“Πολιτισμός στις Γειτονιές”: Χριστουγεννιάτικες δραστηριότητες στην καρδιά της Αθήνας

Θέατρο, συναυλίες, ξεναγήσεις, λογοτεχνικοί περίπατοι, παιχνίδια γνώσεων, κάλαντα, μελωδίες και άλλες δραστηριότητες για τα Χριστούγεννα στην Αθήνα. Μοναστηράκι, Ψυρρή, Ακρόπολη, Μακρυγιάννη, Μετς σας πλημμυρίζουν με γιορτινή ατμόσφαιρα.

Το πρόγραμμα εμπλουτίζεται από ένα συναρπαστικό εικαστικό περίπατο, μια συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αιθουσών Τέχνης (ΠΣΑΤ) και την Αrt Αthina, με τη συμμετοχή 31 γκαλερί που υποδέχονται το κοινό την Πέμπτη 15 και την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου για ένα διήμερο Gallery Walk. Κάτοικοι και επισκέπτες της Αθήνας θα μπορούν να περιηγηθούν σε δυο βραδιές εικαστικών περιπάτων, μέσα από τις οποίες θα γνωρίσουν τη σύγχρονη ελληνική εικαστική σκηνή και θα απολαύσουν ένα ευρύ φάσμα σύγχρονης, ελληνικής αλλά και διεθνούς δημιουργίας.

Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου

«Ελβίρα ντε Ιδάλγο, η ντίβα που δίδαξε την Κάλλας», Ινστιτούτο Θερβάντες
Ένα ντοκιμαντέρ για μια ξεχωριστή και ιδιαιτέρως σημαντική προσωπικότητα, που υπήρξε δασκάλα με μεγάλη επιρροή στη Μαρία Κάλλας, την κορυφαία υψίφωνο του 20 ου αιώνα. Η Ελβίρα ντε Ιδάλγο ήταν και η ίδια σοπράνο με εξαιρετική σκηνική παρουσία στον χώρο της όπερας. Γύρισε όλον τον κόσμο και επεδίωκε πάντα στις παραστάσεις της να τραγουδά το τραγούδι Είμαι απ’ την Ισπανία.

Χώρος: Ινστιτούτο Θερβάντες
Ώρα: 19.00
Είσοδος ελεύθερη

Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου

El Sistema Greece
Mια ξεχωριστή μουσική εκδήλωση για τους ευάλωτους συνανθρώπους μας στο ισόγειο του Δημαρχείου Αθηνών, όπου οι φιλοξενούμενοι του Πολυδύναμου Κέντρου Αστέγων θα παρακολουθήσουν χριστουγεννιάτικη συναυλία που θα χαρίσει μελωδίες χαράς και αισιοδοξίας μέσα από παραδοσιακά κάλαντα και χριστουγεννιάτικες μουσικές.

Χώρος: Δημαρχείο Αθηνών
Ώρα: 16.00

Ξενάγηση στο Μουσείο Πολιτικών Εξορίστων Αη Στράτη
Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ενημερωθεί για το θεσμικό πλαίσιο των εξοριών στον 20ο αιώνα, για θέματα νεότερης ελληνικής ιστορίας και να θαυμάσει τη σπάνια συλλογή του Μουσείου που αποτελείται από έργα τέχνης, χειροτεχνήματα και αντικείμενα καθημερινής διαβίωσης προερχόμενα από τόπους εξορίας και φυλακές.

Χώρος: Μουσείο Πολιτικών Εξορίστων ΑηΣτράτη
Ώρα έναρξης: 18.30
Είσοδος ελεύθερη με απαραίτητη προκράτηση θέσης στο 210 3213488 (Δευτέρα έως Παρασκευή 10:00 με 13:00)

Σάββατο 17 Δεκεμβρίου

Ιστορικός και Λογοτεχνικός Περίπατος στο Μοναστηράκι και στου Ψυρρή.
Ελάτε να περπατήσουμε παρέα σε μία από τις πολλές όμορφες γειτονιές της Αθήνας μας. Κάθε γωνιά και μια ιστορία, κάθε μνημείο και ένας θρύλος. Ένα ταξίδι στον χρόνο, στην ιστορία και στην λογοτεχνία με τον στιχουργό Άρη Δαβαράκη και τον π. Δημήτριο Μαρούλη.

