Πάσχα στο χωριό – «Ειδικοί»: «Νωρίς για αποφάσεις»

Πάσχα στο χωριό

Το νέο μεγάλο ερώτημα είναι το τι θα γίνει το Πάσχα και αν θα επιτραπούν οι μετακινήσεις στο χωριό.

Όπως αναφέρουν οι «ειδικοί» είναι νωρίς ακόμα για να παρθούν αποφάσεις και εικόνα θα υπάρχει σε περίπου δέκα ημέρες από σήμερα, παρόλα αυτά, αν και πριν από λίγες ημέρες φάνταζε δύσκολο να γίνει,

Η κυβέρνηση σκέφτεται την απελευθέρωση των μετακινήσεων, καθώς θεωρεί πως κάτι διαφορετικό θα εξοργίσει ακόμα περισσότερο τον κόσμο και θα έχει αρνητικές επιπτώσεις φυσικά και στις δημοσκοπήσεις.

Τα σενάρια

Οι προβλέψεις για τον εορτασμό του Πάσχα, που ημερολογιακά απέχει τρεις εβδομάδες, είναι ακόμη παρακινδυνευμένες.

Οι «ειδικοί» και η κυβέρνηση εκτιμούν ότι θα έχουν μια πληρέστερη επιδημιολογική εικόνα στις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας, οπότε και θα έχουν συμπληρωθεί 20 ημέρες από τη λειτουργία εμπορικών καταστημάτων και δύο εβδομάδες από τη διά ζώσης εκπαίδευσης των μαθητών.

Η κυβέρνηση δρομολογεί την άρση της απαγόρευσης μετακίνησης από νομό σε νομό, αντιλαμβανόμενη ότι η κοινωνική πίεση είναι σε επικίνδυνα υψηλά επίπεδα.

Επιπρόσθετα, όπως αποδεικνύεται καθημερινά από τις εικόνες σε δρόμους, πλατείες και πάρκα, η διάθεση συμμόρφωσης στα μέτρα διολισθαίνει εβδομάδα με την εβδομάδα. Που σημαίνει ότι η επανάληψη του περσινού σκηνικού με την Ελλάδα ολόκληρη στα μπαλκόνια, αποκλείεται να επαναληφθεί.

Αν δεν επιτραπεί η ελεύθερη μετακίνηση, οι πολίτες του Λεκανοπεδίου – που είναι και η πολυπληθέστερη περιφέρεια -θα εκδράμουν όπου μπορούν. Κι αν δεν μπορούν θα μαζευτούν κατά δεκάδες σε σπίτια, ταράτσες, αυλές κλπ.

Αυτό είναι και το βασικό επιχείρημα αρκετών από τα μέλη της Επιτροπής, που χωρίς να ανοίγουν ακόμα εντελώς τα χαρτιά τους, αφήνουν να εννοηθεί ότι βλέπουν με θετικό τρόπο την άρση των απαγορεύσεων. Άλλωστε, όπως σπεύδουν να υπογραμμίσουν, μέχρι τότε, θα έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με την πρώτη δόση περίπου 2 εκατ. πολίτες.

Βεβαίως, επειδή η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα, έχει μεν κάποια πολύ μικρά δείγματα αποκλιμάκωσης, αλλά όχι τόσο ουσιαστικά που να αποτελούν χαραμάδα ελπίδας, αλλά και γιατί ουδείς μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα ποιο θα είναι το αποτύπωμα από το άνοιγμα των Λυκείων, όλα τα σχέδια που βρίσκονται στο τραπέζι για την έξοδο του Πάσχα, περιλαμβάνουν «δικλείδες ασφαλείας».

Η πρώτη είναι τα self test, τα οποία, ειρήσθω εν παρόδω, από τα τέλη της τρέχουσας εβδομάδας, όπως προτίθεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση, θα επεκταθούν στο λιανεμπόριο, στους εργαζόμενους στην εστίαση – που αναμένεται να σηκώσει ρολά μετά τις 10 Μαίου – και σε μέρος τουλάχιστον του δημόσιο τομέα.

Στο κυβερνητικό πλάνο περιλαμβάνεται καμπάνια ενημέρωσης της κοινής γνώμης για την ανάγκη να γίνουν από όλους όσοι μετακινηθούν αυτοδιαγνωστικά τεστ και δειγματοληπτικός έλεγχος στις εξόδους των πόλεων.

Μία σκέψη που επίσης εξετάζεται, είναι να επιτραπεί η μετάβαση στον τόπο της πατρικής κατοικίας ή του εξοχικού, όχι όμως και οι ανεξέλεγκτες μετακινήσεις από το ένα μέρος στο άλλο. Το ερώτημα είναι πως αυτό μπορεί να ελεγχθεί στην πράξη;

Σε κάθε περίπτωση, οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν λίγα εικοσιτετράωρα πριν την έναρξη της Μεγάλης Εβδομάδας.

Το πράγμα, ωστόσο, θα αρχίσει να φαίνεται στα τέλη αυτής της εβδομάδας, αρχές της επόμενης