτομα.

Για ορισμένους, το ταξίδι αποδείχθηκε θανατηφόρο.

«Συνολικά, έχουμε λάβει ειδοποιήσεις για 200 αγνοούμενους. Μερικές φορές βρίσκουμε ανθρώπους σε φυλασσόμενα κέντρα κράτησης που διευθύνει η συνοριοφυλακή, κάποιες φορές εντοπίζονται πτώματα», δήλωσε στο Reuters η Αλεξάντρα Λόμποντα, εκπρόσωπος της Grupa Granica.