Σημείο συνάντησης: πλατεία Μοναστηρακίου, μπροστά από την Εκκλησία
Ώρες: 11.00 – 12.30

Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, χριστουγεννιάτικο εργαστήρι.
Εκπαιδευτικό εργαστήριο. Απευθύνεται σε παιδιά 6-12 ετών, τα οποία με την καθοδήγηση επιμελητριών του Μουσείου θα κατασκευάσουν χριστουγεννιάτικα στολίδια.

Χώρος: Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, Αίθουσα εκδηλώσεων
Ώρα: 11.00
Είσοδος ελεύθερη με τηλεφωνική κράτηση στο 2103237617 εσωτ. 107 και 109

«Παιχνίδια Φαντασίας», Μαρία Τερζάκη, Εργαστήριο Δημιουργικής Γραφής, σε συνεργασία με τις εκδόσεις Μεταίχμιο και τη Δημοτική Βιβλιοθήκη
Με εργαλεία τις ιδέες του Ροντάρι, τα παιδιά απελευθερώνουν την επινοητική τους ικανότητα, διασκεδάζουν ταξιδεύοντας με τη φαντασία τους και φτιάχνουν τις δικές τους ιστορίες. Το εργαστήριο καλλιεργεί τη φαντασία, δίνοντας την ευκαιρία να εκφραστούν ελεύθερα και να ανακαλύψουν ότι η γραφή μπορεί να είναι ένα διασκεδαστικό ταξίδι.

Χώρος: Κεντρική Βιβλιοθήκη του Δήμου Αθηναίων
Ώρα: 11:00-12:00
Ελεύθερη συμμετοχή με προκράτηση θέσης στο 2108846021 από Δευτέρα έως Παρασκευή 11:00 έως 16:00.

«Νικήστε τον Βιβλιοφάγο», Ακτιβιστικό Βιβλιοπωλείο Free Thinking Zone
Παιχνίδι γνώσεων ελληνικής και ξένης λογοτεχνίας και φιλοσοφίας. Παίζεται γύρω από μια μεγάλη πλατφόρμα, με ζάρια μεγάλων διαστάσεων, ενώ πιόνια είναι οι ίδιοι οι παίκτες, οι οποίοι μετακινούνται επάνω στην πλατφόρμα ανάλογα με το τι θα δείξει το ζάρι. Συνοδεία μουσικής τζαζ!

Χώρος: Free Thinking Zone
Ώρα: 12.00
Ελεύθερη συμμετοχή

«Ο Καραγκιόζης Καταζητούμενος», Αθηναϊκός Θίασος Σκιών σε συνεργασία με το Κέντρο Δημιουργικής Μάθησης του Δήμου Αθηναίων Αγίου Παύλου
Για μια ακόμα φορά ο αγαπημένος ήρωας βρίσκεται σε δύσκολη θέση, μια και καταζητείται για διάφορα μικροπαραπτώματα και χρέη. Για να αποφύγει τη σύλληψη και για να βγεί από τη δύσκολη θέση, σκαρφίζεται ένα πανέξυπνο σχέδιο που βάζει σε εφαρμογή με τη βοήθεια του Χατζηαβάτη, της Αγλαΐας και των Κολητηριών.

Χώρος: Κέντρο Δημιουργικής Μάθησης του Δήμου Αθηναίων Αγίου Παύλου
Ώρα: 17.00
Είσοδος ελεύθερη με προκράτηση θέσης στο 2103412183

Κυριακή 18 Δεκεμβρίου

Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, επετειακή έκθεση «Από τη Μεγάλη… στη Σύγχρονη Ελλάδα, ξενάγηση.
Η έκθεση αφηγείται το παρελθόν του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας και την πορεία της Μικρασιατικής Εκστρατείας, μέσα από κειμήλια, φωτογραφίες, μαρτυρίες, διαδραστικό έκθεμα και βίντεο. Παράλληλα, η αίθουσα συνεδριάσεων της Παλαιάς Βουλής μετατρέπεται σε έκθεμα, καθώς εκεί διαδραματίστηκε το τελευταίο κεφάλαιο της Καταστροφής, η δίκη όσων θεωρήθηκαν υπεύθυνοι για την εθνική τραγωδία.

