Πετρέλαιο θέρμανσης: Αυξάνονται οι δικαιούχοι του επιδόματος

Το επίδομα βάσης αυξάνεται φέτος από τα 300 ευρώ στα 350 ευρώ και διαμορφώνεται ανάλογα με το ειδικό συντελεστή κάθε περιοχής με αποτέλεσμα οι παλιοί δικαιούχοι να περιμένουν φέτος μεγαλύτερο επίδομα θέρμανσης.

Συγκεκριμένα, για έναν εργένη το επίδομα ξεκινά από τα 42 και φτάνει μέχρι τα 567 ευρώ, ανάλογα με την περιοχή που μένει (το μικρό επίδομα είναι για τις περιοχές με ήπιο χειμώνα). Τα ποσά που δικαιούται ο καθένας προσαυξάνονται κατά 20% για κάθε μέλος της οικογένειας.

Η πλατφόρμα myΘέρμανση για την υποβολή αιτήσεων ανοίγει τέλη Νοεμβρίου-αρχές Δεκεμβρίου. Οι περυσινοί δικαιούχοι θα πάρουν μια προκαταβολή και μετά τα Χριστούγεννα-πριν την Πρωτοχρονιά θα πάρουν και την εξόφληση, ενώ οι καινούργιοι δικαιούχοι θα πάρουν το ποσό κατευθείαν πριν την Πρωτοχρονιά.

Τα εισοδηματικά κριτήρια έχουν διευρυνθεί: Για μονομελές νοικοκυριό έχουν πάει στις 16.000 ευρώ το χρόνο, ενώ για ζευγάρι στις 24.000 + 3.000 για κάθε προστατευόμενο μέλος.

Τα περιουσιακά κριτήρια είναι αμετάβλητα σε σχέση με πέρυσι: 180.000 ευρώ αξία περιουσίας για μονομελές νοικοκυριό και 300.000 για ζευγάρι.

Πώς κινήθηκαν οι παραγγελίες την πρώτη μέρα διάθεσής του

Περιορισμένες σε αριθμό και σε ποσότητα οι παραγγελίες στην Αττική, αυξημένες από την άλλη πλευρά, στη βόρεια Ελλάδα. Αυτή είναι η εικόνα που περιγράφουν εκπρόσωποι της αγοράς των καυσίμων σχετικά με το πετρέλαιο θέρμανσης, η διάθεση του οποίου ξεκίνησε την Παρασκευή στους καταναλωτές.

Αυξημένες κατά 30% οι παραγγελίες στη βόρεια Ελλάδα

Στη βόρεια Ελλάδα, λόγω και των κλιματικών συνθηκών, οι παραγγελίες των καταναλωτών εμφανίζονται αυξημένες. Όπως σημειώνει o πρόεδρος των βενζινοπωλών Θεσσαλονίκης, Θέμης Κιουρτζής καταγράφεται αύξηση των παραγγελιών της τάξεως του 30%.

Αφενός, όπως εξηγεί, είναι οι καταναλωτές που παραδοσιακά παραγγέλνουν με την έναρξη της διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης και με δεδομένο ότι στη Βόρεια Ελλάδα επικρατούν χαμηλότερες θερμοκρασίες. Αφετέρου μέτρησε και το γεγονός ότι τον περασμένο Απρίλιο η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης «έκλεισε» στο 1,60 ευρώ το λίτρο με αποτέλεσμα πολλές δεξαμενές να έχουν μείνει άδειες χωρίς οι καταναλωτές να τις γεμίσουν εκ νέου, ευελπιστώντας σε αποκλιμάκωση τιμών.

Οι παραγγελίες των καταναλωτών μάλιστα στη βόρεια Ελλάδα, μεσοσταθμικά κυμαίνονται πάνω τα 500 λίτρα, καθώς όσοι κάνουν παραγγελίες συνεχίζουν, βάσει του προγραμματισμού που ούτως ή άλλως έκαναν.

Ο κ. Κιουρτζής σημείωσε ότι η πρώτη μέρα διάθεσης είναι πάντα δύσκολη καθώς εκ των πραγμάτων οι εκτελωνισμοί του καυσίμου αργούν, πηγαίνουν όλα τα βυτία να φορτώσουν και αρχικά προμηθεύεται καύσιμο πρώτα η επαρχία.

Μικρότερες σε ποσότητα στην Αττική

Οι περισσότερες φτάνουν μέχρι τα 500 λίτρα με τους καταναλωτές να μη γεμίζουν τις δεξαμενές τους, ενώ οι πρώτες παραγγελίες γίνονται κυρίως από πολίτες που μένουν σε μονοκατοικίες σε περιοχές κυρίως σε Νότια και Βόρεια Προάστια και όχι σε πολυκατοικίες με πολλά διαμερίσματα.