Πλεύρης – Σχέδιο για πρόληψη καρκίνου του μαστού: «4.700 γυναίκες διαγνώστηκαν έγκαιρα και έχουν καλύτερη πρόγνωση»

Σημαντικά θεμέλια στην υποστήριξη των ασθενών με καρκίνο έθεσε, όμως, η χώρα μας -σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας- και με το πρόγραμμα της κατ’ οίκον νοσηλείας, που θα ξεκινήσει πιλοτικά με ογκολογικούς ασθενείς και με τη συνεργασία μεγάλων ογκολογικών νοσοκομείων, όπως είναι ο Άγιος Σάββας

Σε εκδήλωση του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Εταιρειών Ελλάδος (ΣΦΕΕ) με επίκεντρο το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Καταπολέμησης του Καρκίνου, στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, ο Θάνος Πλεύρης τόνισε πως στη χώρα μας έχει γίνει για πρώτη φορά η αρχή ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού για την πρόληψη του καρκίνου.

Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στο Πρόγραμμα Προσυμπτωματικού Ελέγχου «Δοξιάδης», υποσύνολο του οποίου αποτελεί το πρόγραμμα για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού «Φώφη Γεννηματά». Μέσω αυτού, μέχρι σήμερα έγιναν 80.000 μαστογραφίες σε πανελλαδικό επίπεδο και εντοπίστηκαν παθολογικά ευρήματα σε 4.700 γυναίκες, όπως ανέφερε ο Θάνος Πλεύρης:

«4.700 γυναίκες διαγνώστηκαν σε πρώιμο στάδιο και έχουν πλέον καλύτερη πρόγνωση. Είναι η πρώτη φορά που η χώρα μας ολoκληρωμένα προγράμματα προληπτικών εξετάσεων», τόνισε ο ίδιος.

Εξήρε δε, τη σημαντική οικονομική επιχορήγηση από το Ταμείο Ανάκαμψης μέσω του ποίου υλοποιούνται τα προγράμματα αυτά, ενώ αναμένεται να δρομολογηθούν εντός των επόμενων εβδομάδων και το πρόγραμμα πρόληψης του καρκίνου του παχέος εντέρου και του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

«Πολλοί συγχέουν τις δωρεάν προληπτικές εξετάσεις που γίνονται -ούτως ή άλλως- από τον ΕΟΔΥ, με το πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου και λένε ότι είναι το ίδιο. Δεν είναι. Κι αυτό γιατί είναι η πρώτη φορά, που η ίδια η Πολιτεία πάει και βρίσκει τον πολίτη. Κι αυτό διαμορφώνει μια νέα κουλτούρα «, τόνισε ο κ. Θάνος Πλεύρης.

Άλλες προσπάθειες που δρομολογούνται για την πρόληψη και αντιμετώπιση του καρκίνου
Σημαντικά θεμέλια στην υποστήριξη των ασθενών με καρκίνο έθεσε, όμως, η χώρα μας -σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας- και με το πρόγραμμα της κατ’ οίκον νοσηλείας, που θα ξεκινήσει πιλοτικά με ογκολογικούς ασθενείς και με τη συνεργασία μεγάλων ογκολογικών νοσοκομείων, όπως είναι ο Άγιος Σάββας.

Στο ίδιο πλαίσιο σημαντική ήταν και η έναρξη του νέου ολοκληρωμένου δικτύου ανακουφιστικής φροντίδας για ασθενείς με καρκίνο τελικού σταδίου, το οποίο θεσπίστηκε πρόσφατα μέσω νέου νομοσχεδίου, είπε.

Στη συνέχεια τόνισε και τη σημασία της πρόληψης του καρκίνου μέσω του εμβολιασμού, υπενθυμίζοντας ότι στο Πρόγραμμα Εθνικού Εμβολιασμού κατά του ιού των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων HPV, εντάχθηκαν πρόσφατα και τα αγόρια, με σκοπό την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας εντός της επόμενης δεκαετίας, όπως ανέφερε.

Ο Θάνος Πλεύρης, παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι θα πρέπει να δοθεί περισσότερη βαρύτητα στην ολοκλήρωση του Εθνικού Μητρώου Νεοπλασιών, το οποίο θα βοηθήσει σημαντικά στην εγκαθίδρυση πιο αποτελεσματικών και στοχευμένων πολιτικών από την πλευρά του υπουργείου Υγείας πάνω στην αντιμετώπιση των ογκολογικών ασθενών, σημείωσε.

Πλεύρης: «Ο καρκίνος απαιτεί καινοτόμες θεραπείες»

Στη συνέχεια ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε εκτενώς στο θέμα των θεραπειών και κυρίως των καινοτόμων, καθώς όπως είπε, «ο καρκίνος αποτελεί κατ’ εξοχήν νόσημα που απαιτεί καινοτόμες θεραπείες» καθώς διεξάγονται σε παγκόσμιο επίπεδο εκατοντάδες σημαντικές ερευνητικές προσπάθειες για την παραγωγή καλύτερων και πιο αποτελεσματικών αντικαρκινικών θεραπειών.

Η φαρμακευτική αντιμετώπιση του καρκίνου, ωστόσο, όπως πρόσθεσε απαιτεί και κονδύλια και για το λόγο αυτό προανήγγειλε διαρθρωτικά μέτρα για το φάρμακο εντός του 2023 και πλέον «όχι περιοριστικά», όπως διευκρίνισε.

Στη συνέχεια περιέγραψε τη διαδικασία λέγοντας ότι όταν μια νέα καινοτόμος θεραπείες ζητά την ένταξή της στη χώρα μας, θα αξιολογείται από την αρμόδια επιτροπή ΗΤΑ με γνώμονα ποιοι ασθενείς στοχευμένα θα ωφεληθούν περισσότερο από αυτήν.

«Στη συνέχεια η διαπραγμάτευση θα γίνεται με γνώμονα τον αριθμό των ασθενών και την τιμή του σκευάσματος, ενώ το ποσό που θα προκύπτει από αυτήν θα προστίθεται στον κρατικό προϋπολογισμό για το φάρμακο», είπε..

«Θα μπούμε σε καλύτερη μοίρα το επόμενο διάστημα και οι εταιρείες θα έχουν κίνητρα να φέρνουν στην Ελλάδα καινοτόμες θεραπείες», κατέληξε ίδιος ο Θάνος Πλεύρης.