Ουκρανία: Έπεσε η Μαριούπολη – Μετά από 82 ημέρες οι μάχες τελείωσαν με την πτώση του Azovstal

Ουκρανία, Έπεσε η Μαριούπολη

Η πιο αιματηρή μάχη του πολέμου στην Ουκρανία έλαβε τέλος, με την οριστική και αναμενόμενη πτώση του Azovstal.

Όπως αναφέρουν οι New York Times, η μάχη στη Μαριούπολη έληξε την Τρίτη, πολύ μετά την καταστροφή της ίδιας της πόλης, καθώς οι τραυματισμένοι Ουκρανοί στρατιώτες που είχαν καταφύγει στη χαλυβουργία Azovstal

απομακρύνθηκαν προς τα ρωσικά εδάφη με λεωφορεία που έφεραν το ρωσικό πολεμικό έμβλημα «Ζ» και οι συνάδελφοί τους που είχαν ταμπουρωθεί σε υπόγεια καταφύγια διατάχθηκαν να παραδοθού.

Tον τερματισμό της πολεμικής της επιχείρησης στη μαρτυρική Μαριούπολη ανακοίνωσε η Ουκρανία.

Ο στρατός διέταξε τα στρατεύματα στο εργοστάσιο χάλυβα Azovstal να επικεντρώσουν τις προσπάθειες «για να σωθούν ζωές». 

Πριν από λίγο οι φιλορώσοι αυτονομιστές έκαναν λόγο για «παράδοση», ενώ και το ρωσικό υπουργείο Άμυνας εξέδωσε σχετική ανακοίνωση.

«Κατά το τελευταίο 24ωρο, 265 μαχητές κατέθεσαν τα όπλα τους και παραδόθηκαν, περιλαμβανομένων 52 σοβαρά τραυματισμένων», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο προσθέτοντας ότι όσοι χρειάζονταν ιατρική φροντίδα μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο του Νοβοαζόφσκ.

 

Την περασμένη εβδομάδα, οι ουκρανικές αρχές έλεγαν ότι πάνω από 1.000 ουκρανοί στρατιωτικοί, ανάμεσά τους 600 τραυματίες, σύμφωνα με έναν από τους διοικητές τους, απέμεναν στον τελευταίο θύλακα αντίστασης στη Μαριούπολη.

 

Η απόφαση της Ουκρανίας να τερματίσει τη μάχη στο εργοστάσιο Azovstal έδωσε στη Μόσχα τον πλήρη έλεγχο μιας τεράστιας έκτασης της νότιας Ουκρανίας, που εκτείνεται από τα ρωσικά σύνορα μέχρι την Κριμαία.

Η νίκη είναι στρατηγικής σημασίας. Η Ρωσία απέκτησε τον πλήρη έλεγχο της Αζοφικής Θάλασσας, ενοποίησε δια της χερσαίας οδού την Κριμαία με την Ρωσική Ομοσπονδία και εν τέλει κατέχει ένα πολύ ισχυρό προπύργιο για περαιτέρω επέκταση είτε προς βορρά είτε προς την Δύση.

Αυτή τη στιγμή η Μόσχα μπορεί να να ανασυντάξει τις δυνάμεις της, να αναδιατάξει κάποιες από αυτές στο μέτωπο του Ντόνμπας με σκοπό να πετύχει την τοπική υπέροχη και εν τέλει μια αποφασιστική νίκη.

Ότι κι αν συμβεί από εδώ και στο εξής, το ζήτημα έχει λήξει, η Μαριούπολη ανήκει στην Ρωσία όπως και ολόκληρη η Αζοφική Θάλασσα.

Πρόκειται για μία μεγάλη ήττα της Δύσης.