Πολωνία: “Χιονοστιβάδα” επικρίσεων με τις δηλώσεις Κατσίνσκι για τις γυναίκες

Χιονοστιβάδα επικρίσεων από την αντιπολίτευση, από προσωπικότητες και από ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης

Οργή προκάλεσαν στην Πολωνία οι δηλώσεις του ηγέτη του συντηρητικού εθνικιστικού κυβερνώντος κόμματος «Νόμος και Δικαιοσύνη» (PiS), Γιαρόσλαφ Κατσίνσκι, ότι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ από νεαρές γυναίκες είναι η αιτία του χαμηλού ποσοστού γεννήσεων στη χώρα.

Η χιονοστιβάδα των επικρίσεων ήρθε τόσο από την αντιπολίτευση, όσο και από προσωπικότητες και από ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης.

Μιλώντας το Σάββατο στην πόλη Ελκ στη βορειοανατολική Πολωνία, ο 73χρονος εργένης Κατσίνσκι είπε ότι η δημογραφία της χώρας υποφέρει, μεταξύ άλλων, από «μια ορισμένη στάση ανθρώπων και ιδιαίτερα των γυναικών».

«Αν δούμε τη συνέχιση της κατάστασης όπου, μέχρι την ηλικία των 25 ετών, οι νέες γυναίκες πίνουν όσο οι άντρες της ίδιας ηλικίας, δεν θα υπάρχουν παιδιά. Να θυμάστε ότι ένας άντρας, για να γίνει αλκοολικός, πρέπει να ξεπερνά το μέτρο επί είκοσι χρόνια κατά μέσο όρο και μια γυναίκα μόνο για δύο χρόνια», είπε.

Υποστήριξε ότι τα στοιχεία αυτά τα πήρε από έναν γιατρό, ο οποίος του είπε ότι «κατάφερε να θεραπεύσει το ένα τρίτο των ανδρών ασθενών του από αλκοολισμό, αλλά όχι γυναίκες».

Τέλος, τόνισε ότι δεν είναι υπέρ της θέσης οι γυναίκες να κάνουν παιδιά σε πολύ μικρή ηλικία, γιατί «η γυναίκα πρέπει να ωριμάσει για να γίνει μητέρα». «Αν, όμως, μέχρι τα 25 κάνει κατάχρηση αλκοόλ, τότε αυτό δεν αποτελεί καλή πρόγνωση σε αυτό το θέμα».

Ο Κατσίνσκι, ο οποίος πραγματοποιεί περιοδεία στις επαρχίες για να κινητοποιήσει τα στελέχη του κόμματός του για τις κοινοβουλευτικές εκλογές του 2023, επανήλθε στο θέμα χθες Κυριακή μιλώντας από την πόλη Όλστιν, στα βορειοανατολικά.

«Είπα χθες ότι οι νεαρές γυναίκες ανταγωνίζονται τους άνδρες στην κατανάλωση αλκοόλ. Αυτό είναι αντικειμενικά επιβλαβές. Και ένας έντιμος πολιτικός, αν το γνωρίζει, πρέπει να μιλήσει για αυτό, γιατί είναι επιβλαβές», είπε.

Η συμμαχία της αριστερής αντιπολίτευσης The Left ανακοίνωσε τη Δευτέρα στη Βαρσοβία ότι θα υποβάλει επίσημη καταγγελία στην κοινοβουλευτική επιτροπή δεοντολογίας.

Ο αριστερός πολιτικός Ρόμπερτ Μπιέρντον χαρακτήρισε τις δηλώσεις «ντροπιαστικές».

Η Άννα Λεβαντόφσκα, σύζυγος του Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι, του Πολωνού αστέρα του ποδοσφαίρου, απάντησε στο Facebook: «Φτάνει πια – θυμώνω όταν οι πολιτικοί κατηγορούν άδικα τις γυναίκες αντί να βλέπουν τα πραγματικά προβλήματα».

Η γυμνάστρια Εύα Τσοντακόβσκα, μια από τις πιο γνωστές influencers στην Πολωνία, μίλησε για «κορύφωση μίσους» κατά των γυναικών.

Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, το ποσοστό των γεννήσεων μειώνεται στην Πολωνία εδώ και μερικά χρόνια και το 2020 έφτασε στο 1,378 (έναντι ενός επιπέδου 2,1 που είναι απαραίτητο για την αποφυγή μείωσης του πληθυσμού). Το μέσο ποσοστό γεννήσεων στη Γερμανία ήταν 1,5 και στη Γαλλία στο 1,8.

Το PiS, που βρίσκεται στην εξουσία από το 2015, προσπάθησε να προβεί σε μέτρα κατά της υπογεννητικότητας θεσπίζοντας συγκεκριμένα επίδομα άνω των 100 ευρώ ανά παιδί, που αρχίζει να χορηγείται όταν το ζευγάρι αποκτήσει το δεύτερο παιδί του.

Σύμφωνα με φεμινιστικούς κύκλους και την αντιπολίτευση, η αυστηροποίηση του νόμου που περιορίζει αυστηρά τις αμβλώσεις, συμπεριλαμβανομένων των περιπτώσεων δυσμορφίας του εμβρύου, μπορεί να ενθαρρύνει ορισμένες γυναίκες να αποφύγουν να μείνουν έγκυες.