Παιδί: Τι σημαίνει αν έχει έντονο πονόλαιμο; Πότε να ανησυχείτε

Ο πονόλαιμος κατά την παιδική ηλικία είναι συχνό φαινόμενο και τις πλείστες φορές δεν είναι τίποτα το ανησυχητικό. Συνήθως αποτελεί σύμπτωμα του κοινού κρυολογήματος και περνάει μέσα σε λίγες ημέρες χωρίς καμία θεραπεία, αλλά κάποιες φορές αποτελεί σημάδι ενός πιο σοβαρού προβλήματος υγείας, που χρειάζεται άμεση ιατρική θεραπεία, σύμφωνα με το wikihealth.

Πότε ο πονόλαιμος είναι σημάδι ασθένειας;

Πιο κάτω αναφέρονται τέσσερις περιπτώσεις κατά τις οποίες ο πονόλαιμος αποτελεί σύμπτωμα ασθένειας, η οποία χρειάζεται άμεση ιατρική θεραπεία.

 • Στρεπτόκοκκος στο λαιμό. Ο στρεπτόκοκκος, είναι μια λοίμωξη η οποία προκαλείται από το ομώνυμο βακτήριο και είναι πολύ συχνή στα παιδιά. Αυτή η λοίμωξη, εκτός από τον πονόλαιμο, προκαλεί επίσης πονοκέφαλο, πόνο στο στομάχι, μερικές φορές εμετό και ένα ροζ τραχύ εξάνθημα στο δέρμα. Όλα αυτά τα συμπτώματα, ωστόσο, μοιάζουν με τα συμπτώματα που συνήθως προκαλεί και μια ιογενής λοίμωξη, οπότε για να διαπιστώσετε αν το παιδί σας έχει στρεπτόκοκκο ή κάποια ιογενή λοίμωξη, θα πρέπει να επισκεφτείτε τον παιδίατρο σας για να το εξετάσει. Σημειώνεται, ότι παρόλο που ο στρεπτόκοκκος στο λαιμό μπορεί να βελτιωθεί χωρίς την χρήση αντιβιοτικών, οι περισσότεροι γιατροί συνταγογραφούν αντιβιοτικά για να αποτρέψουν τυχόν επιπλοκές, οι οποίες αν και σπάνιες, οδηγούν σε καρδιακά προβλήματα, νεφρικά προβλήματα και σε αρθρίτιδα.
 • Περιτοναϊκό ή οπισθοφαρυγγικό απόστημα. Αυτή η ασθένεια, η οποία είναι πολλές φορές επικίνδυνη, στην ουσία προκαλεί συσσώρευση πύου στο πίσω μέρος των αμυγδαλών (περιτοναϊκό απόστημα) ή στο πίσω μέρος του λαιμού (οπισθοφαρυγγικό απόστημα). Αυτές οι καταστάσεις προκαλούν κοκκίνισμα και πρήξιμο στη μία πλευρά του λαιμού, πολύ έντονο πονόλαιμο με πυρετό και δυσκαμψία στον αυχένα.
 • Στοματίτιδα. Η στοματίτιδα προκαλείται από ιούς και οδηγεί στην εμφάνιση πληγών στο στόμα και στο λαιμό. Παρόλο που υπάρχουν φάρμακα που βοηθούν στη θεραπεία των πληγών, η στοματίτιδα μπορεί να υποχωρήσει και από μόνη της μέσα σε λίγες ημέρες. Αυτό, ωστόσο, δυσκολεύει την κατάποση φαγητού και νερού, γεγονός που οδηγεί, κυρίως τα μικρά παιδιά, σε αφυδάτωση. Για τον λόγο αυτό είναι καλό να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας για την χρήση αυτών των φαρμάκων.
 • Κατάποση βλαβερών οξέων. Τα μικρά παιδιά δεν έχουν τις καλύτερες δεξιότητες αυτοπροστασίας, με αποτέλεσμα να βάζουν ότι βρουν στο στόμα τους. Ως εκ τούτου, οικιακά προϊόντα όπως λευκαντικά, καθαριστικά τουαλέτας, απορρυπαντικά ακόμη και προϊόντα ομορφιάς, όπως κρέμες μαλλιών, πρέπει να τοποθετούνται σε ασφαλή σημεία που δεν φτάνουν τα παιδιά, διότι εάν καταποθούν καίνε το στόμα, το λαιμό και το στομάχι. Αν μάλιστα, ο γονιός δεν είναι μπροστά, το μόνο που θα γνωρίζει είναι ότι το παιδί του παραπονιέται για πονόλαιμο, πράγμα πολύ επικίνδυνο.

Πότε πρέπει να καλέσετε έναν γιατρό για τον πονόλαιμο του παιδιού σας;

Πρέπει να καλέσετε αμέσως έναν γιατρό εάν το παιδί σας:

 • Εμφανίσει κάποιο πρόβλημα αναπνοής
 • Δυσκολεύεται να καταπιεί
 • Έχει υψηλό πυρετό, ο οποίος δεν πέφτει με την χρήση ακεταμινοφαίνης ή ιβουπροφαίνης ή ξανανεβαίνει μετά από σύντομη πτώση
 • Αρνείται να καταναλώσει υγρά
 • Έχει έντονο πόνο στον λαιμό
 • Νυστάζει συνέχεια και του είναι πολύ δύσκολο να ξυπνήσει ή να κρατηθεί ξύπνιο
 • Εμφανίσει ένα εξάνθημα στο δέρμα που συνοδεύεται από πονοκέφαλο, πόνο στο στομάχι και εμετό

Στην περίπτωση που δεν εμφανίζεται κανένα από τα προαναφερθέντα συμπτώματα, τότε μάλλον το παιδί σας έχει ένα απλό κρυολόγημα, που θα περάσει μέσα σε 1-2 ημέρες.

Πώς μπορείτε να απαλύνετε τον πονόλαιμο του παιδιού σας;

 • Χρησιμοποιείστε ακεταμινοφέν ή ιβουπροφαίνη. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας για τη σωστή δόση ανάλογα με την ηλικία και το βάρος του παιδιού σας.
 • Εάν το παιδί σας έχει πληγές στο στόμα, αποφύγετε τα τρόφιμα που είναι αλμυρά, πικάντικα, όξινα (όπως χυμός πορτοκαλιού) ή σκληρά (όπως πατατάκια). Επιλέξτε μαλακά τρόφιμα.
 • Χρησιμοποιήστε έναν υγραντήρα δωματίου για να διατηρήσετε το λαιμό του παιδιού σας υγρό.