Πολωνία: Αρνήθηκε την είσοδο της ρωσικής αντιπροσωπείας στο έδαφός της, για συνάντηση του ΟΑΣΕ

Η Πολωνία αρνήθηκε την είσοδο της ρωσικής αντιπροσωπείας στο έδαφός της για την υπουργική σύνοδο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο την Παρασκευή, επικαλούμενο τον εκπρόσωπο του Πολωνικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Η ετήσια συνάντηση των 57 υπουργών Εξωτερικών των χωρών του ΟΑΣΕ, των οποίων την εκ περιτροπής προεδρία εξασφαλίζει φέτος η Πολωνία, πρόκειται να πραγματοποιηθεί την 1 και 2 Δεκεμβρίου στο Λοτζ. Αυτή η υπουργική συνάντηση είναι το κύριο όργανο αυτού του διεθνούς οργανισμού, υπεύθυνος για τις αποφάσεις. Η ετήσια συνάντηση είναι μια ευκαιρία για τους υπουργούς Εξωτερικών να εξετάσουν και να αξιολογήσουν την κατάσταση ασφάλειας στην ευρωατλαντική και ευρωασιατική περιοχή, καθώς και το έργο του οργανισμού σε όλους τους τομείς δραστηριότητας.

Ερωτηθείς λίγο πριν για την πιθανή παρουσία του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στο Λοτζ, ο Γιασίνα απάντησε, επίσης μέσω SMS, «δεν προβλέπουμε την επίσκεψη του υπουργού Λαβρόφ στο Λοτζ», αλλά χωρίς να διευκρινίσει εάν αρνήθηκε προσωπικά η είσοδος στον Ρώσο υπουργό. Μετά τη ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία, οι τρεις χώρες της Βαλτικής και η Πολωνία ανακοίνωσαν τον Σεπτέμβριο ότι συμφώνησαν να περιορίσουν προσωρινά την είσοδο στο έδαφός τους για τους Ρώσους πολίτες, ακόμη και εκείνους με ευρωπαϊκές βίζες.