Πέντε βασιλείς στην κηδεία Κωσταντίνου – Ποιοι Έλληνες πολιτικοί θα παραστούν

Στην Αθήνα για να παραστούν στην κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, αναμένονται μέσα στο Σαββατοκύριακο εκπρόσωποι των βασιλικών οίκων της Ισπανίας, της Δανίας, της Μεγάλης Βρετανίας και του Λουξεμβούργου, αλλά και εκπρόσωποι άλλων ευρωπαϊκών βασιλικών οικογενειών.

Η Ισπανική βασιλική οικογένεια θα βρεθεί σύσσωμη στην Αθήνα.

Η βασιλομήτωρ Σοφία, αδελφή του εκλιπόντος όπως και η αδελφή τους Ειρήνη, βρίσκονται ήδη στη χώρα μας, ενώ οι κόρες της Σοφίας, πριγκίπισσα Έλενα και πριγκίπισσα Κριστίνα, θα έρθουν σήμερα Παρασκευή. Παράλληλα στην κηδεία θα παραστούν, ο βασιλιάς Φελίπε της Ισπανίας με τη βασίλισσα Λετίθια.

Το «παρών» θα δώσει και ο επίτιμος βασιλιάς της Ισπανίας Χουάν Κάρλος, ο οποίος τα τελευταία χρόνια ζει στο Άμπου Ντάμπι κι αναμένεται να φθάσει στη χώρα μας την Κυριακή.

Επίσης την Κυριακή θα έρθει στην Αθήνα, για να παραστεί τη Δευτέρα στην κηδεία, ο μέγας δούκας του Λουξεμβούργου, Χένρι.

Φυσικά θα παρευρεθούν στην κηδεία πολλά  μέλη της δανέζικης βασιλικής οικογένειας, με την οποία υπάρχουν στενοί δεσμοί συγγένειας.

H βασίλισσα της Δανίας Μαργκρέτε
H βασίλισσα της Δανίας Μαργκρέτε

Έτσι στην Αθήνα θα έρθουν η βασίλισσα της Δανίας Μαργκρέτε, μεγαλύτερη αδελφή της Άννας-Μαρίας, και η αδελφή τους πριγκίπισσα Ματθίλδη. Θα παραστεί επίσης και ο διάδοχος, πρίγκιπας Φρέντερικ.

Η  βρετανική βασιλική οικογένεια έχει ήδη ενημερώσει ότι θα εκπροσωπηθεί στην κηδεία πιθανότατα από τον πρίγκιπα Γουίλιαμ, του οποίου νονός ήταν ο Κωνσταντίνος και ο οποίος έχει βαφτίσει το μεγαλύτερο από τα παιδιά του Παύλου και της Μαρί Σαντάλ.

Ο Πρίγκηπας Ουίλιαμ
Ο Πρίγκηπας Ουίλιαμ

Πιθανότατα στην Αθήνα θα έρθει και  η πριγκίπισσα Άννα, αδελφή του βασιλιά Καρόλου του Γ’,  η οποία βρισκόταν στην Κύπρο τις τελευταίες ημέρες, ενδεχομένως και ο αδελφός τους πρίγκιπας Έντουαρντ, ο πιο μικρός γιος της Ελισάβετ. Το βέβαιο είναι ότι δεν θα παραστεί ο βασιλιάς Κάρολος, καθώς, βάσει βρετανικού βασιλικού πρωτοκόλλου, προβλέπεται να παρίσταται μόνο σε κηδείες αρχηγών κρατών.

Σε ότι αφορά τη βασιλική οικογένεια της Νορβηγίας, στην κηδεία θα παραστεί ο πρίγκιπας διάδοχος, Χαακόν, και η σύζυγός του, Μέτε Μαρίν.

Επίσης αναμένεται να παραστούν ο Βασιλιάς της Ολλανδίας, Γουλιέλμος-Αλέξανδρος και η σύζυγός του Μαξίμα οι οποίοι διατηρούν και σπίτι στο Πόρτο Χέλι και περνούσαν πολλά  καλοκαίρια εκεί με τον Κωνσταντίνο και την οικογένεια του.

Χωρίς να υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση προς το παρόν αναμένονται εκπρόσωποι από τους βασιλικούς Οίκους του Βελγίου και της Σουηδίας, ενδεχομένως οι ίδιοι οι βασιλείς των χωρών αυτών, όπως και από την πριγκηπική οικογένεια του Μονακό.

Οι «γαλαζοαίματοι» με τίτλο χωρίς ενεργό βασίλειο

Αναφορικά με τους γαλαζοαίματους που διατηρούν τον τίτλο, αλλά στις  χώρες τους δεν υφίσταται πια η βασιλεία ως πολίτευμα, ο διάδοχος Αλέξανδρος και η πριγκίπισσα Αικατερίνη της Σερβίας, έχουν εκφράσει την επιθυμία να παραστούν καθώς είχαν συγγενικούς δεσμούς με τον Κωνσταντίνο Β’, που ήταν ξάδερφος, νονός και φίλος τους.

Από τη Ρουμανία, θα μεταβεί στην Ελλάδα η Μαργαρίτα, Θεματοφύλακας του Στέμματος της Ρουμανίας. Ο τέως Βασιλιάς Κωνσταντίνος ήταν εξάδελφος και νονός της Μαργαρίτας ενώ μάλιστα την είχε συνοδεύσει στο γάμο της.

Επίσης στην χώρα μας θα μεταβεί ο τέως βασιλιάς της Βουλγαρίας Συμεών, καθώς μαζί με τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο Β’,  ήταν οι τελευταίοι εν ζωή Ορθόδοξοι βασιλείς.

Ποιοι Έλληνες πολιτικοί θα παραστούν στην κηδεία

Στην κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου η κυβέρνηση θα εκπροσωπηθεί από τον αντιπρόεδρό της, Παναγιώτη Πικραμμένο και την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε σήμερα το πρωί.

Eπίσης θα παραστεί η ευρωβουλευτής της ΝΔ Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, την οποία έχει βαφτίσει ο τέως βασιλιάς, όπως και ο βουλευτής Μεσσηνίας της ΝΔ, Μίλτος Χρυσομάλλης, όπως ο ίδιος γνωστοποίησε.

Στην κηδεία θα δώσει το παρών  και ο Παύλος Γερουλάνος, καθώς ο πατέρας του, Μαρίνος Γερουλάνος, ήταν ιδιαίτερος γραμματέας του Βασιλιά Παύλου, μετέπειτα τελετάρχης του -τότε βασιλιά- Κωνσταντίνου μέχρι το 1967 και αυλάρχης της Άννας Μαρίας έως το 1974.