Παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου για στεφανιαία νόσο

Ο Καρδιολόγος στον Γέρακα, Βαρούνης Χρήστος, MD, MSc, PhD, Επ. Καθηγητής Καρδιολογίας μας εξηγεί:

Παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου για στεφανιαία νόσο

Η στεφανιαία νόσος αποτελεί ένα  καρδιολογικό νόσημα που οφείλεται στη δημιουργία πλούσιων σε χοληστερόλη αθηρωματικών πλακών στο τοίχωμα των επικαρδιακών στεφανιαίων αρτηριών (αθηροσκλήρωση). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη στένωση του αυλού των στεφανιαίων αρτηριών και την παρεμπόδιση της ροής του αίματος μέσα από αυτές. Έτσι, το αίμα που φθάνει στο μυοκάρδιο με τις στεφανιαίες αρτηρίες δεν επαρκεί για τις ανάγκες της καρδιάς. Η στεφανιαία νόσος μπορεί να εκδηλωθεί ως στηθάγχη, οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, καρδιακή ανεπάρκεια ή ακόμα και ως αιφνίδιος θάνατος.

  • Ποιοι είναι οι παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου για στεφανιαία νόσο;

Οι παράγοντες κινδύνου της στεφανιαίας νόσου είναι οι εξής:

  1. Ηλικία: Σε άνδρες πάνω από 45 ετών και σε γυναίκες πάνω από 55 ετών ή με πρώιμη εμμηνόπαυση.
  2. Κληρονομικότητα: Εμφάνιση στεφανιαίας νόσου στον πατέρα ή στον αδελφό πριν την ηλικία των 55 ετών, στη μητέρα ή στην αδελφή πριν την ηλικία των 65 ετών
  • Η δυσλιπιδαιμία, δηλαδή αυξημένη LDL χοληστερόλη ή/και χαμηλή (μικρότερη από 35 mg/dl) HDL χοληστερόλη (Εάν η HDL είναι >60 mg/dl αφαιρείται ένας παράγοντας κινδύνου).
  1. Αρτηριακή υπέρταση
  2. Σακχαρώδης διαβήτης
  3. Κάπνισμα: αποτελεί έναν ισχυρό παράγοντα κινδύνου, ακόμη και με ελάχιστο κάπνισμα (1-4 τσιγάρα την ημέρα).
  • Παχυσαρκία
  • Καθιστική ζωή

Εάν διαπιστωθεί η ύπαρξη στεφανιαίας νόσου, τότε εκτιμάται η βαρύτητα της περίπτωσης και η κατάσταση αντιμετωπίζεται συντηρητικά με οδηγίες για την καταπολέμηση των παραγόντων κινδύνου και με φαρμακευτική αγωγή (ασπιρίνη, β-αποκλειστές, νιτρώδη, ανταγωνιστές ασβεστίου, υπολιπιδαιμικά κ.α.) ή επεμβατικά με αγγειοπλαστική (μπαλονάκι) ή αορτοστεφανιαία παράκαμψη (bypass).

Στην περίπτωση οξέος εμφράγματος του μυοκαρδίου, πραγματοποιείται θρομβόλυση, ώστε να διαλυθεί ο θρόμβος, που προκάλεσε την απόφραξη του αγγείου. Αν υπάρχει η δυνατότητα στεφανιογραφίας με αγγειοπλαστική στο υπεύθυνο αγγείο, μπορεί να γίνει και στη συνέχεια πρέπει να ακολουθηθεί η απαραίτητη φαρμακευτική αγωγή.

Σημαντική είναι η παρακολούθηση της πορείας της νόσου με τον τακτικό καρδιολογικό έλεγχο, δηλαδή την κλινική εξέταση, τον έλεγχο λιπιδίων στο αίμα, ηλεκτροκαρδιογράφημα, υπερηχογράφημα καρδιάς, εκτίμηση της στηθάγχης, καθώς και με τη δοκιμασία κοπώσεως, η οποία πραγματοποιείται ανά 6 με 12 μήνες.

Για περισσότερες πληροφορίες: www.cardio-varounis.gr