Οικονόμου: Αναλυτικά οι επιδοτήσεις και όσα είπε για την ενέργεια

Πραγματοποιείται αυτή την ώρα η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και ανταποκριτών ξένου Τύπου από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει αύριο στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ, όπου θα αναπτύξει τον ρόλο της πατρίδας μας ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή και θα επισημάνει τις τουρκικές προκλήσεις.

Η κυβέρνηση θα συνεχίσει την στήριξη των νοικοκυριών, των επιχειρήσεων, των αγροτών για όσο διαρκεί η κρίση. Η στήριξη αφορά το ηλεκτρικό ρεύμα, το φυσικό αέριο και το επίδομα θέρμανσης. Η κυβέρνηση θα διαθέσει για τον Οκτώβριο 1,1 δισ. ευρώ για την ηλεκτρική ενέργεια, από τα οποία το 1 δισ. προέρχεται από την ανάκτηση των υπερεσόδων από τις εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής.

Η στήριξη έναντι των ανατιμήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα θα συνεχιστεί για όλους και τον Οκτώβριο. Παράλληλα, θα εφαρμοστούν κίνητρα για την μείωση των καταναλώσεων. Για τον σκοπό αυτό δημιουργούνται τρεις κλίμακες επιδοτήσεων για τους οικιακούς καταναλωτές, σε όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια.

Ειδικότερα, για το ηλεκτρικό ρεύμα:

Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 kWh, δηλαδή για το 90% των νοικοκυριών, απορροφάται το 90% της αύξησης.
Για μηνιαίες καταναλώσεις από 501 kWh μέχρι 1000 kWh απορροφάται το 80% της αύξησης. Αν όμως ένα νοικοκυριό μειώσει κατά 15% την κατανάλωση, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρσι, τότε η επιδότησή του θα αυξάνεται κατά 50 ευρώ τη μεγαβατώρα.
Για μηνιαίες καταναλώσεις πάνω από 1001 kWh, δηλαδή για το 2% των νοικοκυριών, απορροφάται το 70% της αύξησης. Και σε αυτή την περίπτωση, αν ένα νοικοκυριό μειώσει κατά 15% την κατανάλωση, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρσι, τότε η επιδότησή του θα αυξάνεται κατά 50 ευρώ τη μεγαβατώρα.
Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο κοινωνικό τιμολόγιο δεν αλλάζει τίποτα. Απορροφάται το 100% της αύξησης και για τον Οκτώβριο.
Για τους μη οικιακούς καταναλωτές, με παροχή ισχύος έως 35 kW, η επιδότηση για τις πρώτες 2000 kWh ανέρχεται στα 398 ευρώ ανά μεγαβατώρα, απορροφώντας το 80% της αύξησης. Για όσους τις ξεπερνούν και όλα τα υπόλοιπα μη οικιακά τιμολόγια χαμηλής, μέσης και υψηλής τάσης, η επιδότηση θα ανέρχεται σε 230 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Για τους αγρότες η επιδότηση είναι οριζόντια και ανέρχεται στα 436 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Φυσικό αέριο:

Σημαντική ελάφρυνση θα σημειωθεί και στο φυσικό αέριο. Γι’ αυτό η ΔΕΠΑ εμπορίας σε συνεργασία με τους υπόλοιπους παρόχους θα δώσει μια οριζόντια επιδότηση 90 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα, για όλους τους οικιακούς καταναλωτές, απορροφώντας το 50% της αύξησης. Το μέτρο αυτό αφορά περίπου 700.000 οικιακούς καταναλωτές.

Η επιδότηση του φυσικού αερίου σε όλους τους εμπορικούς καταναλωτές και τη βιομηχανία ανεξαρτήτως τζίρου θα φτάσει τα 40 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα για τον Οκτώβριο.

Επίσης, εισάγεται φόρος ύψους 10 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα στις εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για τις ποσότητες του φυσικού αερίου που χρησιμοποιούν αποκλειστικά για παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος. Τα έσοδα θα πηγαίνουν στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

Απάντηση στον Τσίπρα:

Με βάση τα στοιχεία του Ινστιτούτου Μπρούγκελ γκρεμίζονται τα ασύστολα ψεύδη της αντιπολίτευσης και του κ. Τσίπρα για δήθεν υστέρηση της χώρας μας σε ό,τι αφορά τη στήριξη των νοικοκυριών έναντι των ενεργειακών ανατιμήσεων.

Επεσήμανε ότι η χώρα μας κατατάσσεται στην κορυφή των κρατών που στηρίζουν τους πολίτες τους.

Τα στοιχεία αποδεικνύουν την αναξιοπιστία της αντιπολίτευσης, τόνισε.