Ουκρανία: Την πλήρη κατάληψη της Ιζιούμ ανακοίνωσαν οι Ρώσοι -Δείτε χάρτες

Ουκρανία

Την πλήρη κατάληψη της Ίζιουμ ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, έπειτα από σφοδρές μάχης που διεξήχθησαν επί δύο εβδομάδες. 

Οι Ουκρανοί ισχυρίζονταν πριν από λίγες ώρες ότι οι Ρώσοι ετοιμάζονται για νέα επίθεση στην Ιζιούμ, η οποία βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Ντονέτσκ και όπως όλα δείχνουν τελικά τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο από τις ρωσικές δυνάμεις.

Οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν με την κύρια αιχμή τους, από τα ρωσο-ουκρανικά σύνορα προς την Ίζιουμ από την αρχή του πολέμου με τις μάχες στην πόλη να είναι από τις πλέον σφοδρές του πολέμου.

Με τους Ρώσους να καταλαμβάνουν ευκολότερα το μέρος της πόλης που βρισκόταν ανατολικά του ποταμού και αρκετά δυσκολότερα αυτό πέραν του ποταμού λόγω της πυκνής ουκρανικής αντίστασης.

H παράκαμψη της πόλης από δυτικά και νότια με την κατάληψη της Καμιάνκα μετά από σφοδρές μάχες ήταν καθοριστική για την πορεία της επιχείρησης.

Η αντίσταση των Ουκρανών κάμφθηκε και πλέον ο Ρωσικός Στρατός μπορεί να ξεκινήσει την προώθησή του νοτιότερα απειλώντας πλέον σοβαρά το βόρειο πλευρό των ουκρανικών δυνάμεων που επιχειρούν ανατολικά στο μέτωπο του Ντονέτσκ, από το Κραματόρσκ και το Σεβεροντονέτσκ μέχρι το Ντονέτσκ.

Στις περιοχές αυτές οι Ουκρανοί έχουν εκτεταμένο δίκτυο οχυρώσεων και έχουν συγκεντρώσει πυρομαχικά και εφόδια επί 8 έτη, για να αντιμετωπίσουν μία ρωσική επίθεση στην περιοχή ενώ οι καλύτερες ουκρανικές δυνάμεις βρίσκονται στην περιοχή.

Εφόσον οι Ουκρανοί δεν ξεκινήσουν κάποια υποχώρηση από το μέτωπο αυτό, τότε μία ρωσική επίθεση από βορρά και νότο θα δημιουργήσει προϋποθέσεις καταστροφής για τον ουκρανικό Στρατό.

Ακόμα και μία υποχώρηση όμως των Ουκρανών από τα ανατολικά και με μία υποχώρηση από συγκεκριμένους οδικούς άξονες, θα έθετε τις φάλαγγες των υποχωρούντων Ουκρανών υπό το ανελέητο πυρ της ρωσικής Αεροπορίας

με αποτέλεσμα πολύ υλικό να χαθεί ενώ η ταυτόχρονη πίεση των ρωσικών μονάδων θα έχει σαν αποτέλεσμα επιπλέον απώλειες από το πυροβολικό αυτών.

Αν ο Ουκρανικός Στρατός απωλέσει τις μάχιμες αυτές μονάδες, η Μόσχα θα είναι κοντά πλέον σε μία πιθανή συνθηκολόγηση των Ουκρανών.

Οι Ρώσοι πολιορκούν Χάρκοβο και Σούμι

Όπως αναφέρεται στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ρωσικές μονάδες συνεχίζουν τον αποκλεισμό στις πόλεις Χάρκοβο και Σούμι.

Οι Ρώσοι συνεχίζουν να ελέγχουν εν μέρει χερσαία οδό από την περιοχή Ροστόφ ως την προσαρτημένη χερσόνησο της Κριμαίας, αναφέρει το ουκρανικό γενικό επιτελείο.

Οι ουκρανικές δυνάμεις επιτέθηκαν στην περιφέρεια Ντνιπροπετρόφσκ τη νύχτα.

Τα ρωσικά στρατεύματα προχώρησαν σε δύο πυραυλικές επιθέσεις εναντίον ουκρανικής μονάδας στα προάστια του Ντνίπρο, ανέφερε τοπικός αξιωματούχος μέσω Facebook. Οι πληροφορίες αυτές είναι αδύνατον να επιβεβαιωθούν με ανεξάρτητο τρόπο.

