Οnline «Ταξίδι στο Σταυρό του Νότου»

Ο «Σταυρός του Νότου» του Θάνου Μικρούτσικου σε ποίηση του Νίκου Καββαδία είναι ένα από τα πιο δημοφιλή έργα της σύγχρονης μουσικής μας ιστορίας. Από το 1979 ξεκίνησαν να παίζονται πάρα πολλά από αυτά τα τραγούδια, συνολικά, όμως, η παρουσίαση ολόκληρου του έργου έχει γίνει σε μόλις έξι παραστάσεις το 2005 στο Μέγαρο Μουσικής, δύο παραστάσεις στο Ηρώδειο το 2009 και μία στη Λευκωσία. Και μία φορά στο «Ταξιδεύοντας με τον Σταυρό του Νότου» για τα παιδιά, το 2011, στο Μέγαρο. Ήταν λίγες οι φορές αν υπολογίσει κανείς τη ζήτηση.

Το 2016, ο σκηνοθέτης Θέμης Μουμουλίδης ανέλαβε να του δώσει μουσικοθεατρική μορφή στο έργο και η υπερπραγωγή «Ταξίδι στο Σταυρό του Νότου», που παρουσίασε στο Μπάντμιντον με τον Θάνο Μικρούτσικο στο πιάνο, καταραχειροκροτήθηκε από τους θεατές. Το μήνυμα ελευθερίας που μεταφέρει ο λόγος του Καββαδία σε συνδυασμό με την εμπνευσμένη μελοποίηση του Μικρούτσικου κάνουν τον «Σταυρό του Νότου» μοναδικό, ονειρικό και ταξιδιάρικο. Πόσα «ταξίδια» έχουμε κάνει με αυτά τα τραγούδια (τ)όσα χρόνια που ακούμε τον δίσκο – ή, μάλλον, τους δίσκους, καθώς ο «Σταυρός του Νότου / Γραμμές των οριζόντων» έχει κάνει τρεις επαυξημένες εκδόσεις. Η ταξιδιάρικη αυτή διάθεση παίρνει μια φόρμα πιο συγκεκριμένη στην παράσταση, ο θεατής νιώθει να συναντά τον ποιητή, τον καπετάνιο, την πόρνη, τον Μπωντλέρ μέσα στον χορό των καταραμένων, τα κύματα και τις φιγούρες που χορεύουν καθώς το ροκ βγαίνει αβίαστα μέσα από τις στροφές του «Γουίλι».

Ο Θέμης Μουμουλίδης έφτιαξε ένα πραγματικό «Ταξίδι στο Σταυρό του Νότου», χρησιμοποιώντας υλικό της ζωής και της φαντασίας, πηγαίνοντάς μας στο βάθος της σκέψης του ποιητή και αναδεικνύοντας την ουσία της. Ένας πολυμελής θίασος ηθοποιών που απαρτίζεται από τον Στέλιο Μάινα, τον Σταύρο Ζαλμά, την Ελισάβετ Μουτάφη, τον Νίκο Αρβανίτς, το Μιχάλη Μαρίνο κ.ά., μουσικών με την Ρίτα Αντωνοπούλου, τον Κώστα Θωμαΐδη, τον Γιάννη Μαθέ, τη Μαριάννα Πολυχρονίδη στο τραγούδι και χορευτών, ζωντανεύουν στη σκηνή τις εικόνες των τραγουδιών που αγαπήσαμε. Η μουσικοθεατρική παράσταση «Ταξίδι στο Σταυρό του Νότου» θα παιχτεί σε 6 online παραστάσεις στις 20, 21, 26, 27, 28 Φεβρουαρίου και 1 Μαρτίου.

athinorama.gr