Πάτρα: Τα πρώτα στοιχεία – Οι ομοιότητες με περιστατικά από το εξωτερικό και τα δύο βασικά ερωτήματα

Ερωτήματα προκύπτουν για τους θανάτους των τριών παιδιών στην Πάτρα, με την υπόθεση να ερευνά πλέον το Τμήμα Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής.

Η οικογένεια των τριών νεκρών παιδιών, της Μαλένας, της Ιριδας και της Τζωρτζίνας, που έχασαν τη ζωή τους ξαφνικά, μέσα σε διάστημα τριών ετών, συγκλονίζει το πανελλήνιο και γι’ αυτό τώρα οι αστυνομικοί καλούνται να διαλευκάνουν το μυστήριο.

Μετά την επείγουσα προκαταρκτική εξέταση που διέταξε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Πατρών για να εξακριβωθούν τα αίτια της τριπλής τραγωδίας, τον φάκελο της υπόθεσης αναλαμβάνει το Τμήμα Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής.

Γιατί άλλαξε χέρια η υπόθεση

Ο Δημοσθένης Πάκος, πρόεδρος Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθήνας, εξηγώντας τον λόγο που η υπόθεση «άλλαξε χέρια», έκανε λόγο για «κενά».

Όπως είπε ο ίδιος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, το γεγονός ότι ο φάκελος της υπόθεσης έφτασε στο Ανθρωποκτονιών δείχνει ότι ενδεχομένως υπάρχουν «κενά, παραλείψεις, κάποια λάθος ενέργεια».

Όσον αφορά στο πού αναμένεται να στραφεί η έρευνα, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Θα πάει παντού».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας, Γρηγόρης Λέων, αναφέρθηκε στους λόγους που χρειάστηκε διερεύνηση των θανάτων των τριών κοριτσιών, συνοψίζοντας το μυστήριο που επικρατεί γύρω από την υπόθεση.

Όπως είπε, τέτοιες περιπτώσεις συναντώνται όταν υπάρχει γενετικό υπόβαθρο, σημειώνοντας ότι ένα ενδεχόμενο είναι κάποια συγγενής ανωμαλία. Ακόμα, σύμφωνα με τον ίδιο, οι γιατροί φαίνεται πως δεν μπορούν να συνδέσουν τον θάνατο με την κυρίως ασθένεια.

«Εάν οι γιατροί κρίνουν ότι η αιτία θανάτου έχει να κάνει με το υποκείμενο νόσημα, δεν χρειάζεται καν νεκροψία – νεκροτομή» είπε, μιλώντας στο OPEN.

«Εάν ουσιαστικά οι θεράποντες ιατροί των συγκεκριμένων παιδιών είχαν τη βεβαιότητα ότι τα αίτια θανάτου και ο μηχανισμός θανάτου προεχόταν από το νόσημα, το οποίο είχαν αυτά τα παιδιά, προφανώς και θα έπρεπε να εκδώσουν πιστοποιητικό θανάτου, ακριβώς έτσι όπως το ορίζει η επιστήμη μας. Το γεγονός ότι όλοι οι θάνατοι κατευθύνονται για ιατροδικαστική διερεύνηση σημαίνει καταρχάς ότι οι θάνατοι αυτοί, για τους κλινικούς γιατρούς, δεν φαίνεται να συνδέονται με προηγούμενη πάθηση, τους χαρακτηρίζουν ως κάτι αιφνίδιο και αδιευκρίνιστο για τους ίδιους, άρα καλείται η ιατροδικαστική διερεύνηση να δώσει ουσιαστικά τις απαντήσεις» επεσήμανε συγκεκριμένα.

Ο ίδιος παρέπεμψε στις ιστολογικές και τοξικολογικές εξετάσεις της 9χρονης Τζωρτζίνας που έφυγε από τη ζωή πριν από λίγες ημέρες. Παράλληλα, εξήγησε ότι η ανακοπή δεν είναι αιτία θανάτου, είναι η κατάληξη και έκανε λόγο για μία υπόθεση που δημιουργεί «τεράστια ερωτηματικά».

Τα περιστατικά που συνεκτιμά η ΕΛ.ΑΣ

Σύμφωνα με το MEGA, στην έρευνά της η αστυνομία συνεκτιμά και ορισμένα περιστατικά που έχουν γίνει στο εξωτερικό και έχουν ομοιότητες με την υπόθεση των αιφνίδιων θανάτων των τριών κοριτσιών.

Απαντήσεις αναμένεται να δώσουν τα αποτελέσματα των ιστολογικών και των τοξικολογικών εξετάσεων στην 9χρονη Τζωρτζίνα, που θα βγουν σε 20 ημέρες.

