ΠΟΕΔΗΝ: Όποιος έφερε πλαστό πτυχίο τιμωρήθηκε – Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι δούλεψαν

Η υπόθεση της καθαρίστριας που καταδικάστηκε σε 10 χρόνια φυλάκιση για την πλαστογράφηση του απολυτηρίου της, έφερε στη δημοσιότητα κι άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις.

Παρεμβαίνοντας στη σχετική συζήτηση που έχει ανοίξει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία, δίνει την δική της εμπειρία σε σχετικές υποθέσεις. Καταθέτει ότι ανάμεσα στα πτυχία των υπηρετούντων υπαλλήλων που ελέγχθηκαν, όσα είχαν παραποιηθεί κόστισαν στους κατόχους τους, την εργασία τους. Μάλιστα σε απολυμένους με πλαστά δικαιολογητικά δεν καταβάλλονται οι συντάξεις, παρ’ ότι διαθέτουν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης.

Η ΠΟΕΔΗΝ, πάντως παίρνει θέση, τονίζοντας ότι κανείς «δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι προσέφεραν τις υπηρεσίες για τις οποίες έλαβαν το μισθό από το Δημόσιο», ενώ τέλος τάσσεται και υπέρ της αλλαγής της σχετικής νομοθεσίας.

Ολόκληρη η παρέμβαση της ΠΟΕΔΗΝ: «Κατά τον έλεγχο που έγινε και είναι υποχρεωτικό με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία από τις Διοικητικές Υπηρεσίες των Νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας, του ΕΚΑΒ και των Προνοιακών Μονάδων εβρέθησαν 200 εργαζόμενοι που έφεραν πλαστά δικαιολογητικά πρόσληψης (πτυχία, απολυτήρια, πιστοποιητικά οικογενειακής κατάστασης κλπ).

Τα πτυχία όλων των υπηρετούντων υπαλλήλων διασταυρώθηκαν με τις σχολές που εκδόθηκαν. Όσοι παραποίησαν τα πτυχία τους απολύθηκαν από τη δουλειά τους. Μάλιστα σε απολυμένους με πλαστά δικαιολογητικά δεν καταβάλλονται οι συντάξεις, παρ’ ότι διαθέτουν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης.
Ο έλεγχος των πτυχίων είναι υποχρεωτικός και γίνεται χωρίς καμία εξαίρεση για όλους τους υπαλλήλους και τους νεοδιοριζόμενους. Ασφαλώς και σωστά όσοι προσκόμισαν πλαστά πτυχία υπέστησαν τις κυρώσεις που προβλέπει ο νόμος.

Οι εργαζόμενοι αυτοί όμως δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς ότι προσέφεραν τις υπηρεσίες για τις οποίες έλαβαν το μισθό από το Δημόσιο. Μάλιστα οι 100 εξ αυτών έφεραν επιπλέον πτυχία μετά την πρόσληψή τους ανώτερης κατηγορίας. Ως εκ τούτου δεν κατανοούμε γιατί όλοι όσοι παραποίησαν τα πτυχία τους διώκονται ποινικά για υπεξαίρεση δημοσίου χρήματος αντιμετωπίζοντας ποινές πολυετούς κάθειρξης.

Είναι επιβεβλημένη η αλλαγή του νόμου. Διοικητικές κυρώσεις και μάλιστα αυστηρότατες, όχι όμως ποινικές διώξεις για υπεξαίρεση δημοσίου χρήματος που σε καμία περίπτωση δεν υφίσταται».