Παρέμβαση Οικονομικού Εισαγγελέα Χ.Μπαρδάκη: Ζήτησε τα πόθεν έσχες του βουλευτή Πάτση από την βουλή

βουλευτή Πάτση

Έρευνα για τα οικονομικά δεδομένα του Ανδρέα Πάτση ξεκινά η Οικονομική Εισαγγελία, με αφορμή τις καταγγελίες για επιχειρηματικές δραστηριότητες του διαγραφέντος από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, βουλευτή Γρεβενών.

Ο Οικονομικός Εισαγγελέας Χρήστος Μπαρδάκης ζήτησε από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής τα πόθεν έσχες του βουλευτή Πάτση προκειμένου να διερευνήσει σε πρώτη φάση εάν υπάρχουν ενδείξεις τέλεσης από μέρους του και αξιόποινων πράξεων όπως φοροδιαφυγή και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Αυτές είναι οι εταιρείες που συμμετέχει

Όπως μεταδίδει το Mega, δεν είναι λίγες οι εταιρείες στις οποίες συμμετέχει ο ανεξάρτητος Βουλευτής.

Από το 1995 συμμετέχει στην εταιρεία «Multi Collection» (κοινή εταιρεία με Τράπεζα Πειραιώς), η οποία διαχειριζόταν «κόκκινα» δάνεια.

Το 2010 η εταιρεία «Πλάτων», την οποία ίδρυσε ο πρώην βουλευτής της ΝΔ, (σε συμφωνία με την Τράπεζα Πειραιώς), αγόρασε «κόκκινα» δάνεια 62 εκατ. € με 4,3 εκατ. €.

Ο Ανδρέας Πάτσης συμμετέχει επίσης στην Horsehold (Κυπριακή LTD) από το 2017, ενώ το 2019 επενδύει 1 εκατ. € στην Lyktos (μέτοχος Παγκρήτιας) με δάνειο Ελβετίας.

Το 2022 ιδρύει την εταιρεία «Ανδρέας Πάτσης και Συνεργάτες», εκπροσωπώντας την DLA Piper, Νομικές Υπηρεσίες ΕΛΤΑ.

Επιπλέον, εμπλέκεται σε νομικές υπηρεσίες στην 3η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας, ενώ από 2012 – 2022 έχει συμμετοχή σε άλλες 15 εταιρείες.

Σύμφωνα με το Πόθεν Έσχες του βουλευτή Γρεβενών, το 2018 είχε καταθέσεις 3.339 €, ενώ το 2019 οι καταθέσεις του εκτινάχθηκαν στα 2.302.940 €.

Μυστήριο είναι επίσης ότι το 2018 εμφάνιζε σε δάνεια 0 €, ενώ το 2019, 1.309.392 €.

Επιτροπή Πόθεν Έσχες: Επισπεύδεται ο έλεγχος στον βουλευτή Ανδρέα Πάτση

«Σύμφωνα με το νόμο ο έλεγχος είναι διαρκής και μπορεί να παρατείνεται κάθε φορά που προκύπτουν νεώτερα στοιχεία» ανέφερε νωρίτερα σε ενημερωτικό σημείωμά του το Γραφείο Προέδρου Επιτροπής Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης

Σε αυτό, επισημαίνει πως «κατά τον έλεγχο του συγκεκριμένου υπόχρεου, μετά από καταγγελία για τη χρήση του έτους 2019, εντοπίστηκαν από τον αρμόδιο ορκωτό λογιστή που διενήργησε τον έλεγχο στη δήλωση ανακρίβειες στην καταγραφή των συμμετοχών του και μη δηλωθείσα επένδυση, οι οποίες συμπληρώθηκαν καθώς προσκομίστηκαν τα απαραίτητα παραστατικά στις εμπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις του που έγιναν αποδεκτές από την Επιτροπή, κατόπιν εισήγησης του ανώτατου δικαστικού λειτουργού που χειρίστηκε την υπόθεση.

Δεδομένης ωστόσο της ύπαρξης παραλείψεων εκ μέρους του και στις επόμενες δηλώσεις του που βρίσκονται τώρα υπό έλεγχο (χρήση 2020) ο έλεγχος του περιεχόμενου των δηλώσεων του συνεχίζεται και ήδη μετά από εντολή του προέδρου της Επιτροπής Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης επισπεύδεται.

Επί του αναλυτικού πορίσματος θα συνεδριάσει άμεσα η επιτροπή και θα αποφανθεί σχετικά».

Πάτσης: «Αφού είναι νόμιμο τότε τι συζητάμε;»

Το πρωί της Τετάρτης 26 Οκτωβρίου, ο Ανδρέας Πάτσης, μίλησε στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» και κλήθηκε να δώσει τις δικές του απαντήσεις για την υπόθεση των «κόκκινων δανείων».

Ο κ. Πάτσης χρησιμοποίησε το επιχείρημα ότι δεν έκανε τίποτα παράνομο σχολιάζοντας ότι «αφού είναι νόμιμο, τότε τι συζητάμε;», ανέφερε ότι «δεν είμαι παπάς αλλά είμαι δικηγόρος», ενώ σχολίασε ότι «δεν υπάρχει ασυμβίβαστο επειδή είμαι βουλευτής.

«Ένας δικηγόρος που εκπροσωπεί μία τεράστια πολυεθνική δεν μπορεί να παρέχει τις υπηρεσίες του σε ένα θέμα που αφορά το Δημόσιο, όπως η ενίσχυση των κρατικών κεφαλαίων; Άλλο η γνώμη κάποιου και άλλο αν είναι νόμιμο. Το θέμα της ηθικής μπορεί να ερμηνευτεί με διαφορετικούς τρόπους. Ας μείνουμε στο νόμιμο», είπε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά στα «κόκκινα δάνεια» είπε ότι εκείνη η εταιρεία ιδρύθηκε το 2010 και σχολίασε ότι αφορά μία και μοναδική συναλλαγή μετά από συμφωνία με την τότε διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς για αποσβεσθέντα

και διαγραφθέντα δάνεια από το 1998 έως το 2003 για τα οποία είχαν εξαντληθεί όλες οι νομικές ενέργειες και δεν μπορούσε να γίνει δυνατή η είσπραξή τους από την τράπεζα.

Η εταιρεία αυτή προσπάθησε να ειδοποιήσει όσους ήθελαν να κλείσουν του λογαριασμούς της με την τράπεζα με μεγάλες ρυθμίσεις.

Ο κ. Πάτσης παραδέχθηκε ότι τα δάνεια αυτά κόστιζαν 63 εκατ. αλλά αγοράστηκαν σε τιμή 4,3 εκατ. ευρώ αλλά ανέφερε ότι δεν ήταν ζωντανά, αλλά διαγραμμένα,

δηλαδή η τράπεζα έβγαλε εξώδικο – διαταγή πληρωμής, δηλαδή επιχείρησε να κάνει κατάσχεση αλλά δεν μπόρεσε να εισπράξει τα χρήματα αυτά και τα θεώρησε ανείσπρακτα.