Πετρέλαιο – Νέο άλμα τιμών: «Ράλι» και για το χρυσό

Τα τύμπανα του πολέμου που όσο περνούν οι ημέρες ηχούν όλο και πιο δυνατά στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, είχαν χθες σημαντικές επιπτώσεις στις τιμές του πετρελαίου και του χρυσού

Την ώρα που το πετρέλαιο ανέβαινε, η τιμή του χρυσού είχε ημερησία άνοδο 3,34% στα 1.954 δολάρια η ουγκιά. Να σημειωθεί ότι όταν οι επενδυτές φοβούνται αναταραχή στις αγορές στρέφονται στον χρυσό. Είναι πλέον κοινή πεποίθηση ότι τα χειρότερα έρχονται και το μόνο που μένει να δούμε είναι πόσο άσχημα θα εξελιχθούν τα πράγματα, αφού τα σενάρια που υπάρχουν είναι πολλά και οι πιθανότητες να βρεθεί λύση στο γόρδιο δεσμό που έχει δημιουργηθεί, είναι εξαιρετικά λίγες αν όχι ανύπαρκτες.

Σε ότι αφορά το εσωτερικό μέτωπο αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι οι τιμές στην αντλία την επόμενη εβδομάδα θα εκτιναχθούν με πρόχειρες εκτιμήσεις να αναφέρουν ότι αυτή θα είναι τουλάχιστον 10 λεπτά το λίτρο αν όχι περισσότερο. Αν μάλιστα επαληθευτούν και οι εκτιμήσεις που βλέπουν την τιμή του «μαύρου χρυσού» να κάνει την πρώτη στάση στην περιοχή των 100 δολαρίων το βαρέλι, τότε τα πράγματα αναμένεται να εξελιχθούν άσχημα και για την ελληνική και για την παγκόσμια οικονομία.

Αφορμή και μάλλον όχι η αιτία για το ράλι της τιμής του πετρελαίου ήταν επιβολή χθες κυρώσεων από τις ΗΠΑ σε δύο ναυτιλιακές εταιρείες που παραβίασαν το ανώτατο όριο της τιμής πετρελαίου που είχε θέσει η G7 ώστε να ελέγχεται η «είσοδος» του ρωσικού πετρελαίου στην αγορά.

«Αυτή η ενέργεια υπογραμμίζει τη δέσμευση του Υπουργείου Οικονομικών με τους διεθνείς εταίρους του να μειώσουν τα κέρδη του ρωσικού κυβερνητικού πετρελαίου και να περιορίσουν τη ρωσική πολεμική μηχανή», ανέφερε σε δήλωση το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.

Το «ράλι» των τιμών
Σε αυτό το κλίμα το αργό πετρέλαιο WTI και συγκεκριμένα το συμβόλαιο παραδόσεως Νοεμβρίου κέρδισε 4,78 δολάρια ή 5,8% στα 87,69 δολάρια ανά βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Σε επίπεδο εβδομάδας σημείωσε άνοδο 5,9%.

Παράλληλα, το Brent παραδόσεως Δεκεμβρίου ενισχύθηκε κατά 4,89 δολάρια ή 5,7% στα 90,89 δολάρια ανά βαρέλι στο ICE στο Λονδίνο. Σε εβδομαδιαία βάση η άνοδος η άνοδος ανέρχεται σε 7,5%.

Οι τιμές του πετρελαίου ενισχύθηκαν την χθες Παρασκευή «χάρη στους αυξανόμενους γεωπολιτικούς κινδύνους», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε στο MarketWatch ο Lukman Otunuga, διευθυντής ανάλυσης αγοράς στην FXTM.

«Η κλιμάκωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή, όπου βρίσκεται σχεδόν το ένα τρίτο της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου, ώθησε τις τιμές σε ανοδική πορεία, ενώ οι κυρώσεις των ΗΠΑ επίσης ενίσχυσαν την ανοδική τάση», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Οι ανησυχίες για τον εφοδιασμό παραμένουν έντονες εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας για την εξάπλωση της σύγκρουσης μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στην περιοχή, με αποτέλεσμα σημαντικές διαταραχές σε μια ήδη στενή αγορά», δήλωσε ο Otunuga.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Hossein Amirabdollahian δήλωσε ότι οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν μαχητές της Χεζμπολάχ στην περιοχή ενδέχεται να ανοίξουν ένα άλλο μέτωπο αν συνεχιστούν η πολιορκία της Γάζας και οι επιθέσεις του Ισραήλ.

Άλμα για την τιμή του χρυσού
Το ενδεχόμενο να ξεκινήσουν πολεμικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στην Γάζα μέσα στο Σαββατοκύριακο, είχε ως αποτέλεσμα την μεγάλη άνοδο και του χρυσού εκτός από το πετρέλαιο. Όπως αναφέρει μάλιστα χαρακτηριστικά αναλυτής της αγοράς «δεν νομίζω ότι οι traders ήθελαν να είναι short στο πετρέλαιο ή στον χρυσό μες στο Σαββατοκύριακο, όταν μπορεί να υπάρξει πολεμική έκρηξη στη Μέση Ανατολή».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο χρυσός παραδόσεως Δεκεμβρίου ενισχύθηκε κατά 58,50 δολάρια ή 3,1%, για να διαμορφωθεί η τιμή του στα 1.941,50 δολάρια η ουγκιά, σημειώνοντας άνοδο 5,2% στην εβδομάδα. Αυτό είναι το υψηλότερο επίπεδο της τιμής του χρυσού από τις 22 Σεπτεμβρίου και η μεγαλύτερη άνοδος σε ημερήσια βάση από τις αρχές Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την Dow Jones Market Data.

Ως προς τα υπόλοιπα μέταλλα, το ασήμι σημείωσε άνοδο 4,3% στα 22,78 δολάρια η ουγγιά, στην πρώτη εβδομαδιαία άνοδό του εδώ και τρεις εβδομάδες. Η πλατίνα ενισχύθηκε κατά 1,2% στα 879,28 δολάρια, ενώ το παλλάδιο υποχώρησε κατά 0,3% στα 1.141,69 δολάρια και στην εβδομάδα βρισκόταν σε αρνητικός έδαφος.