Πέρασαν από τη βουλή οι συμφωνίες με Ρωσία, Ισραήλ και Βουλγαρία

Δύο συμφωνίες της Ελλάδας με τη Ρωσία και το Ισραήλ για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και μία με τη Βουλγαρία, για τον διασυνοριακό έλεγχο υπερψήφισε -με συντριπτική πλειοψηφία- η Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης.

Ειδικότερα, κυρώθηκαν στη Βουλή δύο συμφωνίες με Ρωσία και Ισραήλ για τη συνεργασία τους στην καταπολέμηση του εγκλήματος και σε θέματα δημόσιας ασφάλειας, καθώς και με τη Βουλγαρία για κοινό έλεγχο στη συνοριακή δίοδο Νυμφαίας – Μακάζα.

Υπέρ και των τριών συμφωνιών τάχθηκαν Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ και Κίνημα Αλλαγής, ενώ το ΚΚΕ τις καταψήφισε όλες. Η Ελληνική Λύση εξέφρασε επιφυλάξεις για τη συμφωνία με τη Βουλγαρία, ενώ υπερψήφισε τις άλλες δύο. Από την πλευρά του, το MεΡΑ25 τάχθηκε υπέρ των συμφωνιών με τη Ρωσία και Βουλγαρία και καταψήφισε τη συμφωνία με το Ισραήλ.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοίδης, σε σύντομη παρέμβαση του έκανε λόγο για τρεις αναγκαίες συμφωνίες που θα βοηθήσουν στην ασφάλεια της περιοχής τόσο με την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος όσο και με τον διασυνοριακό έλεγχο.

Για τη συμφωνία με την Βουλγαρία εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι πολύ σύντομα θα έχουν ολοκληρωθεί τα έργα υποδομών σε Νυμφαίο και Προμαχώνα που θα βοηθήσουν στον αποτελεσματικό διασυνοριακό έλεγχο. Παράλληλα, τόνισε ότι η μεγάλη κινητικότητα που παρατηρείται σε ό,τι αφορά το οργανωμένο έγκλημα στην Ανατολική Μεσόγειο, οφείλεται στην πολιτική αστάθεια της περιοχής που βοηθά στη διακίνηση του.

Τέλος, ο κ. Χρυσοχοΐδης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη συμφωνία με τη Ρωσία, κάνοντας λόγο για «πολύ αναγκαία τροποποίηση του αρχικού πρωτοκόλλου για την ασφάλεια στην περιοχή» και πρόσθεσε ότι «στόχος είναι να αντιμετωπιστούν τα τεράστια προβλήματα σε σχέση με τη διαφθορά, την παράνομη μετανάστευση, τη διακίνηση ναρκωτικών, το ηλεκτρονικό έγκλημα και κυρίως το οργανωμένο έγκλημα».

Όπως είπε και σύμφωνα με όσα αναμεταδίδει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, «θα υπάρχουν αστυνομικοί σύνδεσμοι για την ανταλλαγή απόψεων, καθώς χρειάζεται διαρκή εποπτεία και έλεγχο η περιοχή».