Πανεύκολη συνταγή για σπιτική ζύμη πίτσας και πεϊνιρλί

Υλικά

900 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (6 cups)
4 γρ. αλάτι (1 teaspoon)
4 γρ. ξηρή μαγιά (1 teaspoon)
24 γρ. ζάχαρη λευκή (6 teaspoons)
500 γρ. νερό (2 cups)
55 γρ. λάδι (6 tablespoons)

Εκτέλεση

Ρίξτε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, το αλάτι, την ξηρή μαγιά και τη ζάχαρη. Ανακατέψτε καλά όλα τα στέρεα υλικά με ένα σύρμα.

Στη συνέχεια, ζεστάνετε το νερό σε μία κατσαρόλα έως ότου φτάσει τους 49 βαθμούς Κελσίου. Αν δεν έχετε μαγειρικό θερμόμετρο, απλώς ζεστάνετε το και δοκιμάστε το με το δάχτυλο σας.

Δε θα έχετε ακρίβεια, θα είναι στο περίπου, αλλά δεν έχετε κι άλλη επιλογή.

Ρίξτε το ζεστό νερό και το λάδι μέσα στον κάδο του μίξερ με τα στέρεα υλικά και με την κεφαλή του γάντζου ζύμης ανακατέψτε σε χαμηλή ταχύτητα (στο 1 τη ρυθμίζω εγώ) για να δημιουργηθεί η ζύμη.

Μετά από 1-2 λεπτά η ζύμη θα έχει πάρει μορφή. Αυξήστε λίγο την ταχύτητα (στο 2 τη ρυθμίζω εγώ) και αφήστε τη ζύμη να ζυμωθεί για άλλα 8 λεπτά.

Στο μεταξύ, λαδώστε τον πάτο και τα τοιχώματα σε 4 βαθιά μπωλ. Μην το παρακάνετε με το λάδι, απλώς δε θέλουμε να κολλήσει η ζύμη.

Μόλις κλείσετε το μίξερ θα παρατηρήσετε πως μέρος της ζύμης έχει κολλήσει στο κάτω μέρος του μίξερ και πως είναι ζεστή. Αυτό είναι το αποτέλεσμα που θέλουμε, γι’αυτό μην κάνετε το λάθος που έκανα κι εγώ στις αρχές και έβαζα περισσότερο αλεύρι. Απλώς ξεκολλήστε τη ζύμη με τη βοήθεια μιας σπάτουλας μαρίζ και πιάστε την στα χέρια σας για να δείτε πόσο ωραία έχει γίνει και πως δεν κολλάει τόσο πολύ όσο πιστεύατε. Το ίδιο συμβαίνει και στον BakeLikeAPro.

Χωρίστε τη ζύμη σε 4 ίσα μέρη (για 4 πίτσες διαμέτρου 36 εκατ.), πλάστε κάθε μέρος σε στρογγυλό σχήμα και βάλτε τα στα 4 βαθιά μπωλ με λάδι που έχετε ετοιμάσει. Αν θέλετε, μπορείτε να καλύψετε με λίγο λάδι το πάνω μέρος της ζύμης για να είστε σίγουροι πως όσο κι αν φουσκώσει δε θα κολλήσει κάπου στο πάνω μέρος.

Τέλος, καλύψτε τα μπωλ με διαφανή μεμβράνη ή με μια πετσέτα, και αφήστε τα σε θερμοκρασία δωματίου για να δουλέψει η μαγιά και να φουσκώσει η ζύμη. Ο BakeLikeAPro προτείνει το ελάχιστο 1μιση ώρα.

Στη συνέχεια μπορείτε να μαγειρέψετε τη ζύμη ή να την βάλετε στο ψυγείο και να τη μαγειρέψετε την επόμενη μέρα για καλύτερο γευστικό αποτέλεσμα.

Προσοχή: Κατά το άνοιγμα της ζύμης για να πάρει το σχήμα της πίτσας, μην κόψετε σε καμία περίπτωση τη ζύμη και μην την πλάσετε ξανά. Απλώς αφαιρέστε την από το μπωλ στο οποίο φούσκωσε και στη συνέχεια με τα δάχτυλα σας σπρώξτε από το κέντρο της ζύμης προς τα άκρα για να απλωθεί.

Παρατηρήσεις

Όταν πρωτοείδα το βίντεο του BakeLikeAPro με τη συνταγή και το αποτέλεσμα της ζύμης, αμέσως σκέφτηκα πως αποκλείεται να γίνεται τόσο εύκολα και να προκύπτει αυτό το ωραίο ζυμάρι. Διαψεύστηκα.

Τις πρώτες φορές που επιχείρησα τη συνταγή της ζύμης και λόγω του ότι κολλούσε στο κάτω μέρος του κάδου του μίξερ, έριχνα επιπλέον αλεύρι στον κάδο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μοιάζει η ζύμη περισσότερο με ψωμί, παρά με ζύμη πίτσας.

Η συγκεκριμένη συνταγή μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τη δημιουργία πεϊνιρλί, βγάζοντας μάλιστα αρκετά (αναλόγως το μέγεθος που τα θέλετε). Τα αποθηκεύετε στην κατάψυξη και τα ψήνετε όποτε έχετε όρεξη.

Τέλος, όσον αφορά το άνοιγμα της ζύμης, δεν χρειάζονται κόλπα όπως το πέταγμα στον αέρα και άλλα διάφορα που έχω δει να κάνουν οι εξπέρ του είδους. Με τα δάχτυλα θα δείτε πως ανοίγει εύκολα για να της δώσετε το σχήμα που θέλετε.

tkonsoulas