Όπως είπε ο αστυνομικός συντάκτης στο «Βήμα» και «ΤΑ ΝΕΑ» Βασίλης Λαπρόπουλος, ερωτηθείς για τη νέα αυτή εξέλιξη με την έρευνα του Τμήματος Ανθρωποκτονιών, «δείχνει με τον πλέον σαφή τρόπο πως η Αστυνομία ψάχνει περαιτέρω την υπόθεση, εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα, καθώς η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. παρακολουθούσε την υπόθεση και ό, τι αναφερόταν σε αυτή τις τελευταίες μέρες».

Σύμφωνα με τον ίδιο «10-12 ιατροί και ιατροδικαστές που είχαν εξετάσει τις υποθέσεις των παιδιών, είπαν πως κανένας από τους τρεις θανάτους δεν εξηγείται και οι θάνατοι σημειώθηκαν χωρίς να είναι παρόντες γιατροί, κάτι που έχει δημιουργήσει ερωτηματικά».

Μάλιστα, ο γνωστός δημοσιογράφος αποκάλυψε στη συνέχεια πως «η μητέρα φαίνεται πως έχει γνώσεις νοσηλευτικής και παροχή πρώτων βοηθειών, ενώ όπως έχει δηλώσει και η ίδια το καλοκαίρι του 2021 παρακολούθησε σεμινάρια εγκληματολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο» για να καταλήξει λέγοντας πως «συνεκτιμάται ότι παρόμοια συμβάντα με μικρές διαφορές και τροποποιήσεις έχουν συμβεί και στο εξωτερικό».

Τα βασικά ερωτήματα

Στο πλαίσιο της έρευνας, λοιπόν, θα κληθούν να καταθέσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι – γιατροί, ιατροδικαστές και νοσηλευτές. Οι γονείς των παιδιών θα κληθούν στο τέλος της έρευνας.

Τα βασικά ερωτήματα που προκύπτουν για την υπόθεση που παρακολουθεί στενά και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, είναι τα εξής:

  • Και στους τρεις θανάτους των παιδιών δεν ήταν παρόντες οι γιατροί για να έχουν άμεση εικόνα σχετικά με όσα συνέβησαν και τα παιδιά χάθηκαν χωρίς κανείς να το περιμένει.
  • Τουλάχιστον 10 γιατροί, νοσηλευτές και ιατροδικαστές δεν μπορούν να βγάλουν συμπέρασμα για τα αίτια των θανάτων.

Μαστοράκου: Καταρρέουν σε λίγα λεπτά και πεθαίνουν χωρίς εξήγηση

Στις συνθήκες των αιφνίδιων θανάτων των παιδιών, αλλά και στα αναπάντητα ερωτήματα που έχουν δημιουργηθεί, αναφέρθηκε η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας Άννα Μαστοράκου, μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στο Πρώτο Πρόγραμμα.

«Για εμάς ο θάνατος των τριών παιδιών είναι ένα άλυτο μυστήριο, γιατί έχουμε τρεις διαφορετικές οντότητες, δηλαδή τρία διαφορετικά ιστορικά που φαίνεται να καταλήγουν περίπου με τον ίδιο τρόπο» είπε η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας Άννα Μαστοράκου, αναφερόμενη στην συγκλονιστική υπόθεση της οικογένειας από την Πάτρα. «Τα κορίτσια καταρρέουν μέσα σε λίγα λεπτά και πεθαίνουν χωρίς να υπάρχει μια εξήγηση που να αποτυπώνει ακριβώς ποιο είναι το αίτιο του θανάτου», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι η η υπόθεση, από χθες (10.02.2022) έχει φτάσει στα χέρια του τμήματος Ανθρωποκτονιών στη ΓΑΔΑ και ερευνώνται όλα τα ενδεχόμενα, προκειμένου να διαλευκανθεί η υπόθεση και οι γονείς να πάρουν απάντηση γιατί έχασαν τα τρία παιδιά τους. Τις απαντήσεις στα περισσότερα ερωτήματα θα τις δώσουν τα αποτελέσματα της νεκροτομής αλλά και των τοξικολογικών, ιστολογικών και γενετικών εξετάσεων που θα γίνουν στην Τζωρτζίνα, το τρίτο παιδί της οικογένειας που έφυγε από τη ζωή πριν από μερικές μέρες στο Παίδων. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων αυτών θα κρίνουν και το αν θα χρειαστεί να γίνει εκταφή των αδερφών της.

«Δεν υπάρχει επιστημονική εξήγηση»

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα για τους αιφνίδιους θανάτους των τριών κοριτσιών, η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας σημείωσε ότι αν και υπάρχουν ιατροδικαστικές αναφορές, έχει μείνει ένα ερωτηματικό στους γιατρούς. «Η θλίψη στην ιατρική κοινότητα εδώ είναι μεγάλη και ειδικά στους θεράποντες ιατρούς που έδωσαν την ψυχή τους για να σώσουν τα παιδιά» είπε η Άννα Μαστοράκου.

