Παπαζάχος: “Πιθανότητα για έναν πιο ισχυρό σεισμό στην Εύβοια”

Έντονη μετασεισμική ακολουθία θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες στην περιοχή της Εύβοιας, αναφέρει στο protothema.gr ο καθηγητής Γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κώστας Παπαζαχος, επισημαίνοντας ότι είναι νωρίς για να πούμε ότι ο χθεσινοβραδινός σεισμός ήταν ο κύριος.

Όπως τονίζει ο καθηγητής, «υπάρχει μια ακολουθία που είναι σε πλήρη εξέλιξη και κατά συνέπεια θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ επιφυλακτικοί, καθώς δεν ξέρουμε αυτήν τη στιγμή τα ρήγματα της περιοχής και δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί η σεισμική δραστηριότητα».

Ο κ. Παπαζάχος τονίζει ότι «ακόμα όμως κι αν εξελιχθεί όπως εξελίσσεται, θα έχει έντονη μετασεισμική ακολουθία και σε μια περιοχή όπου τα σπίτια δεν είναι τα πλέον κατάλληλα. Λόγω χαμηλής σεισμικότητας οι κάτοικοι δεν είναι εξοικειωμένοι, οι επιπτώσεις θα είναι πιο δυσμενείς».

Ερωτηθείς σχετικά για το αν υπάρχει πιθανότητα να σημειωθούν σεισμικές δονήσεις μεγέθους 5,5 – 6 Ρίχτερ, ο καθηγητής ξεκαθαρίζει ότι «αυτό μπορεί να γίνει πολύ εύκολα και σε οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδας. Για αυτό τονίζουμε ότι θα πρέπει να ελπίζουμε για το καλύτερο αλλά να είμαστε προετοιμασμένοι και για το χειρότερο σενάριο και να κινηθούμε με βάση αυτό. Το χειρότερο σενάριο μπορεί να είναι ότι το φαινόμενο μπορεί να συνδυαστεί με κάποιον ισχυρότερο σεισμό, υπάρχει αυτή η μικρή πιθανότητα», αναφέρει.

«Μιλάμε για μια δύσκολη περιοχή και ένα φαινόμενο πολύ ζόρικο. Η περιοχή είναι άγνωστη, τα ρήγματά της δεν είναι μελετημένα, ούτε υπάρχουν μεγάλα ρήγματα και η σεισμική δραστηριότητα είναι πολύ χαμηλή. Δεν θα μπορούσε κάποιος να ήταν “ψιλιασμενος” για αυτήν την περιοχή», σημειώνει.

Ο κ. Παπαζάχος τονίζει ότι οι κάτοικοι της Εύβοιας θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, δεν θα πρέπει να λειτουργούν τα σχολεία και να γίνονται δημόσιες συναθροίσεις, αφού υπάρχει ο κίνδυνος από κάποιον σεισμό να προκληθεί πανικός, ενώ δεν θα πρέπει να κατοικηθούν σπίτια που κρίνονται επικίνδυνα ή αντιμετωπίζουν κτηριακά προβλήματα.