Ουκρανία: «Εκκαθαρίσεις» κυβερνητικών στελεχών – Ο Ζελένσκι κλείνει τα σύνορα σε υπουργούς του

Σκάνδαλο διαφθοράς σχετικά με προμήθειες του στρατού ταλανίζει την Ουκρανία και την κυβέρνηση του Ζελένσκι και ανάγκασε πολλούς ανώτερους Ουκρανούς αξιωματούχους να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους την Τρίτη.

Μεταξύ των αξιωματούχων που παραιτήθηκαν, και των οποίων οι αποχωρήσεις έγιναν αμέσως δεκτές, είναι ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Βιάτσεσλαβ Σαποβάλοφ, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για την υλικοτεχνική υποστήριξη των ενόπλων δυνάμεων, ο αναπληρωτής επικεφαλής της προεδρικής διοίκησης Κιρίλο Τιμοσένκο και ο αναπληρωτής γενικός εισαγγελέας Ολέξι Σιμονένκο.

Είχε προηγηθεί η απομάκρυνση του αναπληρωτή υπουργού Υποδομών της Ουκρανίας Βασίλ Λοζίνσκι με την υποψία ότι έλαβε δωροδοκία 400.000 δολαρίων για να «διευκολύνει» την αγορά γεννητριών σε διογκωμένες τιμές καθώς η χώρα αντιμετωπίζει εκτεταμένες διακοπές ρεύματος μετά τις ρωσικές επιδρομές κατά της ενεργειακής υποδομής.

Ο κ. Τιμοσένκο, ένας από τους συνεργάτες του προέδρου Ζελένσκι από την εκλογή του το 2019, ο οποίος επέβλεπε έργα για την ανοικοδόμηση εγκαταστάσεων που είχαν καταστραφεί από τα ρωσικά χτυπήματα, φέρεται να εμπλέκεται σε πολλά σκάνδαλα, κατά τη διάρκεια και πριν από την εισβολή των Ρώσων.

Επίσης υπάρχουν πληροφορίες ότι πέντε περιφερειακοί κυβερνήτες σε Ντνιπροπετρόβσκ, Ζαπορίζια, Κίεβο, Σούμι και Χερσώνα έχουν απομακρυνθεί.

Την ίδια ώρα, το Politico αναφέρει ότι οι Ουκρανοί αξιωματούχοι δεν θα επιτρέπεται στο εξής να εγκαταλείψουν τη χώρα εκτός εάν έχουν επίσημες επισκέψεις ή κυβερνητική αποστολή, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Οι αξιωματούχοι δεν θα μπορούν πλέον να ταξιδεύουν στο εξωτερικό για διακοπές ή για οποιονδήποτε άλλο μη κυβερνητικό σκοπό», είπε χαρακτηριστικά ο Ζελένσκι.