Οικονόμου για νεκρό μαθητή στις Σέρρες: Ό,τι και να πούμε είναι λίγο

Μόνο όταν τα Μέσα μπορέσουν να συλλειτουργήσουν, ώστε να περιοριστούν τα φαινόμενα του μπούλινγκ και μια σειρά ζητήματα που πονάνε την κοινωνία και τους ανθρώπους

Με τον τραγικό χαμό του μαθητή σε σχολείο των Σερρών ξεκίνησε ο Γιάννης Οικονόμου την τοποθέτησή του σε ημερίδα με θέμα «Παιδεία στα Μέσα».

Η ημερίδα διοργανώνεται από τη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχιακού Μεγάρου Περιστερίου.

Ο υφυπουργός Παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος εξέφρασε την οδύνη του για το τραγικό δυστύχημα στις Σέρρες. «Ό,τι και να πει κανείς είναι λίγο, η ελάχιστη υποχρέωση μας είναι να συνδράμουμε, όλες οι Αρχές, στην απόλυτη αποσαφήνιση του τι συνέβη», είπε.

Στη συνέχεια, αναφερόμενος στο θέμα της ημερίδας, ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι ένα από τα βασικά ζητούμενα της περιόδου που ζούμε είναι αυτό που αποκαλούμε εγγραμματισμός στην ψηφιακή του διάσταση, σε ό,τι αφορά τον αποτελεσματικό χειρισμό των πληροφοριών και την αξιοποίηση των αποκτημένων γνώσεων.

«Το σημαντικό δεν είναι πόσες πληροφορίες έχουμε, αλλά, όπως επισημαίνει ο Πλάτωνας, είναι το τι κάνουμε με αυτές τις πληροφορίες. Προϋπόθεση της αξιοποίησης των πληροφοριών είναι να είναι αληθινές και σωστές, να είναι ακριβείς», ανέφερε.

Οικονόμου: Να θωρακίσουμε τους πολίτες με μιντιακό εγγραμματισμό

Στη συνέχεια μίλησε για τη διάσταση της καταγραφής των γεγονότων και τη διάσταση της έκφρασης γνώμης επί των γεγονότων.

«Η όλη συζήτηση περί παραπληροφόρησης και fake news αφορά τη διάσταση της καταγραφής των γεγονότων, όπου υπάρχει υποχρέωση από τη δημοσιογραφική δεοντολογία να διασταυρώνεται και διασφαλίζεται ότι μιλάμε για πράγματα που είναι αληθινά και πάνω εκεί να αναπτύσσεται ένας δημόσιος διάλογος. Αλλά, για να έχει αξία αυτός ο διάλογος, πρέπει να συμφωνήσουμε στο αυτονόητο, ότι πρέπει να εδράζεται σε πραγματικά γεγονότα. Δυστυχώς, ζούμε σε έναν κόσμο όπου η στοιχειώδης αυτή διάκριση δεν γίνεται σεβαστή. Προσπαθεί η έκφραση της γνώμης να υποκαταστήσει το ίδιο το γεγονός και αυτό είναι η αφετηρία πολλών προβλημάτων» είπε, και σημείωσε ότι συχνότατα εκφέρεται ένας πολιτικός λόγος που δεν έχει επαφή με την πραγματικότητα και την τεκμηρίωση.

«Επειδή το να μετατρέψουμε τον κόσμο μας σε ένα γιγάντιο matrix που θα δέχεται συνεχώς πληροφορίες που δεν μπορούμε να αξιολογήσουμε έχει τεράστιους κινδύνους είναι καθήκον μας ως συντεταγμένη πολιτεία να θωρακίσουμε τους πολίτες και κυρίως τις νέες γενιές, τους μαθητές, με αυτό που ονομάζουμε μιντιακό εγγραμματισμό. Όχι με μια ελεγχόμενη πληροφορία αλλά με τρόπο αξιολόγησης της ουσίας της πληροφορίας. Οφείλουμε να εξοπλίσουμε τη νέα γενιά με εργαλεία ελέγχου των πληροφοριών, αξιολόγησης των δεδομένων», τόνισε ο κ. Οικονόμου.

«Επιβεβλημένη η παιδεία στα Μέσα, δεδομένου ότι υπάρχουν αθέατοι κίνδυνοι που καραδοκούν παντού»

Ο δήμαρχος Περιστερίου, Ανδρέας Παχατουρίδης, καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες, είπε: «Με πλήρη επίγνωση των κανόνων οριοθέτησης, όπως και της ιδιαίτερης σημασίας τους, θεωρούμε επιβεβλημένη την παιδεία στα Μέσα, δεδομένου ότι υπάρχουν αθέατοι κίνδυνοι που καραδοκούν παντού, ειδικά για στους ηλικιακά νεαρότερους συμπολίτες μας, τους ενθουσιώδεις και τους πιο παρορμητικούς, τους ενδεχομένως ανυποψίαστους και κατά συνέπεια εκτεθειμένους».

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Μαρία Συρεγγέλα, αναφέρθηκε στην προστασία των παιδιών από τα fake news και μίλησε για τα σεξιστικά σχόλια που υπάρχουν στο διαδίκτυο για τις γυναίκες.

Ο βουλευτής Δυτικού Τομέα Αθηνών της ΝΔ, Γιάννης Λοβέρδος, αναφέρθηκε στην ταχύτητα με την οποία γράφονται σήμερα οι ειδήσεις χωρίς απαραίτητα να έχουν διασταυρωθεί και στις ακρότητες και τις υπερβολές που γράφονται στα κοινωνικά δίκτυα. «Λατρεύουμε να φτιάχνουμε είδωλα και μετά να τα γκρεμίζουμε, είναι χαρακτηριστικό της εποχής μας και της αλλαγής που έχει συμβεί στα media», τόνισε.

Τέλος, ο βουλευτής Δυτικού τομέα Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Κουρουπλής, μίλησε για τα στερεότυπα στα μέσα ενημέρωσης και στο πώς μπορούμε να καθοδηγήσουμε τα μέσα ώστε να μη συντηρούν τα στερεότυπα, τις προκαταλήψεις και τα στίγματα.

«Μόνο όταν τα Μέσα μπορέσουν να συλλειτουργήσουν, ώστε να περιοριστούν τα φαινόμενα του μπούλινγκ και μια σειρά ζητήματα που πονάνε την κοινωνία και τους ανθρώπους, μόνον έτσι τα Μέσα θα συνεισφέρουν, ώστε να οικοδομήσουμε όλοι μαζί τη δημοκρατία, που είναι υπόθεση όλων μας», είπε.