Οι Τούρκοι επιχειρούν αλλαγή του status quo εντός της νεκρής ζώνης στην Κύπρο

Το ψευδοκράτος στα κατεχόμενα της Κύπρου συνεχίζει να προσπαθεί να αλλάξει το status quo ακόμα περισσότερο προς όφελός του. Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων επιχειρεί τη δημιουργία νέων τετελεσμένων εντός της νεκρής ζώνης στην περιοχή Πύλας σχεδιάζοντας παράνομη είσοδο στην περιοχή για κατασκευή δρόμου που θα ενώνει το κατεχόμενο χωριό Άρσος με προκεχωρημένο παράνομο στρατιωτικό φυλάκιο.

Το γεγονός στηλίτευσε η Κυπριακή Δημοκρατία με αυστηρή ανακοίνωση στην οποία τονίζονται τα εξής: «Το τουρκικό κατοχικό καθεστώς επιχειρεί τη δημιουργία νέων τετελεσμένων εντός της νεκρής ζώνης στην περιοχή Πύλας σχεδιάζοντας παράνομη είσοδο στην περιοχή για κατασκευή δρόμου που θα ενώνει το κατεχόμενο χωριό Άρσος με προκεχωρημένο παράνομο στρατιωτικό φυλάκιο του κατοχικού καθεστώτος.

Πρόκειται για απόπειρα σοβαρότατης παραβίασης του στάτους κβο.  Η Κυπριακή Κυβέρνηση εργάζεται προς αποτροπή του εν λόγω τουρκικού σχεδιασμού σε συνεργασία με Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, την ΕΕ και την UNFICYP, καθώς και την Ελληνική Κυβέρνηση.  Είναι σε εξέλιξη επαφές σε ανώτατο επίπεδο από τη διεθνή κοινότητα με αποδέκτη την Άγκυρα, τονίζοντας τη σοβαρότητα της παραβίασης, καθώς και τις αρνητικές συνέπειες από μια τέτοια ενέργεια, τόσο για την προοπτική επανέναρξης διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό όσο και στα Ευρωτουρκικά.

Η Κυπριακή Κυβέρνηση αναμένει από την Ειρηνευτική Δύναμη στην Κύπρο να αποτρέψει τους εν λόγω σχεδιασμούς, σύμφωνα με τους όρους εντολής της».

Η Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, (ΟΥΝΦΙΚΥΠ), σε ανακοίνωσή της, προειδοποιεί την Τουρκοκυπριακή πλευρά για μη εξουσιοδοτημένες κατασκευαστικές εργασίες μέσα στη νεκρή ζώνη κοντά στην Πύλα.

Σε σημερινή ανακοίνωσή της, η ΟΥΝΦΙΚΥΠ αναφέρει ότι ανησυχεί για σχέδια για μη εξουσιοδοτημένα έργα μέσα στη νεκρή ζώνη κοντά στην Πύλα και τονίζει τη σημασία για σεβασμό στην εντολή της αποστολής.

Σημειώνει ότι η Δύναμη εργάζεται και με τις δύο πλευρές και επισημαίνει ότι σημειώθηκε πρόοδος για προώθηση μιας αμοιβαίας αποδεκτής πορείας προς τα μπρος στην περιοχή. Ταυτόχρονα η ΟΥΝΦΙΚΥΠ καλεί την Τ/κ πλευρά να συνεχίσει αυτές τις προσπάθειες πριν την έναρξη κατασκευαστικών έργων στην Πύλα.

Τέλος τονίζει ότι η παρεμπόδιση εντάσεων και η διατήρηση του στάτους κβο στην περιοχή της νεκρής ζώνης είναι μια από τις πιο σημαντικές προτεραιότητες της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Όλα αυτά την στιγμή που οι Τούρκοι εξήγγειλαν σχέδια και για αλλαγή του τοπίου με τούνελ μέσα από τον Πενταδάκτυλο, την οροσειρά που κοσμεί το βόρειο τμήμα του νησιού που είναι υπο κατοχή.

ΠΗΓΗ