Πανεπιστήμιο Οξφόρδης: Καθηγητής «επιτίθεται» στην Facebook – «Σήμαναν ως ψευδή έρευνα μου ενώ δεν είχε τίποτα ψευδές»

Πανεπιστήμιο Οξφόρδης

“Τα Social media δεν πρέπει να επιτρέπεται να λογοκρίνουν και να καταστέλλουν επιστημονικές πηγές” ανέφερε επιστήμονας της Οξφόρδης που δέχτηκε έλεγχο της Facebook με σήμανση ως “ψευδές” όταν ανέρτησε έρευνα σχετικά με τις μάσκες που πραγματοποιήθηκε στην Δανία.

“Τι θα γίνει αν με την ακαδημαική ελευθερία και ελευθερία του λόγου όταν; Το άρθρο δεν είχε τίποτα ψευδες” ανέφερε ο Carl Heneghan (διευθυντής του Κέντρου Ελέγχου Φαρμάκων Βασισμένων στα Στοιχεία) του πανεπιστημίου της Οξφόρδης όπως ανέφερε την Παρασκευή.

 

Την Παρασκευή ανάρτησε τον έλεγχο που του έκανε η Facebook στο άρθρο του περιοδικού Spectator με ένδειξη “Ψευδείς πληροφορίες” και υπογεγραμμένο από την ομάδα “Ανεξάρτητοι ελεγκτές δεδομένων”.

Ο Heneghan συζητούσε την έρευνα σχετικά με την αποτελεσματικότητα της μάσκας στην Δανία που είχε καθυστερήσει και τελικά αναρτήθηκε αυτή την εβδομάδα .

Το συμπέρασμα δεν ήταν αρνητικό κατά της μάσκας αλλά ότι δεν αρκεί μόνο της η μάσκα για την διάδοση του κορωνοϊού.

Στην έρευνα σε 6.024 ενήλικες με τους μισούς να φοράνε μάσκα όπως ήθελαν και οι υπόλοιποι να φοράνε μάσκα σύμφωνα με τις οδηγίες φάνηκε ότι οι δεύτεροι είχαν λιγο καλύτερα αποτελέσματα σε σχέση με τους πρώτους.

Η απορία του επιστήμονα ήταν ότι άσχετα από τα αποτελέσματα για το οποία δεν θα είχε πρόβλημα να ασκηθεί κριτική ήταν ότι η Facebook του έβαλε ένδειξη “Ψευδές”.

Ο επιστήμονας δέχθηκε “επίθεση” από ένας Βραζιλιάνο ομολογό του ο οποίος του είπε ότι η έρευνα είναι “ασθενής” και ο Διευθυντής τμήαμτος της Οξφόρδης του απάντησε ότι το πρόβλημα που εκφράζει είναι για την κριτική της facebook .

 

“Κάνε κριτική στην έρευνα!” του έγραψε ο Heneghan αλλά δεν μπορεί μια εταιρεία να το “κόβει” γιατί δεν σύμφωνη μια έρευνα με την πολιτική τους ορθότητα. responded historian and lockdown critic Phil Magness, adding that the issue at hand is “social media platforms censoring stories about it because they don’t like the political implications.”

Θέση υπέρ του Heneghan πήρε και η Dame Helena Morrissey (βρετανίδα βουλευτής) που δήλωσε “είναι πολύ επικίνδυνος αυτό ο δρόμος εναντίον επιστημόνων που διαχωρίζονται από το κυρίαρχο ρεύμα, επιστημονικά σχετικά με τον κορωνοϊό”.

 

 

Ο καθηγητής της Οξφόρδης είναι και αυτός σκεπτικός κατά της γενικευμένης καραντίνας που χρησιμοποίησαν μαζικά οι κυβερνήσεις και μάλιστα είπε ότι ο Μ.Τζόνσον χρησιμοποίησε “άσχημα δεδομένα” για να επιβάλλει το δεύτερο lockdown στις 5 Νοεμβρίου.