Και πρόσθεσε: «Είχαν νοσηλευτεί σε 4 νοσηλευτικά ιδρύματα, σε δύο στην Πάτρα και δύο στην Αθήνα, έχουν εμπλακεί πολύ έμπειροι συνάδελφοι και η απορία είναι ότι δεν υπάρχει επιστημονική εξήγηση που να μπορεί να αποτυπώσει τι ακριβώς έγινε».

«Τα 3 περιστατικά είναι εντελώς διαφορετικά»

«Καταρχήν με την παρέμβαση της δικαιοσύνης την οποία χαιρετίζουμε θα ανοίξουν πάλι όλοι οι φάκελοι και θα δημιουργηθεί μια έρευνα συνολικά και για τα 3 παιδιά» δήλωσε η Άννα Μαστοράκου, ξεκαθαρίζοντας ότι «τα 3 περιστατικά είναι εντελώς διαφορετικά».

«Το πρώτο παιδί που είχε αποτυπωθεί από τον ιατροδικαστή αγενεσία φλεβόκομβου που είναι μια πολύ σπάνια πάθηση και οδήγησε το παιδί 7 μηνών να πεθάνει, ουσιαστικά θα τεθεί υπό διερεύνηση, υπάρχει σαν οντότητα επιστημονική. Το δεύτερο παιδί είχε λευχαιμία, πήγαινε εξαιρετικά καλά και η εικόνα που έχουμε από τους γιατρούς ότι δεν υπήρχε λόγος επιστημονικά να δικαιολογεί τον αιφνίδιο θάνατο του παιδιού. Στην τρίτη περίπτωση υπήρχε μια νοσηλεία στο Καραμανδάνειο νοσοκομείο στην αρχή όπου ενώ ήταν υπό την στενή παρακολούθηση του ιατρικού team, κάθε μια ώρα περνούσε γιατρός, υπήρχε το παιδί σε μόνιτορ, ξαφνικά σε πολύ λίγα λεπτά, μετά από 20 λεπτά από την τελευταία επίσκεψη της γιατρού το παιδί βρέθηκε να είναι σχεδόν νεκρό, οπότε έγινε ανάνηψη από τους θεράποντες και ύστερα το παιδί μετακομίστηκε σε ΜΕΘ του νοσοκομείου του Ρίου σε πολύ άσχημη κατάσταση και πραγματικά δεν δόθηκε ποτέ απάντηση, πώς ένα παιδί που ο γιατρός μόλις έχει περάσει, το έχει δει και υπάρχει μόνιτορ, κατέρρευσε μέσα σε πολύ λίγα λεπτά» είπε η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας, αναφερόμενη στους θανάτους των τριών κοριτσιών.

«Όλα αυτά θα τεθούν τώρα στο μικροσκόπιο της δικαιοσύνης και της επιστήμης, γιατί θα πρέπει να μιλήσουν και οι γιατροί συνολικά και για τα 3 περιστατικά. Κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας μπορεί να διαταχθεί εκταφή και των 2 μικρότερων κοριτσιών, αν θεωρήσει η  δικαιοσύνη ότι μπορεί να βρεθούν απαντήσεις» ανέφερε η κ. Μαστοράκου.

Τι είναι γνωστό μέχρι στιγμής

Η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας επεσήμανε μάλιστα ότι έχουν πραγματοποιηθεί ειδικές αναλύσεις για να αποτυπωθεί αν υπάρχει γενετική αιτία που να δικαιολογεί τους θανάτους και δεν έχει διαπιστωθεί κάτι.

Συνοψίζοντας πάντως τι είναι μέχρι τώρα γνωστό για τις 3 αδελφές, στην πρώτη περίπτωση του 7μηνου κοριτσιού, υπάρχει κάποια επιστημονική εξήγηση, στον θάνατο του δεύτερου κοριτσιού έχει αποτυπωθεί ως αίτιο η ηπατική ανεπάρκεια και πνευμονικό οίδημα, ωστόσο πάλι αφήνονται ερωτηματικά για το πώς πέθανε το παιδί και στο τελευταίο παιδί δεν έχει βρεθεί αιτία θανάτου κατά την ιατροδικαστική εξέταση, οπότε δεν υπάρχει κάποιο εύρημα που να εξηγεί την κατάληξη.

«Το πρώτο παιδί ήταν στο σπίτι μαζί με την μαμά του και κατέρρευσε εκεί, ήρθε στο νοσοκομείο νεκρό. Τα άλλα δύο ήταν υπό νοσηλεία και υπό παρακολούθηση» είπε η κ. Μαστοράκου.

pentapostagma.gr