Ολλανδία: Πλήρως εμβολιασμένοι οι περισσότεροι από όσους βρέθηκαν θετικοί στη μετάλλαξη Όμικρον

Ολλανδία

Πλήρως εμβολιασμένοι κατά του κορωνοϊού ήταν στη μεγάλη πλειονότητά τους οι 62 επιβάτες των δύο πτήσεων από τη Νότια Αφρική που διαγνώστηκαν θετικοί στον ιό, λίγο μετά την άφιξή τους στην Ολλανδία στις 26 Νοεμβρίου.

Βάσει των κανόνων που ίσχυαν τότε, οι επιβάτες μπόρεσαν να επιβιβαστούν σε πτήσεις από το Γιοχάνεσμπουργκ και το Κέιπ Τάουν έχοντας είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού είτε αρνητικά αποτελέσματα διαγνωστικού τεστ για τον κορωνοϊό.

Οι υγειονομικές αρχές της χώρας ανακοίνωσαν επίσης ότι σήμερα θα επιτραπεί να βγουν από την καραντίνα περισσότεροι από 20 επιβάτες που βρέθηκαν θετικοί μετά την άφιξή τους στη χώρα από τη Νότια Αφρική στις 26 Νοεμβρίου.

Εκπρόσωπος της υγειονομικής αρχής του Κένεμερλαντ, όπου βρίσκεται το αεροδρόμιο Σίπολ, δήλωσε ότι οι αρχές δεν θα αποκαλύψουν αν μεταξύ αυτών που θα βγουν από την καραντίνα βρίσκεται κάποιος από τους 14 επιβάτες που βρέθηκε ότι είχαν προσβληθεί από την παραλλαγή Όμικρον του ιού, επικαλούμενος λόγους προσωπικών δεδομένων.

62 θετικοί στον κορωνοϊό

Οι υγειονομικές αρχές υπέβαλαν σε διαγνωστικά τεστ περισσότερους από 600 επιβάτες που έφτασαν με τις δύο πτήσεις που είχαν αναχωρήσει από το Γιοχάνεσμπουργκ και το Κέιπ Τάουν την Παρασκευή, προτού η ολλανδική κυβέρνηση αλλάξει τους κανόνες της για τις αεροπορικές πτήσεις από χώρες του νοτίου τμήματος της Αφρικής εξαιτίας των ανησυχιών για την μετάλλαξη του κορωνοϊού.

Από τους 62 που βρέθηκαν θετικοί στον νέο κορωνοϊό, οι 44 έμειναν σε απομόνωση σε ξενοδοχείο κοντά στο αεροδρόμιο Σίπολ, ενώ κάποιοι Ολλανδοί πολίτες τέθηκαν σε καραντίνα στο σπίτι τους.

Τα αποτελέσματα των τεστ που έγιναν τη Δευτέρα δείχνουν ότι περισσότεροι από τους μισούς από αυτούς που μπήκαν σε καραντίνα στο ξενοδοχείο θα είναι τώρα ελεύθεροι να συνεχίσουν τις μετακινήσεις τους, σύμφωνα με ανακοίνωση των υγειονομικών αρχών.

“Αυτοί που βρέθηκαν θετικοί, θα παραμείνουν σε απομόνωση. Η κατάστασή τους διαφέρει κάποιοι έχουν συμπτώματα, άλλοι καθόλου ή σχεδόν καθόλου”, διευκρινίζει ο διευθυντής των υγειονομικών υπηρεσιών του Κένεμερλαντ Μπερτ φαν Φέλντεν στην σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε.

Οι ολλανδικές αρχές καταβάλλουν επίσης προσπάθεια να επικοινωνήσουν και να υποβάλουν σε τεστ για τον νέο κορωνοϊό περίπου 5.000 άλλους ταξιδιώτες που έφτασαν στην Ολλανδία από χώρες του νοτίου τμήματος της Αφρικής από τις 20 Νοεμβρίου.

Από τα τεστ που έγιναν διαγνώστηκαν δύο επιπλέον κρούσματα της Όμικρον.