Πιο γρήγορα σερφάρουν οι Έλληνες από το ξέσπασμα της πανδημίας μέχρι σήμερα

Η σταδιακή ενεργοποίηση των δικτύων 5ης γενιάς στην κινητή τηλεφωνία (5G) και το επεκτεινόμενο δίκτυο οπτικών ινών ανεβάζουν ταχύτητα στο ελληνικό Internet. Εν μέσω πανδημίας, η Ελλάδα όχι μόνο καταφέρνει να σταθεί όρθια όσον αφορά τις αντοχές των τηλεπικοινωνιακών δικτύων, αλλά πετυχαίνει να αυξήσει τις ταχύτητες του ελληνικού Διαδικτύου.

Μέσα σε έναν μόλις χρόνο (μεταξύ Μαρτίου 2020 και Μαρτίου 2021), η Ελλάδα κατάφερε να αναρριχηθεί στην παγκόσμια κατάταξη κατά 18 θέσεις όσον αφορά την ταχύτητα των δικτύων κινητής τηλεφωνίας και να βρεθεί στην 28η θέση (φέτος) έναντι της 46ης θέσης έναν χρόνο νωρίτερα.

Σύμφωνα με την αμερικανική εταιρεία OOKLA και τον σχετικό δείκτη που συντάσσει, η μέση ταχύτητα των συνδέσεων κινητής ανέρχεται πλέον σε περίπου 61 Mbps έναντι 34,8 Mbps τον Μάρτιο του 2020, που μεταφράζεται σε αύξηση κατά 75% σε ετήσια βάση. Με αυτή την επίδοση η χώρα μας καταφέρνει να αναρριχηθεί στην 28η θέση της διεθνούς κατάταξης ανάμεσα σε 177 κράτη με το πιο γρήγορο mobile Internet, παγκοσμίως, έναντι της 46ης θέσης την ίδια περίοδο του 2020.

Όσον αφορά την πρόσβαση στο Διαδίκτυο μέσω δικτύων σταθερής τηλεφωνίας, η πρόοδος της Ελλάδας, όπως δείχνουν τα διαθέσιμα στοιχεία, είναι πιο αργή. Τον Μάρτιο του 2021 η Ελλάδα βρέθηκε στην 97η θέση της παγκόσμιας κατάταξης όσον αφορά τις επιδόσεις της στις ταχύτητες του Διαδικτύου στα δίκτυα σταθερής από την 98η που είχε έναν χρόνο νωρίτερα. Τον Μάρτιο του 2021 οι πολίτες στην Ελλάδα είχαν πρόσβαση σε μέση ταχύτητα 34,83 Mbps από 24,97 Mbps τον Μάρτιο του 2020.

Πρωταθλητές κόσμου στο mobile internet

Τα στοιχεία της OOKLA αναδεικνύουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ως την περιοχή του πλανήτη με το ταχύτερο mobile internet παγκοσμίως. Ακολουθεί ο Νότιος Κορέα, ενώ το Κατάρ τερματίζει στην τρίτη θέση. Συνολικά, η μέση ταχύτητα mobile download, σε διεθνές επίπεδο, τον Μάρτιο του 2021 ήταν ταχύτητα 48,40 Mbps, ενώ η αντίστοιχη τιμή για το upload ήταν 12,60 Mbps.

Την πρώτη τριάδα των χωρών με το πιο γρήγορο mobile internet, παγκοσμίως, διαδέχονται η Κίνα και η Σαουδική Αραβία, ενώ έπονται η Νορβηγία στην 6η θέση, η Αυστραλία στην 7η, η Ολλανδία στην 8η, η Βουλγαρία στην 9η, ενώ η Ελβετία συμπληρώνει το top 10 των χωρών με το ταχύτερο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας στον κόσμο για τον Μάρτιο του 2021.

Σε επίπεδο σταθερών δικτύων, το ταχύτερο Internet στους πολίτες της εξασφαλίζει η Σιγκαπούρη και ακολουθούν η Ταϊλάνδη και το Χονγκ Κονγκ. Παγκοσμίως, τον Μάρτιο του 2021 η μέση ταχύτητα download ήταν 98,67 Mbps, ενώ η αντίστοιχη τιμή για το upload διαμορφώθηκε, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της εταιρείας OOKLA, στο 53,22 Mbps.

Πηγή: moved.gr