ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Παραίτηση Βόμβα Σπ. Καρανικόλα και επιστολή σε Ν.Ανδρουλάκη: «Είσαι επιτήδειος ουδέτερος»-Ήταν υποψήφιος το στην Α Αθηνας2019

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Παραίτηση Σ. Καρανικόλα

Ο Σπύρος Καρανικόλας με επιστολή του στον Νίκο Ανδρουλάκη γνωστοποίησε την παραίτησή του από μέλος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ αλλά αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι τι γράφει στην επιστολή παραίτησής του.

Στην επιστολή του αφήνει αιχμές κατά της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζοντας πως έχει επιλέξει άλλους δρόμους. Χωρίς σαφή κατεύθυνση και χωρίς ορατή διέξοδο, με μόνο στόχο τα ποσοστά στις δημοσκοπήσεις.

Βασικά χαρακτηρίζει το Ν.Ανδρουλάκη ως «επιτήδειο ουδέτερο». Στην ουσία εννοεί ότι περιμένει να δει ποιος από τους ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ θα επικρατήσει στο άμεσο μέλλον για να επιλέξει στρατόπεδο.

Τονίζει πως η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ είναι εγκλωβισμένη σε προσωπικές και ιδιοτελείς επιλογές, κατώτερες των κρίσιμων περιστάσεων και αναντίστοιχες των ιστορικών προκλήσεων, κατηγορώντας την πως συμβάλλει ώστε να ανοίξει ο δρόμος στην πολιτική αστάθεια και στην πολιτική αβεβαιότητα, που θα λειτουργήσουν εκ των πραγμάτων εις βάρος της χώρας.

Η επιστολή παραίτησης του Σπύρου Καρανικόλα

Εδώ και αρκετά χρόνια, η χώρα βιώνει μια διαρκή και πολυεπίπεδη κρίση, η οποία τους τελευταίους μήνες έχει ενταθεί.

Πόλεμος, ενεργειακή κρίση, πληθωρισμός, αυξανόμενη ελληνοτουρκική ένταση, είναι μερικές από τις προκλήσεις που χρειάζεται να αντιμετωπιστούν άμεσα και
αποτελεσματικά.

Στις κρίσιμες αυτές στιγμές είναι αναγκαίο όσο ποτέ, το πολιτικό σύστημα και τα κόμματα να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων.

Απαιτούνται ευρύτερες συναινέσεις, ειλικρινείς συνεργασίες και συνένωση δυνάμεων.

Απαιτούνται σοβαρότητα, υπευθυνότητα και υπερβάσεις. Κυρίως όμως, απαιτούνται συγκεκριμένες λύσεις και όχι απλά και μόνο συνθήματα και
εικόνες.

Για να υπηρετηθεί αποτελεσματικά το εθνικό και συλλογικό συμφέρον,
χρειάζεται οι μικροκομματικοί υπολογισμοί και σκοπιμότητες, να μπουν στην άκρη.

Προσωπικά, μπήκα στην πολιτική πιστεύοντας πως η προάσπιση του εθνικού συμφέροντος και η τόλμη για ευρύτερες συνεργασίες με σεβασμό στη δημοκρατική λογική, αλλά και στις επιμέρους πολιτικές διαφορές, αποτελούσαν απαράβατες αρχές.

Απέναντι κάθε φορά στις δυνάμεις του λαϊκισμού και της δημαγωγίας που οπισθοδρόμησαν τη χώρα.

Η σημερινή όμως ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, φαίνεται πως έχει επιλέξει άλλους δρόμους. Χωρίς σαφή κατεύθυνση και χωρίς ορατή διέξοδο, με μόνο στόχο τα ποσοστά στις δημοσκοπήσεις και όχι την εφαρμογή αυτών των πολιτικών, στις οποίες τα εκάστοτε ποσοστά πρέπει να μεταφράζονται.

Και, κυρίως, παραβιάζοντας την αρχή που θέλει τη χώρα να μπαίνει πάντα πάνω από τους κομματικούς σχηματισμούς.

Πορεύεται, έτσι, εγκλωβισμένη σε προσωπικές και ιδιοτελείς επιλογές, κατώτερες των κρίσιμων περιστάσεων και αναντίστοιχες των ιστορικών προκλήσεων.

Αντί να καινοτομεί στο επίπεδο των ιδεών και των λύσεων, περιορίζεται στον άχαρο πολιτικό ρόλο του “επιτήδειου ουδέτερου”.

Χωρίς στίγμα και χωρίς σαφές σχέδιο για την πορεία της χώρας. Χωρίς διάθεση να αναλάβει ευθύνες και να διατυπώσει σαφείς θέσεις, πέραν του προλόγου και του συνθήματος.

Με αυτόν τον τρόπο όμως, συμβάλλει ώστε να ανοίξει ο δρόμος στην πολιτική αστάθεια και στην πολιτική αβεβαιότητα, που θα λειτουργήσουν εκ των πραγμάτων εις βάρος της χώρας.

Ειδικά σε αυτές τις συνθήκες χρειάζονται καθαρές κουβέντες. Όλα όσα πιστεύω δεν μου επιτρέπουν να συνεχίσω να υπηρετώ αυτές τις πολιτικές
επιλογές.

Για τους λόγους αυτούς, υποβάλω σήμερα την παραίτησή μου από μέλος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Παραμένω όμως ενεργός πολίτης και επαγγελματίας και θα συνεχίσω καθημερινά να αγωνίζομαι για ένα καλύτερο αύριο για τον τόπο.

Σπύρος Καρανικόλας

Ποιος είναι:
Δικηγόρος – Υπότροφος Διδάκτωρ Νομικής – Προσωπική επιλογή της Φώφης Γεννηματά

Από τις αρχές του 2017 ο Σπύρος Καρανικόλας έχει ενταχθεί ενεργά στην επικοινωνιακή ομάδα του ΠΑΣΟΚ, ως αναπληρωτής εκπρόσωπος του κόμματος και στη συνέχεια ως εκπρόσωπος του Κοινοβουλευτικού Έργου του Κινήματος Αλλαγής.

Στις βουλευτικές εκλογές του 2019 ήταν υποψήφιος με το ΚΙΝΑΛ στην Α΄Αθηνών.

Υπενθυμίζεται πως ο Σπύρος Καρανικόλας ήταν ένα από τα πρόσωπα της νέας γενιάς του ΚΙΝΑΛ που ήταν προσωπικές επιλογές της Φώφης Γεννηματά.

Σημειώνεται πως τον Οκτώβριο του 2021 ο Σπύρος Καρανικόλας παραιτήθηκε από εκπρόσωπος του Κοινοβουλευτικού Έργου του ΚΙΝΑΛ.

Στην εσωκομματική μάχη για την ηγεσία του κινήματος, στήριξε την υποψηφιότητα του Ανδρέα Λοβέρδου, αναλαμβάνοντας τον ρόλο του εκπροσώπου του στα ΜΜΕ.