Πέτσας: Έρχεται κατάλογος κυρώσεων από τον Μπορέλ εναντίον του Ερντογάν

Η συμφωνία με την Αίγυπτο ήταν αναμφίβολα επείγουσα, και επιβεβαιώνει την ακυρότητα του τουρκολιβυκού μνημονίου

Στην παρουσίαση καταλόγου κυρώσεων κατά της Τουρκίας θα προχωρήσει, όπως έχει δεσμευτεί, ο Ζοζέπ Μπορέλ, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο. Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο Στέλιος Πέτσας χαρακτήρισε «ανεκδιήγητη» την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ για ονομαστική ψηφοφορία επί της συμφωνίας με την Αίγυπτο.

«Οι δύο συμφωνίες που κυρώνονται σήμερα εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο, αναγνωρίζουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα στα νησιά μας και διεμβολίζουν τις παράνομες τουρκικές ενέργειες στην περιοχή. Η συμφωνία με την Αίγυπτο ήταν αναμφίβολα επείγουσα καθώς, όπως επεσήμανε, ο πρωθυπουργός εξελίσσεται στην περιοχή η παράνομη επιχείρηση της Τουρκίας να συναλλαγεί με δυνάμεις της Λιβύης σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων άλλων χωρών. Και η συμφωνία αυτή επιβεβαιώνει την ακυρότητα του παράνομου μνημονίου Τουρκίας – Λιβύης» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σημείωσε ακόμη «την πρόθεση της κυβέρνησης να καταθέσει άμεσα νομοσχέδιο, με το οποίο η Ελλάδα θα επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη από τα έξι στα δώδεκα ναυτικά μίλια στις δυτικές ακτές της και τα νησιά του Ιονίου μέχρι και το ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου».