Πλεύρης: Σε επιφυλακή για την συνύπαρξη γρίπης κορονοϊού

Δεν θα δούμε μεγάλη πίεση στο ΕΣΥ

«Καμπανάκι» κινδύνου έκρουσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, αναφορικά με την έξαρση των κρουσμάτων γρίπης σε συνδυασμό με τον κορονοϊό. Όπως ανέφερε ο ίδιος έχουν κινηθεί όλες οι διαδικασίες προκειμένου να ξεκινήσει ο εμβολιασμός για τη γρίπη το επόμενο διάστημα.

Μιλώντας το πρωί της Δευτέρας (5/9) στον ΣΚΑΪ, ο κ Πλεύρης τόνισε ότι υπάρχει ανησυχία για την πίεση που ίσως υπάρξει στο ΕΣΥ, από τα συνδυαστικά κρούσματα γρίπης και κορονοϊού. Παρόλα αυτά ο υπουργός Υγείας υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται φέτος να δούμε την πίεση που είχε ασκηθεί τις προηγούμενες χρονιές, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού έχει πλέον εμβολιαστεί.

Για τα επικαιροποιημένα εμβόλια για τον κορονοϊό τόνισε ότι θέμα επάρκειας δεν υπάρχει και σημείωσε ότι η σύσταση είναι να εμβολιαστούν οι άνω των 60 και οι ευπαθείς ομάδες. Ωστόσο, τόνισε ότι αν υπάρξει ανάγκη να εμβολιαστεί όλος ο πληθυσμός, δεν θα υπάρξει πρόβλημα.

Αναφορικά με την έναρξη της σχολικής χρονιάς τόνισε ότι δεν υπάρχει υποχρεωτικότητα στην χρήση μάσκας, όπως σε όλο τον κόσμο. «Έχουμε εμβολιασμένο πληθυσμό, έχουμε νοσήσει, υπάρχουν νέα πρωτόκολλα θεραπείας και μεταλλάξεις που δεν είναι θανατηφόρες όπως ήταν η Δέλτα. Το σχολείο πρέπει να μπει σε μια κανονικότητα» τόνισε και συμπλήρωσε πως μπορούμε να ξεκινήσουμε χωρίς υποχρεωτικότητα σε μάσκες και τεστ.

Υπάρχει το πρωτόκολλο για την καραντίνα και προφανώς βλέπουμε την πορεία της πανδημίας, είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε πως έκτακτα μέτρα για τον κορωνοϊό δεν χρειάζεται να πάρουμε με τα δεδομένα που έχουμε.

Για τις ιδιωτικές κλινικές είπε πως πλέον θα μπορούν να κρατούν και να διαχειρίζονται περιστατικά COVID σε απλές κλίνες, καθώς δεν θέλουμε να πιεστεί πάλι το ΕΣΥ και να περιορίσει την τακτική λειτουργία του.

Πρωτίστως, είπε, θα χρειαστούν απλές κλίνες, για ΜΕΘ δεν θα υπάρχει τόση ανάγκη.

«Αντιμετωπίζουμε τον κορωνοϊό με την δέουσα σοβαρότητα, αλλά με όρους διαφορετικούς στον τρίτο χρόνο της πανδημίας, θα μάθουμε να συνυπάρχουμε μέχρι να γίνει μια απλή νόσος» ανέφερε.