Παρίσι: «Θα σπάσουμε το αδιέξοδο στο Κυπριακό» συμφώνησαν οι Πρόεδροι της Γαλλίας Μακρόν και της Κύπρου Ν. Χριστοδουλίδης

Τη στήριξη της Γαλλίας στις προσπάθειες της Κύπρου για επίτευξη μιας διαρκούς λύσης στο Κυπριακό, εξέφρασε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, υποδεχόμενος στο Παρίσι τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη.

Ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης είχε το μεσημέρι συνάντηση με τον πρόεδρο της Γαλλίας, στο Προεδρικό Μέγαρο στο Παρίσι.

“Ξέρω, αγαπητέ Νίκο, την προσήλωσή σας για αυτό τον σκοπό, τη βούληση σας για εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης και μπορείτε να βασιστείτε στην αμέριστη συμπαράσταση της Γαλλίας για αυτό το ζήτημα και σε διπλωματικό και σε στρατιωτικό επίπεδο,

όπως πάντα και στο παρελθόν όταν είχαμε απειλές για κλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο σε στρατιωτικά πλαίσια”, τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος.

Ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι η Γαλλία είναι το μόνο κράτος της ΕΕ που είναι επίσης και μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

και είπε ότι η Λευκωσία προσβλέπει στην στήριξη της Γαλλίας προκειμένου να σπάσει το αδιέξοδο και να ξεκινήσουν οι συνομιλίες από το σημείο που διακόπηκαν.

Είπε ότι η ΕΕ θα πρέπει να διαδραματίσει έναν πιο πρωταγωνιστικό ρόλο και διαθέτει εκείνα τα εργαλεία, για να οδηγηθούμε σε μια αμοιβαία επωφελή κατάσταση πραγμάτων.

Και οι δύο πρόεδροι αναφέρθηκαν στις άριστες, όπως τις χαρακτήρισαν, διμερείς σχέσεις, λέγοντας ότι μπορούν να ενισχυθούν περαιτέρω.

“Βεβαίως να εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας και σε θέματα εκπαιδευτικά, οικονομικά και για τον τομέα της Άμυνας,

χαίρομαι πάρα πολύ για την εξαιρετική συνεργασία που έχουμε και πιστεύω ότι θα καταφέρουμε να διατηρήσουμε αυτό το επίπεδο φιλοδοξίας.

Πιστεύω ότι θα καταφέρουμε να εδραιώσουμε αυτούς τους άριστους δεσμούς μεταξύ μας και να συνεχίσουμε έτσι για το μέλλον», είπε ο κ. Μακρόν.

Εκτός από το Κυπριακό, συζήτησαν και το μεταναστευτικό, και την Ανατολική Μεσόγειο.

Ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι πρόκειται για την πρώτη του επίσκεψη σε κράτος μέλος της ΕΕ μετά την Αθήνα

και επισήμανε ότι αυτό από μόνο του αποτελεί απόδειξη των εξαίρετων σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, αλλά και της στρατηγικής σημασίας των διμερών σχέσεων.

Μίλησε για την άριστη συνεργασία, τόσο σε διμερές όσο και σε πολυμερές επίπεδο, συμπεριλαμβανομένης και της κοινής ευρωπαϊκής οικογένειας.

“Θα δούμε πώς μπορούμε να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο τη διμερή μας συνεργασία, ειδικότερα σε τομείς όπως η ενέργεια, η άμυνα και η ασφάλεια” πρόσθεσε.

Είπε ότι εντός της ΕΕ, η Γαλλία και η Κύπρος υποστηρίζουν σθεναρά την περαιτέρω ολοκλήρωση και στρατηγική αυτονομία της ΕΕ σε όλα τα επίπεδα και είπε ότι η ενίσχυση των σχέσεων Κύπρου και Γαλλίας στα θέματα αυτά εξυπηρετεί ακριβώς και τους στόχους της ΕΕ.

“Θα συζητήσουμε, επίσης, πώς μπορούμε να σπάσουμε το αδιέξοδο στο Κυπριακό και θεωρούμε ότι η ΕΕ θα πρέπει να διαδραματίσει ένα πιο πρωταγωνιστικό ρόλο.

Θεωρούμε ότι η ΕΕ έχει εκείνα τα εργαλεία, τα κίνητρα, για να οδηγηθούμε σε μια αμοιβαία επωφελή κατάσταση πραγμάτων”, σημείωσε.

Ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης, απευθυνόμενος στον Γάλλο πρόεδρο είπε, “επενδύουμε ιδιαίτερα σε εσάς κ. πρόεδρε και στη Γαλλία,

η οποία είναι το μόνο κράτος μέλος της ΕΕ που είναι και Μόνιμο Μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, με ιδιαίτερες ευαισθησίες στην Ανατολική Μεσόγειο,

και προσβλέπουμε στη δική σας σθεναρή στήριξη, έτσι ώστε να σπάσουμε το αδιέξοδο και να επαναρχίσουν οι συνομιλίες από εκεί που διακόπηκαν”.

Σε ό,τι αφορά την Ουκρανία, είπε ότι η ΕΕ, η Γαλλία, η Κύπρος “βρίσκονται στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, δεν μπορούν να υπάρξουν διαφορετικές τοποθετήσεις εκτός από τη σθεναρή υποστήριξη στην κυριαρχία,

στην εδαφική ακεραιότητα και στην ανεξαρτησία της Ουκρανίας και θα συνεχίσουμε να πράττουμε και να προσεγγίζουμε το θέμα μέσα από αυτό το πλαίσιο”.

Πρόσθεσε ότι θα συζητήσουν τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη Μέση Ανατολή, όπου έχουν ταυτόσημες απόψεις και προσεγγίσεις και είπε ότι “θα πρέπει να κινηθούμε μέσα από μια κοινή στρατηγική”.