Ουκρανία: Νύχτα τρόμου σε Κίεβο, Χάρκοβο και Μαριούπολη

Ξημέρωσε η όγδοη ημέρα των ρωσικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία, μετά από ένα ιδιαίτερα σκληρό βράδυ με σφοδρούς βομβαρδισμούς σε πολλές ουκρανικές περιοχές, που δεν κάμφθηκαν από το θρίλερ για τη διεξαγωγή του δεύτερου γύρου των διαπραγματεύσεων μεταξύ της ρωσικής και της ουκρανικής αντιπροσωπείας, στη Λευκορωσία.

Στο Κίεβο από τις πρώτες πρωινές ώρες ακούστηκαν πολλές και ισχυρές εκρήξεις, ενώ ηχούσαν ασταμάτητα και σειρήνες αεράμυνας, ώστε οι κάτοικοι να μεταφερθούν για να προφυλαχθούν σε υπόγεια ή στα κοντινότερα καταφύγια.

Βίντεο που μεταφορτώθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης καταγράφουν εκρήξεις, αλλά δεν δίνονται λεπτομέρειες. Δεν είναι ξεκάθαρο αν βρίσκεται σε εξέλιξη αεροπορική επιδρομή ή ποιοι είναι οι στόχοι.

 

 

Ουκρανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρονται σε μάχες στα όρια του Κιέβου και σε πιθανή κατάρριψη ρωσικού αεροσκάφους. Δεν είναι δυνατή η επαλήθευση των πληροφοριών αυτών ανεξάρτητα.

«Ο εχθρός προσπαθεί να εισβάλει στην πρωτεύουσα», προειδοποίησε ο δήμαρχος Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο, μέσω Telegram.

Σφυροκόπημα σε Χάρκοβο και Μαριούπολη

Ανελέητοι είναι οι βομβαρδισμοί και στις πόλεις Χάρκοβο και Μαριούπολη, με τις ρωσικές δυνάμεις για μία ακόμα ημέρα να σφίγγουν τον κλοιό γύρω από την πόλη. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχουν δοθεί πληροφορίες για τα σημεία εντός και εκτός του αστικού ιστού που έχουν πληγεί από τους βομβαρδισμούς.

Οι συνεχείς βομβαρδισμοί και ο αυξημένος κίνδυνος για τους πολίτες ήταν, άλλωστε, και η αιτία που οδήγησε το Γενικό Προξενείο Μαριούπολης να εκκενώσει μερικώς την περιοχή από δημοσιογράφους, εργαζομένους στο Γενικό Προξενείο, καθώς και από Έλληνες ομογενείς που είχαν δηλώσει την πρόθεσή τους να φύγουν από την περιοχή.

Ρώσοι στρατιώτες στους δρόμους της Χερσώνας

Ουκρανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν την Πέμπτη την παρουσία του ρωσικού στρατού στη Χερσώνα, μεγαλούπολη της Νότιας Ουκρανίας, η οποία, όπως ανακοίνωσε η Μόσχα το πρωί της Τετάρτης, καταλήφθηκε έπειτα από σφοδρές μάχες.

Ο επικεφαλής των περιφερειακών αρχών, Γκενάντι Λαχούτα, ανέφερε μέσω Telegram ότι «οι δυνάμεις κατοχής (σ.σ.: ο ρωσικός στρατός) βρίσκονται σε όλες τις συνοικίες της πόλης και είναι πολύ επικίνδυνες».

Ο δήμαρχος της πόλης των 290.000 κατοίκων, Ιγκόρ Κολιχάγεφ, είπε ότι συνομίλησε με τους «ένοπλους επισκέπτες», υπονοώντας, χωρίς να κατονομάσει, τους Ρώσους στρατιωτικούς.