Ολοσέλιδη διαφήμιση «Turkaegean» στην Γαλλική Le Monde – Ο Αδ. Γεωργιάδης τα… “φορτώνει” στον Δένδια

Δεν έχει τέλος το φιάσκο με το λογότυπο «Turkaegean», με το οποίο η Τουρκία διαφημίζει σε μεγάλα και διεθνή ΜΜΕ την τουριστική της καμπάνια για το… Τουρκικό Αιγαίο!

Μετά τη ζωντανή μετάδοση στο CNN και την ολοσέλιδη καταχώρηση των Τούρκων στην εφημερίδα «New York Times», σειρά πήρε και η Γαλλική Le Monde,

η οποία στο σημερινό της φύλλο διαφημίζει το σήμα που κατοχύρωσαν οι Τούρκοι την ώρα που η κυβέρνηση Μητσοτάκη παρέμεινε άπραγη!

Έχουν γίνει όλες οι αναγκαίες νομικές ενέργειες και στην ΕΕ και στις ΗΠΑ, για το σήμα “Turkaegean”.

Αυτό επαναλαμβάνει σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης με αφορμή ολοσέλιδη διαφήμιση του «Τουρκικού Αιγαίου» – Turkaegean στη μεγάλου κύρους γαλλική εφημερίδα Le Monde, στο σημερινό της φύλλο (19/4).

«Εμείς αναλάβαμε, καθ´ υπέρβαση των αρμοδιοτήτων μας, την οργάνωση των νομικών μας ενεργειών για το Σήμα, θα κριθούμε από την κατάληξη αυτών των ενεργειών, όπου η υπόθεση έχει πολύ δρόμο ακόμη, αλλά είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι», πρόσθεσε.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός αναφέρει:

«Αν και προ μερικών ημερών είχα κάνει μία εκτενή ανάρτηση, για την νομική πορεία των ενεργειών μας, για την άρση κατοχύρωσης του Σήματος “Turkaegean” από την Τουρκία και είχα εξηγήσει ότι δεν υφίσταται κανένας τρόπος να σταματήσουμε την δημοσίευση διαφημίσεων με αυτό το λογότυπο από την Τουρκία στον ξένο Τύπο, η “Δημοκρατία”, επανέρχεται με λιβέλους εναντίον μου.

Τα συνοψίζω λοιπόν άλλη μία φορά, όλες οι αναγκαίες νομικές ενέργειες και στην ΕΕ και στις ΗΠΑ έχουν γίνει.  Στην ΕΕ έχουν κατοχυρώσει το Σήμα και προσπαθούμε να ακυρώσουμε αυτή την πράξη, στις ΗΠΑ έχουμε μπλοκάρει το Σήμα και αυτοί προσπαθούν να το κατοχυρώσουν. Δηλ στις δύο Ηπείρους είμαστε στην αντίστροφη νομικά θέση. Διαφημίσεις με αυτό το Σήμα έβαλαν και σε εφημερίδα των ΗΠΑ (που δεν έχουν κατοχύρωση) και στην Ευρώπη (που έχουν). Κοινώς η όποια νομική θέση του Σήματος δεν επηρεάζει την δημοσίευση των διαφημίσεων τους. Εάν οι Τούρκοι θέλουν να κάνουν διαφημίσεις που γνωρίζουν ότι μας ενοχλούν, η αντιμετώπιση αυτής τους της ενέργειας δεν είναι του Υπουργείου Ανάπτυξης αλλά του Υπουργείου Εξωτερικών.

Εμείς αναλάβαμε, καθ´υπέρβαση των αρμοδιοτήτων μας, την οργάνωση των νομικών μας ενεργειών για το Σήμα, θα κριθούμε από την κατάληξη αυτών των ενεργειών, όπου η υπόθεση έχει πολύ δρόμο ακόμη, αλλά είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι».

 

Σημειώνεται πως ο κ. Γεωργιάδης τον Ιούλιο του 2022, είχε δηλώσει ότι το Τουρκικό Αιγαίο (Turkaegean) είναι ένα εμπορικό ζήτημα και δεν δημιουργεί κανένα ζήτημα εθνικής κυριαρχίας.

Μάλιστα, όπως είχε σημειώσει τότε επί 25 χρόνια η Τουρκία διαφημίζει με καταχωρήσεις στον τουρκικό και διεθνή τύπο το τουρκικό Αιγαίο.

Οι δε Τούρκοι στις απαντήσεις τους ισχυρίζονται ότι «ο όρος “Turkaegean” δεν είναι παραπλανητικός και έχει ήδη κατοχυρωθεί ως σήμα στην Ε.Ε. και μάλιστα χωρίς να διατυπωθούν ενστάσεις από την πλευρά της Ελλάδας».

Με πληροφορίες από zougla.gr