Παυλάκης: Χωρίς το εμβόλιο της Johnson & Johnson δεν βγαίνουν οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα

Τα εμβόλια νουκλεϊκού οξέος (mRNA) της Pfizer, της Moderna και μεταγενέστερα της CureVac μακροχρόνια θα νικήσουν, ωστόσο για να μην μείνει η Ελλάδα ανοχύρωτη εφαρμόζονται όλα τα ασφαλή εργαλεία μεταξύ αυτών τα εμβόλια της AstraZeneca και της Johnson & Johnson που περιέχουν αδενοϊό, επισήμανε, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο γιατρός – ερευνητής του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου των ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης.
Απαντώντας σε εύλογα ερωτήματα την ώρα που ανεστάλη και στην Ελλάδα η έναρξη των εμβολιασμών με το προϊόν της Johnson & Johnson για την Covid-19, ανέφερε πως το μονοδοσικό Johnson & Johnson είναι παρόμοιο με αυτό της Astrazeneca. Σημείωσε μάλιστα πως και τα δύο έχουν αποδειχθεί δραστικά εργαλεία που θα δώσουν άλλα δύο εκατομμύρια εμβολιασμένους μέχρι το καλοκαίρι. «Αλλιώς δεν βγαίνουν οι εμβολιασμοί και η Ελλάδα θα μείνει ανοχύρωτη», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κύριος Παυλάκης χαρακτήρισε πολύ μεγάλο το θέμα και τόνισε ότι πρέπει “να λυθεί πολύ γρήγορα για το καλό όλων”. Επαναλαμβάνοντας ότι οι παρενέργειες αφορούν ένα περιστατικό στο εκατομμύριο, επισήμανε ότι τώρα που αναγνωρίστηκε νέο ανοσολογικό σύνδρομο που οφείλεται στους αδενοϊούς η αντιμετώπιση είναι γρηγορότερη και καλύτερη και δεν χορηγείται ηπαρίνη. Βελτιώθηκε η θεραπευτική αγωγή των ασθενών και οι εμβολιασμοί πρέπει να συνεχιστούν αντιπαραβάλλοντας τα 80 -100 θύματα την ημέρα που έχουμε στην Ελλάδα, δήλωσε.
‘Ολοι πρέπει να κάνουμε όποιο εμβόλιο είναι διαθέσιμο, εκτός από χώρες που έχουν λύσει το πρόβλημα όπως η Δανία, πρόσθεσε.
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ΕΜΑ θα ανακοινώσει την Τρίτη τις συστάσεις του για το εμβόλιο Janssen – Johnson & Johnson, που τέθηκε στο μικροσκόπιο λόγω της εμφάνισης σπάνιων θρομβοεμβολών σε εμβολιασθέντες.