Χώρος: Εθνικό Ιστορικό Μουσείο
Ώρα: 11.00
Η συμμετοχή είναι ελεύθερη. Συνιστάται η δήλωση συμμετοχής στο 210 3237617 εσωτ. 106, 107, 110, 205

Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, «ΕΠΑΝΑCYΣΤΑΣΗ ’21»
Ξενάγηση στην επετειακή έκθεση, στο πλαίσιο της οποίας περιγράφεται και αποτυπώνεται όλη η ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης. Η έκθεση εντάσσεται στο επετειακό πρόγραμμα του ΕΙΜ για τα 200 χρόνια από την έναρξή της.

Χώρος: Εθνικό Ιστορικό Μουσείο
Ώρα: 16.00
Η συμμετοχή είναι ελεύθερη. Συνιστάται η δήλωση συμμετοχής στο 2103237617 εσωτ.111 ή στο events@nhmuseum.gr

Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, παράταση ωραρίου με ελεύθερη είσοδο
Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο παρατείνει το ωράριό του μέχρι τις 18.00 για τις περιοδικές εκθέσεις «ΕΠΑΝΑCYΣΤΑΣΗ ’21» και «Από τη Μεγάλη… στη σύγχρονη Ελλάδα» (μέρος Α΄).

Ώρες: 16.00 – 18.00
Χώρος: Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, Σταδίου 13

«Εγγύτητα», τρίτη και τελευταία στάση γνωριμίας με τον Πολιτισμό και την Αρχαία Ελληνική Τεχνολογία, Μουσείο Κοτσανά.
Τεχνολογίες αστρονομίας και φυσική φιλοσοφία πειραματίζονται με το αληθινό και τελικά αναζητούν το βέβαιο. Η αίσθηση εγγύτητας με το πράγμα, το πρόσωπο ή την ιδέα με την οποία συνυπάρχω, μας φέρνει αντιμέτωπους με μια διαρκή πρόκληση. Ο Πλάτωνας, ο Δημόκριτος και η Υπατία δίνουν τη δική τους απάντηση κι έρχονται να μας συστήσουν τη γειτονιά της φιλοσοφικής κοινότητας.

Χώρος: Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κοτσανά
Ώρα: 12.30
Είσοδος ελεύθερη

«Στο Χριστό στο Κάστρο», μια συνεργασία του Ι. Ναού Αγ. Φιλίππου Βλασσαρούς με την Αμαλία Μουτούση και την χορωδία «Οκτώηχος».
Το χριστουγεννιάτικο διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη μας ταξιδεύει με το βαρκάκι μαζί με τους προσκυνητές προς το Κάστρο για να γιορτάσουμε όλοι μαζί τη νύχτα των Χριστουγέννων, έχοντας για συντροφιά κάλαντα και τραγούδια, ερμηνευμένα από την Βυζαντινή και Παραδοσιακή Χορωδία “Οκτώηχος” με τη συνοδεία παραδοσιακών μουσικών οργάνων. Διαβάζει η ηθοποιός Αμαλία Μουτούση.

Χώρος: Ι. Ναός Αγ. Φιλίππου Βλασσαρούς
Ώρα: 19.30
Ελεύθερη Συμμετοχή

Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου

Καλαντιστές, Μορφές Έκφρασης
Οι Μορφές Έκφρασης του Θωμά Κινδύνη, πλημμυρίζουν τους δρόμους της πόλης με Κάλαντα από όλη την Ελλάδα, κέφι και διάδραση.

Χώρος: Κουκάκι, Μακρυγιάννη
Ώρα έναρξης: 17.30

Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου

Χριστούγεννα με τον Παπαδιαμάντη, ή πως μια τυρόπιττα στο τέλος γίνεται φασκόμηλον», Θοδωρής Γκόνης, Γιώργος Κέντρος, Ντίνος Χατζηιορδάνου.
Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης παρέα με τον εξάδελφό του Αλέξανδρο Μωραΐτίδη μετά από μια μικρή περιπέτεια στο φούρνο του μπαγαπόντη γέρο Μίχα στην Άγια Ειρήνη, καταλήγουν στο διανυκτερεύον καφενείο του Τσούτση στου Ψυρρή, και εκεί, προς μεγάλη έκπληξη όλων, αντί να γευτούν και να την πολυαναμενόμενη Σκιαθίτικη τυρόπιτα, παραγγέλνουν… φασκόμηλο! Με τον Μάνο Ελευθερίου, τον Ηλία Χ. Παπαδημητρακόπουλο και τη Γλυκερία Μπασδέκη στους θαμώνες, οι Χριστουγεννιάτικες ιστορίες δεν έχουν τελειωμό.