Ουκρανία: «Οι Ρώσοι αποσύρουν ορισμένες δυνάμεις από το Κίεβο»

Το ουκρανικό γενικό επιτελείο σε ενημέρωσή του για την κατάσταση στα πεδία των μαχών νωρίς σήμερα υποστήριξε ότι οι Ρώσοι αποσύρουν μονάδες από το Κίεβο, κάτι που αν ισχύει δείχνει ότι πλέον ο στόχος της Μόσχας είναι να «καθαριστούν» άλλες πόλεις και στη συνέχεια να εξαπολύσει νέα επίθεση προς την πρωτεύουσα.

«Ορισμένες ρωσικές στρατιωτικές μονάδες έχουν αρχίσει να αποσύρονται από τις περιοχές στις οποίες είχαν αναπτυχθεί αφού υπέστησαν βαριές απώλειες», αναφέρει το ουκρανικό γενικό επιτελείο.

Βρετανός αντιπτέραρχος Μικ Σμιτ, αμυντικός ακόλουθος του Λονδίνου στην Ουάσιγκτον, μετέφερε πληροφορία των μυστικών υπηρεσιών που ανέφερε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν πιθανότατα ανακαταλάβει δύο πόλεις δυτικά του Κιέβου.

«Είναι πιθανό ότι οι επιτυχείς αντεπιθέσεις της Ουκρανίας θα διαταράξουν την ικανότητα των ρωσικών δυνάμεων να αναδιοργανωθούν και να συνεχίσουν τη δική τους επιθετική τακτική προς το Κίεβο» τόνισε ο Σμιτ, σύμφωνα με τον Guardian.

Η Ουκρανία, από την πλευρά της, υποστηρίζει ότι περνάει πλέον στην επίθεση και πως έχει απωθήσει ρωσικές δυνάμεις από διάφορα σημεία, όπως από τα βόρεια του Κιέβου, ενώ απέκρουσε πέντε ρωσικές επιθέσεις στα ανατολικά της χώρας την Πέμπτη.

Η τελευταία ενημέρωση των βρετανικών αμυντικών υπηρεσιών πληροφοριών αναφέρει:

  • Οι ουκρανικές αντεπιθέσεις και η υποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων σε υπερεκτεταμένες γραμμές ανεφοδιασμού, επέτρεψαν στην Ουκρανία να ανακαταλάβει πόλεις και αμυντικές θέσεις έως και 35 χιλιόμετρα ανατολικά του Κιέβου.
  • Οι ουκρανικές δυνάμεις είναι πιθανό να συνεχίσουν να προσπαθούν να απωθήσουν τις ρωσικές δυνάμεις κατά μήκος του βορειοδυτικού άξονα από το Κίεβο προς το αεροδρόμιο Hostomel.
  • Στο νότιο τμήμα της Ουκρανίας οι Ρωσικές Δυνάμεις εξακολουθούν να προσπαθούν να παρακάμψουν το Μικολάιβ καθώς επιδιώκουν να κινηθούν δυτικά προς την Οδησσό με την πρόοδό τους να επιβραδύνεται από υλικοτεχνικά ζητήματα και την ουκρανική αντίσταση.

Δείτε χάρτη από τις εξελίξεις σε όλα τα μέτωπα

Το think tank Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) παρουσιάζει τις εξελίξεις από όλα τα μέτωπα του πολέμου στην Ουκρανία. Αναφέρεται στην πρόοδο των Ρώσων στην Μαριούπολη, η οποία πλέον έχει καταληφθεί πλήρως

Το ISW σημειώνει επίσης ότι οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν να βομβαρδίζουν το Χάρκοβο, ενώ εξασφάλισαν ότι τα στρατεύματά τους προχώρησαν σε αρκετά σημεία στις περιοχές Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ.

Το Ινστιτούτο υπογράμμισε, επίσης, την πετυχημένη επίθεση της Ουκρανίας σε ρωσικά πλοία στο κατεχόμενο λιμάνι του Μπερντιάνσκ, προσθέτοντας ότι η Ουκρανία ανάγκασε τα ρωσικά στρατεύματα να αμυνθούν βορειοδυτικά της πρωτεύουσας Κίεβο και εμπόδισε τη Ρωσία να περικυκλώσει την περιοχή του Τσερνίχιβ.