Πανελλαδικές: Δυο μεγάλες αλλαγές – Ελάχιστη βάση εισαγωγής και διπλά μηχανογραφικά -Τι αλλάζει φέτος -Ξεκίνημα 14-15 Ιουνίου

Πανελλαδικές

Όπως τόνισε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, οι φετινές Πανελλαδικές εξετάσεις θα ξεκινήσουν στις 14 Ιουνίου για τα Γενικά Λύκεια και στις 15 Ιουνίου για τα ΕΠΑΛ.

Ενώ στο άμεσο διάστημα θα ανακοινωθούν τα μέτρα προστασίας που θα ληφθούν στα εξεταστικά κέντρα.

Στον «αέρα» παραμένει, ωστόσο, μέχρι στιγμής το άνοιγμα των φροντιστηρίων, με τους φροντιστηριούχους να εκτιμούν ότι θα επαναλειτουργήσουν μετά το Πάσχα.

Κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου η υπουργός ερωτήθηκε για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και αν τελικά θα ισχύσει το νέο σύστημα στις φετινές Πανελλαδικές εξετάσεις.

Οι 2 μεγάλες αλλαγές στις φετινές Πανελλαδικές

Όπως προέκυψε, φέτος θα ισχύσει και η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και το σύστημα του παράλληλου μηχανογραφικού.

«Οπως είχαμε πει, στο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε υπάρχουν κάποιες ρυθμίσεις που θα ισχύσουν από φέτος, και άλλες που θα ισχύσουν από του χρόνου.

Οι δυο που ισχύουν για φέτος, και δεν επηρεάζουν την προετοιμασία των υποψηφίων, είναι η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και το παράλληλο μηχανογραφικό» είπε χαρακτηριστικά η υπουργός.

«Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής είναι απαραίτητη. Όσο επιτρέπουμε να εγγράφεται κάποιος σε πανεπιστήμιο, με βαθμό 1, ή 2 ή 3 στα 20, τότε κοροϊδεύουμε τον ίδιο τον φοιτητή, τού δημιουργούμε φρούδες ελπίδες.

Καθώς η πιθανότητα να αποφοιτήσει είναι πολύ χαμηλή. Επίσης κοροϊδεύουμε τους συμφοιτητές τους που έχουν πασχίσει για να εισαχθούν και κοροϊδεύουμε και τους φορολογούμενους που καλούνται να πληρώσουν για φοιτητές που δεν πληρούν τις ακαδημαϊκές προϋποθέσεις» προσέθεσε.

Σε ό,τι αφορά το παράλληλο μηχανογραφικό, η Νίκη Κεραμέως είπε ότι αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχει η δυνατότητα «να υποβάλλεται ένα μηχανογραφικό για εισαγωγή στο πανεπιστήμιο, μέσω Πανελλαδικών και ένα δεύτερο για εισαγωγή σε δημόσιο ΙΕΚ μέσω απολυτηρίου και κάποιων άλλων κανονισμών».

Οι δηλώσεις της υπουργού Παιδείας για τα σχολεία και τις Πανελλαδικές:

Πανελλαδικές: Τι είναι η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής

Ο Στράτος Στρατηγάκης, μαθηματικός – σύμβουλος σταδιοδρομίας, παρουσίασε αναλυτικές οδηγίες για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής σημειώνοντας ότι

«(η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής) προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό των συντελεστών που ανακοινώθηκαν με το μέσο όρο των επιδόσεων των υποψηφίων».

Συγκεκριμένα, «ο μέσος όρος των επιδόσεων των υποψηφίων αφορά στα 4 μαθήματα κάθε Επιστημονικού Πεδίου. Αυτό θα γίνεται υπολογίζοντας τον μέσο όρο κάθε μαθήματος και μετά το μέσο όρο των τεσσάρων μαθημάτων κάθε Πεδίου.

Αυτός ο μέσος όρος θα πολλαπλασιάζεται με τον συντελεστή» εξήγησε ο κ. Στρατηγάκης.

Βάσει των ανακοινώσεων του υπουργείου Παιδείας στα μαθήματα των Επιστημονικών Πεδίων το εύρος του συντελεστή είναι από 0,8 έως 1,2 , ενώ στα Ειδικά Μαθήματα είναι μεταξύ του 0,7 και του 1,1.

«Αυτό, με απλά λόγια, σημαίνει ότι παίρνουμε το 80% του μέσου όρου των επιδόσεων και αν κάποιος είναι κάτω από αυτό δεν έχει δικαίωμα να δηλώσει τη σχολή» προσέθετε ο έμπειρος αναλυτής.

Πώς θα επηρεάσει τις Πανελλαδικές το νέο σύστημα

Όπως είχε αναφέρει ο Στράτος Στρατηγάκης, «αυτό που αναμένουμε είναι τα τμήματα που έχουν χαμηλές βάσεις να υιοθετήσουν όλα τον συντελεστή 0,8, ώστε να χάσουν όσο το δυνατόν λιγότερους φοιτητές.

Την ίδια επιλογή εκτιμάται ότι θα κάνουν και τα τμήματα που βρίσκονται στο μέσον της κλίμακας. Δεν έχουν κανένα λόγο να επιλέξουν τον υψηλό συντελεστή και θα κινηθούν προς το χαμηλό όριο, δηλαδή το 0,8».

Σε ό,τι αφορά τα περιζήτητα τμήματα, ο κ. Στρατηγάκης επισήμανε ότι «δεν τα επηρεάζει η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, επομένως μπορούν να επιλέξουν τον υψηλότερο συντελεστή.

Δεν έχει εν ολίγοις νόημα για ένα τμήμα Ιατρικής ο συντελεστής της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής». Και ποια διαδικασία θα ακολουθηθεί;

«Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής κάθε τμήματος, δηλαδή το γινόμενο του μέσου όρου των επιδόσεων επί το συντελεστή που θα ορίσει κάθε τμήμα, θα συγκριθεί με το μέσο όρο των επιδόσεων του υποψηφίου, χωρίς να εφαρμόζονται οι συντελεστές βαρύτητας.

Αν ο υποψήφιος έχει μέσο όρο στα 4 μαθήματα του πεδίου του μεγαλύτερο ή ίσο από την ΕΒΕ του τμήματος μόνο τότε μπορεί να δηλώσει το τμήμα στο Μηχανογραφικό του» κατέληγε ο κ. Στρατηγάκης.