Ποια είναι η «Αγία Λαύρα της Ρούμελης» ή αλλιώς το πληγωμένο μοναστήρι

Στιγμές ιστορίας

Δεν είναι τυχαίο ότι αποτελεί ένα από τα πλέον ιστορικά μοναστήρια της Ελλάδας ενώ βρίσκεται εκεί εδώ και δέκα αιώνες καθώς ιδρύθηκε το έτος 1077, από τον Όσιο Αρσένιο τον Βαρνακοβίτη. Μια μονή με ενδιαφέρουσα ιστορία που όλοι αξίζει να γνωρίζουν.

Ποια είναι η λεγόμενη «Αγία Λαύρα της Ρούμελης» που εδώ και 10 αιώνες αποτελεί Φάρο της Ορθοδοξίας

Η ιστορική Μονή Παναγίας Βαρνάκοβας δεσπόζει πάνω σε έναν μικρό λόφο σε ένα σημείο των παρυφών των Βαρδουσίων Ορέων και σε υψόμετρο 750 περίπου μέτρων. Πρόκειται για ένα μοναστήρι κρυμμένο μέσα στην πράσινη βλάστηση και το πυκνό δάσος το οποίο είναι γεμάτο δρυς και αγριοκαστανιές. Η Μονή αποτελεί Φάρος της Ορθοδοξίας εδώ και 10 αιώνες με κομβικό σημείο την περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Παναγία Βαρνάκοβα: Το κορυφαίο κειμήλιο της Μονής και η πανοραμική θέα

Κορυφαίο κειμήλιο του μοναστηριού υπήρξε η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Βαρνάκοβας. Έχουν ειπωθεί πολλά γι’ αυτή την εικόνα η οποία έφερε εμφανές ράγισμα κατά μήκος του προσώπου της Θεοτόκου. Μάρτυρες λένε ότι αυτό το ράγισμα δημιουργήθηκε από τοπικό σεισμό στις 15 Αυγούστου 1940, την ώρα του τορπιλισμού του ευδρόμου Έλλη στην Τήνο. Δυστυχώς η εικόνα δεν υπάρχει πλέον για να την θαυμάσει κανείς καθώς καταστράφηκε από πυρκαγιά την Κυριακή 14 Ιουνίου του 2020, μαζί με άλλα ιστορικά κειμήλια. Όσον αφορά το όνομα της μονής «Βαρνάκοβα» αυτό πιθανώς προέρχεται από παλαιότερο σλαβικό τοπωνύμιο.

Αν βρεθείς ποτέ στην περιοχή και συγκεκριμένα στην μονή αυτή, θα έχεις την ευκαιρία να θαυμάσεις μια μοναδική θέα προς την ορεινή Ναυπακτία, τη Δωρίδα, το Όρος Γκιώνα και τον ποταμό Μόρνο. Οι εικόνες δύσκολα μπορεί να περιγραφούν με λόγια, όπως αναφέρει το exploringgreece.