Παράνομο στοίχημα: Ανοίγουν τραπεζικοί λογαριασμοί εμπλεκομένων χωρίς άρση απορρήτου από την Οικονομική Αστυνομία

Το «κλειδί» για την εξάρθρωση του διεθνούς κυκλώματος παράνομου στοιχηματισμού με επίκεντρο στημένους αγώνες στο ελληνικό ποδόσφαιρο βρίσκεται στα χέρια της Οικονομικής Αστυνομίας.

Όπως αποκαλύπτει η τηλεοπτική «Δίκη της Δευτέρας», ανοίγουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί εμπλεκομένων χωρίς άρση απορρήτου.

Είναι μια δυνατότητα που προβλέπεται από το νόμο και διευκολύνει το έργο της προανάκρισης.

Η διαδρομή του χρήματος καταγράφει τα ποσά που διακινήθηκαν από τους «μπουκ» προκειμένου Έλληνες ποδοσφαιρικοί παράγοντες να ποντάρουν σε «στημένα ματς».

Την ίδια στιγμή -όπως αναφέρει ο ιστότοπος “Δικογραφίες”- ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Γιώργος Μαυρωτάς αποφεύγει να ενημερώσει για την υπόθεση τον πρόεδρο της Αρχής Ξεπλύματος Μαύρου Χρήματος, επίτιμο αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Χαράλαμπο Βουρλιώτη!

Ο κ. Μαυρωτάς είναι επικεφαλής της Εθνικής Πλατφόρμας Αθλητικής Ακεραιότητας (ΕΠΑΘΛΑ) και έχει υπογράψει από τον Φεβρουάριο μνημόνιο συνεργασίας με τον κ. Βουρλιώτη.

Άρα όφειλε να του παράσχει άμεσα όλες τις πληροφορίες για να προχωρήσει ο επίτιμος αντεισαγγελέας σε εντοπισμό του μαύρου χρήματος με τις υπερσύγχρονες εφαρμογές που διαθέτει.

Άλλωστε η Αρχή καταπολέμησης μαύρου χρήματος είναι η μόνη που έχει δυνατότητα (σε αυτό το στάδιο της έρευνας) δέσμευσης λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων.

Στην κυβερνητική αβελτηρία προστίθεται και η εξοργιστική αδιαφορία της ΕΠΟ στο ζήτημα των χειραγωγημένων αγώνων, καθώς αρχειοθετήθηκαν 109 φάκελοι της Sportradar,

δεν υπήρξε η παραμικρή πρόοδος στη θέμα της διερεύνησης ύποπτων αναμετρήσεων και το τιμωρητικό πλαίσιο παρέμεινε ασαφές και αναποτελεσματικό.

Το χρονικό της υπόθεσης

Η δικαστική έρευνα για το κύκλωμα διαφθοράς του ελληνικού ποδοσφαίρου εντόπισε εκατοντάδες κωδικούς σε παράνομες στοιχηματικές εταιρείες, σύμφωνα με πληροφορίες, όπως αποκαλύπτει η τηλεοπτική εκπομπή “Δίκη της Δευτέρας”.

Κάτοικοι Αλβανίας, Αυστρίας, Σλοβενίας, Κροατίας, Σλοβακίας και Σουηδίας εμφανίζονται να στοιχηματίζουν επιτυχώς σε ελληνικούς ποδοσφαιρικούς αγώνες.

Στην πραγματικότητα ποδοσφαιρικοί παράγοντες στην Ελλάδα χρησιμοποιούσαν τους στοιχηματικούς κωδικούς ξένων πολιτών για να ποντάρουν μεγάλα ποσά σε στημένα ματς.

Ο φερόμενος ως εγκέφαλος του κυκλώματος με δραστηριότητα σε Πάτρα, Αθήνα και Λονδίνο, φρόντιζε να εξυπηρετεί τους παίκτες του στοιχήματος και να εγγυάται τα κέρδη τους.

Στις νόμιμες υποκλοπές καταγράφεται ο τρόπος που δρούσε και η συνεργασία του με περιφερειακά στελέχη. Τα κινητά τηλέφωνα και τα ψηφιακά μέσα που κατασχέθηκαν, αποκάλυψαν και τους παράτυπους κωδικούς.

Την προκαταρκτική εξέταση διενεργεί ο αθλητικός εισαγγελέας Αθηνών Κώστας Σπυρόπουλος, με τη συνδρομή της Οικονομικής Αστυνομίας και της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών. Η υπερεισαγγελέας του Αρείου Πάγου επί αθλητικών ζητημάτων Βιργινία Σακελλαροπούλου έδωσε εντολή για επιτάχυνση των διαδικασιών ώστε να αποκαλυφθούν κατ’ αρχήν οι «μπουκ» και να ταυτοποιηθούν με τους παράνομους στοιχηματικούς κωδικούς.

Με αυτό τον τρόπο θα καταγραφούν τα φυσικά πρόσωπα που κέρδισαν πάνω από 50 εκατ. ευρώ τα τελευταία 2,5 χρόνια στη χώρα μας. Διερευνώνται τα κακουργήματα της εγκληματικής οργάνωσης, του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, της στοιχηματικής απάτης και της αλλοίωσης αποτελεσμάτων αγώνων.

Πέντε πρόεδροι ΠΑΕ ομάδων της Super League1 στοιχημάτιζαν σε στημένα ματς των ομάδων τους!

Ένα νέο ντοκουμέντο προστέθηκε στη δικαστική έρευνα για το διεθνές κύκλωμα παράνομου στοιχηματισμού.

Αποκαλύπτεται η ύπαρξη επώνυμης επιστολής που εστάλη στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο πέντε πρόεδροι ΠΑΕ της Super League 1 στοιχημάτιζαν σε στημένα ματς των ομάδων τους!

Ο συντάκτης είναι ποδοσφαιρικός παράγοντας και αναφέρεται στην προηγούμενη σεζόν και στο πρωτάθλημα της Super League 1.

Σύμφωνα με τον επιστολογράφο, δύο από τους προέδρους στοιχημάτισαν από κοινού στον μεταξύ τους αγώνα. Μάλιστα περιορίστηκαν στο αποτέλεσμα του πρώτου ημιχρόνου που είχε ευρύ σκορ.

Ένας τρίτος πρόεδρος και ιδιοκτήτης ΠΑΕ πόνταρε δύο φορές (επιτυχώς!) στην ήττα της ομάδας του.

Άλλοι δύο στοιχημάτισαν μέσω των κωδικών του κυκλώματος σε αποτελέσματα των ομάδων τους που διαμορφώθηκαν στα τελευταία λεπτά των αγώνων.

Η επιστολή θα συσχετισθεί με τις έρευνες της Eurojust, της Interpol, της Εισαγγελίας Αθηνών και της Οικονομικής Αστυνομίας.

Μάλιστα θα υπάρξει ταυτοποίηση με τις νομίμως υποκλαπείσες τηλεφωνικές συνδιαλέξεις και τα στοιχεία από τα κατασχεμένα κινητά και ψηφιακά μέσα.

από το zougla.gr