Ουκρανία: Κατάπαυση πυρός σε Μαριούπολη και Βολνοβάκα ανακοίνωσε η Ρωσία – Δημιουργεί ανθρωπιστικό διάδρομο

Ουκρανία: Κατάπαυση πυρός

Οι ρωσικές δυνάμεις θα σταματήσουν τις επιχειρήσεις στις 10:00 ώρα Μόσχας για να επιτρέψουν την έξοδο ανθρωπιστικών διαδρόμων από τις ουκρανικές πόλεις Μαριούπολη και Βολνοβάκα.

Δήλωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, μετέδωσε το Interfax καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις και ιδιαίτερα το ναζιστικό τάγμα Αζόφ και οι ξένοι “εθελοντές” που τους στηρίζουν έχουν οχυρωθεί σε κατοικημένες περιοχές.

Η κατάληψη της πόλης των περίπου 450.000 κατοίκων, στις ουκρανικές ακτές στην Αζοφική Θάλασσα, θα αποτελούσε σημαντική καμπή για την προέλαση των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία καθώς θα ενώσει πλήρως Ντονιέτσκ, Λουγκάνσκ με Κριμαία και πλέον θα απομένει μόνο η Οδησσός για να γίνει “ρωσική λίμνη” η Μαύρη Θάλασσα.

Ο δήμαρχος της Μαριούπολης προειδοποίησε νωρίτερα ότι η πόλη έχει «μπλοκαριστεί» από τις ρωσικές δυνάμεις και έκανε έκκληση για έναν ανθρωπιστικό διάδρομο που θα επιτρέπει στους πολίτες να φύγουν με ασφάλεια.

Ο δήμαρχος Vadym Boychenko έχει δηλώσει προηγουμένως ότι η πόλη δεν έχει νερό, θέρμανση ή ηλεκτρισμό και ότι οι προμήθειες τροφίμων είναι χαμηλές.

Ο ρωσικός στρατός με επιχειρήσεις “λαβίδα” περικυκλώνει τις μεγάλες πόλεις και δεν μπαίνει απευθείας μέσα καθώς θέλει να αποτραπεί η αιματοχυσία. 

 

Μια ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε στην πόλη Τσέρνιχιβ τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου (5/3) καθώς τα ρωσικά στρατεύματα συνεχίζουν τις επιθέσεις τους στην πόλη.

Μάλιστα, κυκλοφόρησε κι ένα βίντεο στα social media που δείχνει την έκρηξη. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press, κατόρθωσε να διασταυρώσει πως είναι πραγματικό. Το τράβηξε ένας Ρώσος κάτοικος της περιοχής από το μπαλκόνι του ανέφερε.

 

Δυσκολότερη γίνεται ώρα με την ώρα η κατάσταση στο Κίεβο με τις ρωσικές δυνάμεις που έχουν ως στόχο την πρωτεύουσα να μεγαλώνουν.

Στα ανατολικά ιδιαίτερα, και συγκεκριμένα στην περιοχή Μικολάιβ, οι ρωσικές δυνάμεις -αναφέρουν πληροφορίες των αμερικανικών υπηρεσιών- έχουν φτάσει σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από τον δεύτερο μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ουκρανίας, στην πόλη Γιουζνκράινσκ.