Χώρος: προαύλιος χώρος Αγ. Ασωμάτων
Ώρα: 15.00
Είσοδος ελεύθερη

Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου

Σημειακές αρχειακές συγκλίσεις, Τόπος εύρεσης: Γκαίτε, Ομήρου. Μια εγκατάσταση της Ινώς Βαρβαρίτη και του Γιάννη Δελαγραμμάτικα. Ξενάγηση.
Με αφορμή την επέτειο των 70 χρόνων λειτουργίας του, το Goethe-Institut Athen επικεντρώνεται στο αναλογικό πολιτιστικό του αρχείο. Προσκάλεσε δύο νέους σύγχρονους Έλληνες εικαστικούς καλλιτέχνες να «κοιτάξουν» μες στα αρχεία του και τους ανέθεσε να αναπτύξουν ένα έργο, το οποίο, μέσα από ιστορικά τεκμήρια, χαρτογραφεί την πολιτιστική ζωή και ταυτόχρονα αποτυπώνει την κοινωνική πραγματικότητα των τελευταίων 70 ετών στην Αθήνα, αλλά και πέρα από αυτήν.

Χώρος: Ομήρου 14-16
Ώρα: 18:00
Δήλωση συμμετοχής στο: prog-athen@goethe.de

«Χρυσός, Λίβανα και Σμύρνα», Κώστας Αρζόγλου, In exelsis Orchestra, σε συνεργασία με τον Ι. Ναό Αγ. Φιλίππου Βλασσαρούς
Μία Γυναίκα ψάλλει «βυζαντινά» με τρόπο αρχαίο. Πέντε παράξενοι μουσικοί αιωρούνται ανάμεσα σε «ήχους» πότε λατρευτικούς και πότε κοσμικούς, από την Κωνσταντινούπολη του Μεσαίωνα. Ένας ηθοποιός και μία συγγραφέας αποκαλύπτουν κρυμμένα νοήματα μιας τεράστιας ποίησης. Μια πρωτοφανής προσέγγιση της εκκλησιαστικής ποίησης και μελοποιίας των Χριστουγέννων με αφορμή την προσκύνηση των Μάγων. Απαγγελία ύμνων : Κώστας Αρζόγλου

Χώρος: Ι. Ναός Αγ. Φιλίππου Βλασσαρούς, Αδριανού 19
Ωρα: 20.00
Είσοδος ελεύθερη

15 & 16 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

Gallery Walk, Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αιθουσών Τέχνης και Art Athina
Oι γκαλερί της Αθήνας προσφέρουν ένα μοναδικό εικαστικό πανόραμα σε ένα διήμερο gallery walk με δεκάδες στάσεις για όλα τα γούστα. Ζωγραφική, γλυπτική, φωτογραφία, video – art, performance, εγκαταστάσεις.

Ώρες: 17.00 – 20.00
Ελεύθερη είσοδος.

Αναλυτικά οι γκαλερί που συμμετέχουν στο Gallery Walk:

 1. a.antonopoulou.art
  2. αγκάθι-κartαλος
  3. ALIBI GALLERY
  4. ALMA CONTEMPORARY ART GALLERY
  5. ΓΚΑΛΕΡΙ ΑΡΓΩ
  6. Art Appel Gallery
  7. ARTOWER AGORA
  8. Art Zone 42 Gallery
  9. ΑΣΤΡΟΛΑΒΟΣ – δεξαμενή
  10. CHEAPART
  11. CITRONNE Gallery
  12. Dio Horia Gallery
  13. εκφραση – γιαννα γραμματοπουλου
  14. Eleftheria Tseliou Gallery
  15. Evripides Art Gallery
  16. ΓΚΑΛΕΡΙ ” 7 “
  17. Γκαλερί Έρση
  18. Gallery Genesis
  19. Εικαστικός Κύκλος ΔΛ
  20. Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα
  21. Γκαλερί Καλφαγιάν
  22. ΠΕΡΙΤΕΧΝΩΝ ΚΑΡΤΕΡΗΣ
  23. αίθουσα τέχνης Ρεβέκκα Καμχή
  24. ROMA GALLERY
  25. SIANTI GALLERY
  26. Γκαλερί Σκουφά
  27. Τεχνοχώρος art gallery
  28. The Breeder
  29. Zoumboulakis Galleries
  30. BERNIER / ELIADES GALLERY
  31. Gagosian