Πέθανε σε ηλικία 85 ετών ο Ρώσος σχεδιαστής μόδας Βιάτσεσλαβ Ζάιτσεφ

Πέθανε σήμερα σε ηλικία 85 ετών ο διάσημος Ρώσος σχεδιαστής μόδας Βιάτσεσλαβ (Σλάβα) Ζάιτσεφ, γνωστός με το παρατσούκλι ο «Κόκκινος Dior», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η εκπρόσωπος του οίκου μόδας του σχεδιαστή στη Μόσχα.

«Ναι», πέθανε, είπε η Κίρα Μπουρένινα στο Γαλλικό Πρακτορείο, επιβεβαιώνοντας πληροφορίες που μετέδωσαν ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Στις αρχές Μαρτίου, όταν «είχε μαζέψει φίλους του για να γιορτάσει τα γενέθλιά του, τον είχαμε δει ότι ήταν πολύ αδύναμος», τόνισε η Μπουρένινα.

«Είναι μια μεγάλη απώλεια για τον κόσμο της διεθνούς μόδας», δήλωσε ο Ρώσος στυλίστας Σεργκέι Ζβέρεφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

Από το Ιβάνοβο, μια πόλη 400.000 κατοίκων στα βορειοανατολικά της Μόσχας, η καριέρα του τον οδήγησε στις πασαρέλες του Παρισιού, της Νέας Υόρκης και του Τόκιο.

Το 1962, η πρώτη συλλογή ρούχων του Ζάιτσεφ – μια στολή για εργάτριες με σχέδια λουλουδιών και πολύχρωμες μπότες – απορρίφθηκε από τις σοβιετικές αρχές.

«Τα χρώματα ήταν πολύ φωτεινά και έρχονταν σε αντίθεση με το γκρίζο της σοβιετικής καθημερινότητας, όπου ένα άτομο δεν έπρεπε να διαφέρει από την υπόλοιπη κοινωνία», είπε ο Ζάιτσεφ σε συνέντευξή του στο AFP το 2018.

Ωστόσο, η συλλογή τράβηξε τη διεθνή προσοχή.

Το 1963, το γαλλικό περιοδικό Paris Match έγινε το πρώτο δυτικό μέσο που περιέγραψε τον Ζάιτσεφ ως πρωτοπόρο της σοβιετικής μόδας.