Ολλανδία: Μπαράζ κρουσμάτων κορονοϊού σε τζαμί που αγνοεί το lockdown

Μαζικά κρούσματα του κορονοϊού Wuhan (COVID-19) καταγράφηκαν στο τζαμί Faizul στο Loosduinseweg στη Χάγη, αφού το διοικητικό του συμβούλιο αρνήθηκε να το κλείσει παρά το συνεχιζόμενο lockdown στην Ολλανδία, το οποίο άρχισε στις 15 Μαρτίου.

Τουλάχιστον 21 μέλη του τζαμιού έχει επιβεβαιωθεί ότι έχουν μολυνθεί από τον ιό, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου και του ιμάμη του. Ένα από τα κορυφαία μέλη του, μάλιστα, ένας 77χρονος, πέθανε από τον ιό την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με το Omroep West. Αν και είχε προειδοποιηθεί για τον κίνδυνο να παρευρεθεί σε τελετές, λέγεται ότι ισχυρίστηκε ότι τίποτα δεν θα μπορούσε να συμβεί σε αυτόν αφού ήταν μουσουλμάνος.

Το διοικητικό συμβούλιο του τζαμιού αποφάσισε να το κλείσει και να σταματήσει όλα τα προγράμματα στις 12 Μαρτίου, αλλά η συνάθροιση αρνήθηκε να ακολουθήσει. Οι τελετές πραγματοποιούνταν τακτικά εκεί από τότε, συμπεριλαμβανομένου του ισλαμικού ιερού μήνα του Ραμαζανιού, και λέγεται ότι παρακολούθησαν περισσότερα από 30 άτομα. Ούτε λόγος βέβαια για μέτρα κοινωνικής απόστασης…

Το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα μόλυνσης αναφέρθηκε στο διοικητικό συμβούλιο του τζαμιού στις 22 Μαΐου, μια εβδομάδα μετά το τεστ ενός από τους πιστούς. Στη συνέχεια, το διοικητικό συμβούλιο επανέλαβε ότι το κτίριο είναι κλειστό και θα παραμείνει μέχρι τις 10 Ιουνίου, διέταξε να απολυμανθεί και ενημέρωσε όλους όσοι παρευρέθηκαν να κάνουν τεστ.

Ωστόσο, οι αναφορές λένε ότι το αν οι τελετές διακόπηκαν εκεί από τις 22 Μαΐου είναι αβέβαιο. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι έχουν πραγματοποιηθεί τουλάχιστον δύο ακόμη εκδηλώσεις από τότε.

Μερικά μέλη ζητούν από τις δημοτικές αρχές να παρέμβουν για να βεβαιωθούν ότι το τζαμί είναι πραγματικά κλειστό.

Ορισμένοι σχολιαστές έχουν πει ότι η φύση της ζωής στις ισλαμικές κοινότητες καθιστά δύσκολη την επιβολή μέτρων καραντίνας, θέτοντας έτσι τους μουσουλμάνους σε μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης.