Πεκίνο: Άρση των περιορισμών για τον κορονοϊό από αύριο

Οι αρχές του Πεκίνου ανακοίνωσαν την άρση πολλών περιορισμών που είχαν επιβληθεί λόγω ενός ξεσπάσματος της covid-19 στην πόλη, έπειτα από ένα μήνα στη διάρκεια του οποίου οι 22 εκατομμύρια κάτοικοι της κινεζικής πρωτεύουσας ανησυχούσαν για την επιβολή lockdown.

Στα τέλη Απριλίου εντοπίστηκαν στο Πεκίνο εστίες της επιδημίας, με τον αριθμό των κρουσμάτων να έχει ξεπεράσει πλέον τα 1.900, έναν ιδιαίτερα αυξημένο αριθμό για την Κίνα που εφαρμόζει μια αυστηρή πολιτική μηδενικής covid.

Προκειμένου να ανασχέσουν την εξάπλωση της ασθένειας, οι αρχές ανακοίνωσαν στις αρχές Μαΐου την αναστολή της λειτουργίας σχολείων, των μη απαραίτητων καταστημάτων και δημόσιων χώρων, ενώ τα εστιατόρια μπορούσαν να προσφέρουν μόνο φαγητό σε πακέτο. Οι κάτοικοι, που υποβάλλονταν σε διαγνωστικά τεστ σχεδόν καθημερινά, είχαν κληθεί να εργάζονται από το σπίτι.

Μετά τη χαλάρωση κάποιων μέτρων τις τελευταίες ημέρες, η δημαρχία του Πεκίνου ανακοίνωσε τη σταδιακή επιστροφή των κατοίκων της πόλης στις εργασίες τους από αύριο Δευτέρα και την επαναλειτουργία των σχολείων στις 13 Ιουνίου. Από αύριο τα εστιατόρια θα δέχονται και πάλι πελάτες, ενώ τα μέσα μαζικής μεταφοράς θα λειτουργούν και πάλι κανονικά. Ωστόσο όσοι τα χρησιμοποιούν θα πρέπει να διαθέτουν αρνητικό τεστ έως και 72 ωρών.

Σε δύο περιοχές του Πεκίνου θα παραμείνουν σε ισχύ οι αυστηροί περιορισμοί, διευκρίνισαν οι αρχές της κινεζικής πρωτεύουσας οι οποίες ανακοίνωσαν σήμερα 19 νέα κρούσματα covid-19.

Η Κίνα εξακολουθεί να εφαρμόζει τη στρατηγική μηδενικής covid-19 και επιβάλλει καραντίνα και lockdown αμέσως μετά την εμφάνιση μερικών κρουσμάτων.