Πετρέλαιο: Ισχυρά κέρδη άνω του 3% στην εβδομάδα

Με κέρδη ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση της Παρασκευής οι τιμές του πετρελαίου, καθώς οι αγορές φάνηκαν δύσπιστες για το κατά πόσον η επιπλέον παραγωγή που αποφάσισε ο OPEC+ την Πέμπτη θα μπορούσε να αναπληρώσει την προσφορά από τη Ρωσία και να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση από την Κίνα, εν μέσω χαλάρωσης των περιορισμών για τον κορονοϊό.

Παράλληλα, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε την Παρασκευή ότι δεν “σχεδιάζει άμεσα” (εντός του μήνα, δηλαδή) να ταξιδέψει στη Σαουδική Αραβία. Οι New York Times ανέφεραν την Πέμπτη ότι ο Μπάιντεν είχε αποφασίσει να ταξιδέψει στη Σαουδική Αραβία τις προσεχείς εβδομάδες για να αποκαταστήσει τις σχέσεις με το βασίλειο που κάποτε ορκίστηκε να καταστήσει “παρία” ως απάντηση στη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι. Ο Μπάιντεν θα αναμένετο να πιέσει το Ριάντ για αύξηση της παραγωγής πετρελαίου ώστε να υποχωρήσουν οι υψηλές ενεργειακές τιμές.

Η απόφαση του OPEC+ την Πέμπτη για αύξηση της παραγωγής κατά 648.000 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως τον Ιούλιο και τον Αύγουστο αντί για 432.000 βαρέλια όπως είχε προηγουμένως συμφωνηθεί, θεωρείται ότι μετά βίας ότι είναι αρκετή για μια σφιχτή αγορά.

Οι αυξήσεις κατανεμήθηκαν αναλογικά μεταξύ των κρατών – μελών, αλλά με τη Ρωσία να συμπεριλαμβάνεται στο σύμφωνο και μέλη όπως η Αγκόλα και η Νιγηρία να έχουν ήδη αποτύχει στην επίτευξη των στόχων τους, οι αναλυτές εκτιμούν πως η αύξηση της προσφοράς είναι πιθανό να είναι μικρότερH από αυτή που ανακοινώθηκε.

Η ρωσική παραγωγή έχει ήδη μειωθεί κατά 1 εκατ. βαρέλια μετά την εισβολή στην Ουκρανία, και είναι πιθανό να μειωθεί ακόμη περισσότερο καθώς θα τεθεί σε ισχύ η απαγόρευση της ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο.

“Οι αγορές έκριναν τις κινήσεις του OPEC+ και πιστεύουν ξεκάθαρα ότι δεν θα έχουν ουσιαστικό αντίκτυπο στην παγκόσμια ισορροπία ζήτησης/προσφοράς”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τζέφρι Χάλεϊ της OANDA.

Παράλληλα, η εβδομαδιαία έκθεση στις ΗΠΑ έδειξε ότι τα αποθέματα της χώρας υποχώρησαν περισσότερο από ό,τι αναμενόταν κατά τα 5,1 εκατ. βαρέλια, όπως επίσης και της βενζίνης, υπογραμμίζοντας το πόσο σφιχτή παραμένει η αγορά.

Την ίδια ώρα, η Κίνα χαλάρωσε τα περιοριστικά μέτρα κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού στη Σαγκάη και το Πεκίνο, κάτι που αναμένεται ότι θα πιέσει περισσότερο τη ζήτηση παγκοσμίως.

Σε αυτό το κλίμα, το αργό τύπου WTI παραδόσεως Ιουλίου ενισχύθηκε κατά 1,7% ή 2 δολάρια στα 118,87 το βαρέλι, ενώ στην εβδομάδα σημείωσε κέρδη της τάξης του 3,3%.

Το πετρέλαιο τύπου Brent παραδόσεως Αυγούστου πρόσθεσε 1,8% ή 2,11 δολάρια στα 119,72 το βαρέλι, σκαρφαλώνοντας κατά 3,6% στην εβδομάδα.

Σε επίπεδο ρεκόρ έκλεισε η βενζίνη παραδόσεως Ιουλίου, που κέρδισε 1,5% στα 4,2522 δολάρια το γαλόνι. Στην εβδομάδα, σημείωσε άλμα 8,7%.