Ουκρανός ΥΠΕΞ: ”Απελάστε όλους τους Ρώσους πρέσβεις”- 30 χώρες στέλνουν όπλα

28 κράτη, πέραν των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου, αποφάσισαν με τη σειρά τους να στείλουν οπλικά συστήματα, πυρομαχικά και προμήθειες στην Ουκρανία, σύμφωνα με όσα αναφέρει το Sky News, την ίδια στιγμή που ο Ουκρανός Υπουργός Εξωτερικών ζητά από την διεθνή κοινότητα να αποκλείσει τη Ρωσία «από παντού» και να απελάσουν τους Ρώσους πρέσβεις από τις χώρες τους.

Όπως μετέδωσε το Sky News, ο οπλισμός θα περιλαμβάνει αντιαρματικά και αντιαεροπορικά όπλα, καθώς και πυρομαχικά, αλλά και ιατρικές προμήθειες.

Οι δωρητές θεωρούν ότι η βοήθεια αυτή μπορεί με ασφάλεια να φτάσει στην κατοχή των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων παρά τις μάχες που διεξάγονται με τις ρωσικές δυνάμεις εισβολής μέχρι και το Κίεβο.

Το Sky News, χωρίς να κατονομάζει τις χώρες πέρα από το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ, αναφέρει πως βοήθεια θα στείλουν ακόμα και χώρες που πριν από την εισβολή είχαν αποφύγει να ενισχύουν τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις. Μεταξύ αυτών είναι και χώρες που δεν είναι μέλη του ΝΑΤΟ.

Εν τω μεταξύ, ο Βρετανός Υφυπουργός Άμυνας Τζέιμς Χίπι δήλωσε το πρωί ότι δεν αναγνωρίσει τις αναφορές περί κατάληψης της Μελιτόπολης στο νότιο μέτωπο της σύρραξης από τις ρωσικές δυνάμεις.

Ο ίδιος είπε πως οι ρωσικές δυνάμεις «δεν είναι καν κοντά» στο αρχικό χρονοδιάγραμμα της επιχείρησης εισβολής, κάτι που σημαίνει ότι η ανάγκη για πρόσθετες προμήθειες συνιστά για το Κρεμλίνο μια πρόσθετη πρόκληση που «δε νομίζουμε ότι θεωρούσαν πως θα είχαν να αντιμετωπίσουν».

Τις πρώτες πρωινές ώρες το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας σε νεότερη ενημέρωση ανέφερε πως οι ρωσικές δυνάμεις είχαν προωθηθεί σε διάφορες θέσεις αλλά εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σφοδρή ουκρανική αντίσταση.

Αναφορικά με το Κίεβο ανέφερε πως δυνάμεις προχωρούν προς την πρωτεύουσα από πολλαπλούς άξονες «σε μια προσπάθεια να περικυκλώσουν την πόλη».

Η ενημέρωση έκανε επίσης λόγο για πιθανή αμφίβια επιχείρηση των Ρώσων μεταξύ Μελιτόπολης και Μαριούπολης, αλλά και για διατήρηση από τις ουκρανικές δυνάμεις κρίσιμων πόλεων.

Αργά τη νύχτα της Παρασκευής το Λονδίνο ανακοίνωσε πάγωμα περιουσιακών στοιχείων στη Βρετανία των Βλάντιμιρ Πούτιν και Σεργκέι Λαβρόφ, ενώ ο Μπόρις Τζόνσον με βίντεο έκανε λόγο για «τραγωδία» τόσο για την Ουκρανία όσο και για τη Ρωσία.

Μιλώντας ρωσικά είπε στους Ρώσους πολίτες ότι δε θεωρεί πως ο πόλεμος γίνεται εξ ονόματός τους και στα ουκρανικά είπε στους Ουκρανούς πως «αυτή η κρίση, αυτή η τραγωδία μπορεί και πρέπει να τερματιστεί διότι ο κόσμος χρειάζεται μία ελεύθερη και κυρίαρχη Ουκρανία».