Πεντάγωνο: Oι ΗΠΑ ανυπομονούν να ενισχύσουν τη σχέση τους με τον ινδικό στρατό

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανυπομονούν να συνεχίσουν να αναπτύσσουν και να προωθούν τη σχέση τους με τον ινδικό στρατό, δήλωσε το Πεντάγωνο.

“Οι ΗΠΑ και η Ινδία απολαμβάνουν μια καλή εταιρική σχέση. Ανυπομονούμε να συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε και να προωθούμε τη σχέση μας με τον ινδικό στρατό”, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου ταξίαρχος της Πολεμικής Αεροπορίας Pat Ryder στους δημοσιογράφους σε συνέντευξη Τύπου εδώ την Παρασκευή.

Όπως αναφέρει το news18.com, το 1997, το αμυντικό εμπόριο μεταξύ της Ινδίας και των ΗΠΑ ήταν σχεδόν αμελητέο, ενώ σήμερα ξεπερνά τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια.

Τον περασμένο μήνα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Ράιντερ δήλωσε ότι η Ινδία είναι ένα “εξαιρετικό παράδειγμα” χωρών που επιλέγουν τη βοήθεια ασφαλείας από τις ΗΠΑ, υπογραμμίζοντας ότι είναι έτοιμη για οποιαδήποτε απάντηση για να τις απομακρύνει από τη Ρωσία.

Η Ινδία έχει αντιμετωπίσει τα πυρά των Αμερικανών νομοθετών, τόσο των Ρεπουμπλικανών όσο και των Δημοκρατικών, επειδή επέλεξε να απέχει από την ψηφοφορία του ΟΗΕ για να αποδοκιμάσει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για την αγορά από την Ινδία των πυραυλικών συστημάτων S-400 από τη Ρωσία.

Τον Οκτώβριο του 2018, η Ινδία υπέγραψε συμφωνία ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων με τη Ρωσία για την αγορά πέντε μονάδων των πυραυλικών συστημάτων αεράμυνας S-400 Triumf για την ενίσχυση της αεράμυνάς της, παρά την προειδοποίηση της τότε κυβέρνησης Τραμπ ότι η συνέχιση της σύμβασης μπορεί να προκαλέσει κυρώσεις από τις ΗΠΑ.