Ούτε οπτικές ίνες δεν αφήνουν οι Τούρκοι να περάσει η Κύπρος από τη ΑΟΖ της

Ενώ στην Αθήνα όλα δείχνουν πως η χώρα ετοιμάζεται για εκλογές το Φθινόπωρο και την γενική κατεύθυνση μετά και την συνάντηση στο όρθιο Τσαβούσογλου με Δένδια και Παναγιωτόπουλου με Ακάρ, να πέσουν οι τόνοι, η Άγκυρα συνεχίζει τις προκλήσεις εναντίον του Ελληνισμού.

Η Λευκωσία δέσμευσε περιοχή δυτικά της Πάφου, εντός της ΑΟΖ της, στην οποία θα πλέει από τις 19 Ιουνίου έως τις 3 Ιουλίου το ερευνητικό σκάφος «ARCTIC». 

Το σκάφος αυτό έχει ως αποστολή την διενέργεια γεωφυσικών ερευνών. Επί της ουσίας το σκάφος αυτό θα πραγματοποιήσει χαρτογράφηση του βυθού προκειμένου στη συνέχεια η Κυπριακή Δημοκρατία να τοποθετήσει εκεί καλώδια οπτικών ινών.

Η Τουρκία όμως έχει διαφορετική άποψη. Με μια παράνομη οδηγία προς ναυτιλομένους (NAVTEX) προσπαθεί να παρεμποδίσει την διαδικασία. Αναφέρει πως δεν μπορούν να γίνουν οποιουδήποτε είδους έρευνες καθώς όπως ισχυρίζεται, η περιοχή που έχει δεσμεύσει η Λευκωσία είναι εντός Τουρκικής υφαλοκρηπίδας. Επιπλέον, οι Τούρκοι αναφέρουν πως δεν υπάρχει Κυπριακή Δημοκρατία, μιας και δεν την αναγνωρίζουν και πέραν αυτού ο χώρος είναι σε τουρκική δικαιοδοσία ως προς την έκδοση οδηγιών προς ναυτιλομένους.

Στην παρούσα φάση το ερευνητικό σκάφος «ARCTIC» παραμένει αγκυροβολημένο στον λιμένα της Λεμεσού αναμένοντας οδηγίες. Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως στο παρελθόν ερευνητικά σκάφη της Κύπρου είχαν παρενοχληθεί από την Τουρκία και το πολεμικό της ναυτικό

Σύμφωνα με κύκλους της Κυπριακής κυβέρνησης που μίλησαν στο Πενταπόσταγμα, η περίπτωση του «ARCTIC» θεωρείται ώς προάγγελος εξελίξεων στην Κυπριακή ΑΟΖ. Εξελίξεων που θα έχουν να κάνουν με μια νέα τουρκική πρόκληση σε κάποιο από τα οικόπεδα. Οι ίδιοι κύκλοι εκτιμούν πως είναι πολύ πιθανή η εμφάνιση ενός τουρκικού ερευνητικού ή ακόμα και γεωτρύπανου στο οικόπεδο 6 της Κυπριακής ΑΟΖ.

Η εικόνα που παρουσίασε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στο πρόσφατο Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου δεν αφήνει περιθώρια ελπίδας σ’ ό,τι αφορά τις εξελίξεις στο Κυπριακό και δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα η Τουρκία να ανεβάσει ακόμα περισσότερο το θερμόμετρο στην Ανατολική Μεσόγειο

Η Λευκωσία ετοιμάζεται να στείλει νέες επιστολές ευθύς μετά την ολοκλήρωση της μελέτης του πρωτοκόλλου Τουρκίας και κατοχικού καθεστώτος.

Στην Κύπρο επισημαίνουν πως οι ενέργειες της Τουρκίας γίνονται με τέτοιο τρόπο ώστε να μην προκύπτουν προβλήματα με τις χώρες των οποίων εταιρείες δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ. Όπως επεσήμανε ο Νίκος Αναστασιάδης  οι Τούρκοι «δεν παρενόχλησαν την ExxonMobil»…

Στην Αθήνα ωστόσο παρακολουθούν και τις εξελίξεις σε μια άλλη χώρα της περιοχής. Την Λιβύη.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, Αμπντουλάχ αλ-Λαφί.

Ο τούρκος υπουργός αναφέρει τα εξής στο μήνυμα που ανάρτησε στο Twitter για τη συνάντηση:

«Συναντηθήκαμε με τον αντιπρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, Αμπντουλάχ αλ-Λαφί. Θα συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα στους Λίβυους αδελφούς μας». 

Η είδηση αυτή σε συνδυασμό με την παρουσία του Λίβυου πρωθυπουργού και μιας λιβυκής πυραυλακάτου στην άσκηση «ΕΦΕΣ» έκρουσε καμπανάκια στην Αθήνα ως προς μια πιθανή κατεύθυνση στην οποία μπορεί να κινηθεί το 4ο πλωτό γεωτρύπανο της Τουρκίας.

pentapostagma.gr